Finančnim holdingom nihče ne gleda pod prste, opozarja Žugelj in napoveduje nadzor ATVP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Finančnim holdingom nihče ne gleda pod prste, opozarja Žugelj in napoveduje nadzor ATVP-ja. Foto: MMC RTV SLO

Težave poslovnih banka zaradi kreditiranja finančnih holdingov so po mnenju direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev v tem trenutku med največjimi nevarnostmi za stabilnost slovenskega finančnega sistema.

ATVP: Nadzor nad "akcijami" finančnih holdingov
Žugelj zato napoveduje poostren nadzor nad transakcijami z delnicami nekaterih finančnih holdingov in poostren nadzor nad nosilci kvalificiranih deležev skladov, ki so pogosto finančni holdingi.

Žugelj predlaga dva regulatorja
Za finančne trge bi bilo dobro, da bi na njih delovala dva regulatorja, eden za denarni trg (to bi bila Banka Slovenije) in eden za zavarovalniško-kapitalski trg (to naj bi bili združeni agenciji za zavarovalni nadzor in za trg vrednostnih papirjev), meni Damjan Žugelj in dodaja, da bi tako poskrebeli za enakost razvoja vseh produktov na omenjenih trgih ter ne bi favorizirali bank in njihovih produktov. Enakovredna regulatorja bi si gledala pod prste, je še dodal Žugelj, to pa bi povečalo učinkovitost, odzivnost in pretok informacij.

Predlog izhaja iz znanega Žugljevega stališča, da so pri tajkunskih prevzemih zatajili predvsem regulatorji. "In niso krivi samo pohlepni menedžerji. Najmanj toliko so krivi tudi tisti, ki so jim takšne prevzeme omogočili oz. jim apetite povečevali bodisi skozi (pre)lahko dostopnost virov financiranja ali skozi slab korporativni nadzor," je v Večerovem intervjuju dejal Žugelj.

Tako je ponovil svoje stališče, da je presoja tveganj, povezanih z bančnimi garancijami in odobrenimi posojili, stvar Banke Slovenija, ne Agencije za trg vrednostnih papirjev. Banka Slovenije je namreč tista, ki daje licence upravnikom bank in "regulira njihove apetite" ter skrbi za interese države.