V sindikatu menijo, da novela zakona o dohodnini kmetijstva ne upošteva dovolj. Foto: Thinkstock
V sindikatu menijo, da novela zakona o dohodnini kmetijstva ne upošteva dovolj. Foto: Thinkstock
Kmetje bentijo nad davčno zakonodaj

Žveglič je prepričan, da predlagana novela zakona ni dobra, ker se ne prilagaja strukturam kmetijstva. Omenjenim manjšim kmetom, ki imajo poleg kmetijske dejavnosti še kakšen dohodek, pa se bo na ta način po njegovih besedah močno dvignila dohodninska osnova, lahko bodo celo uvrščeni v višji dohodninski razred. Prav tako bo novela prizadela tudi mlade prevzemnike kmetij, še meni Žveglič.

Obenem bodo morale kmetije z več kot 5.000 evri letnih prihodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti od leta 2013 voditi obvezno knjigovodstvo. Žveglič meni, da je ta prag mnogo prenizek, saj zajema vse, ki imajo več deset hektarjev oziroma deset glav živine, medtem ko v Nemčiji ta prag znaša 30 glav velike živine.

V sindikatu predlagajo rešitev iz zakona o DDV-ju
V sindikatu zato predlagajo rešitev iz zakona o DDV-ju, kjer prag znaša 7.500 evrov katastrskega dohodka. Kot meni Žveglič, bi morali najprej sprejeti zakon o ugotavljanju katastrskega dohodka, potem pa šele zakon o dohodnini. Za zadnjega bi morali po njegovem mnenju nameniti tudi več časa za razpravo kot tudi za pripravo besedila. Prav tako Žveglič meni, da bi moral v večji meri sodelovati svet za kmetijstvo.

Sindikat je pripravil tudi model izračuna dohodnine, ki bo na njihovi spletni strani najverjetneje na voljo konec tedna.

Kmetje bentijo nad davčno zakonodaj