Zvon Ena Holding je v resnih težavah, ki jih bo reševal s prodajo naložb. Prvi je na vrsti T-2. Foto: Zvon Ena Holding
Zvon Ena Holding je v resnih težavah, ki jih bo reševal s prodajo naložb. Prvi je na vrsti T-2. Foto: Zvon Ena Holding
T2
Trg, ki bi omogočal dobro prodajo naložb, zaradi krize še vedno ni začel prav delovati, pojasnjuje Mirko Krašovec, ekonom mariborske nadškofije. Foto: MMC RTV SLO

"T-2 je na prvem mestu za prodajo, na to sem mislil, ko sem rekel, da bomo še to leto našli rešitev," je pojasnil Mirko Krašovec, ki je tudi predsednik uprave družbe Gospodarstvo Rast, ki je v lasti treh škofij (mariborske, celjske in murskosoboške), katerih lastniški deleži v družbi so proporcionirani glede na odstotek vernikov, ki jih imajo po tem, ko je mariborska škofija postala nadškofija in so si njene vernike razdelile omenjene škofije.

Gospodarstvo rast je 54-odstotni lastnik Zvona Ena Holdinga, ta pa je lastnik podjetij (torej tudi družbe T-2), preostalo lastništvo pa odpade na male delničarje, je lastniško prepletenost v Delovi prilogi Posel in denar pojasnil Krašovec.

Kriza oklestila sredstva, dobičkov ni
Medtem ko zadnje poročilo o poslovanju Gospodarstva Rast iz leta 2008 kaže, da je imela družba 68,7 milijona evrov sredstev, od tega 53,4 milijona evrov finančnih naložb, pa je lani zaradi velikega padca vrednosti delnic imela slabše rezultate. Sredstva družbe so tako konec lanskega leta znašala le še slabih 49 milijonov evrov, kar je 29 odstotkov manj kot leto prej, je dejal Krašovec.

Padec vrednosti Krašovec pripisuje cenitvi naložb v Zvonu Ena, kar je povzročilo slabitev. Tako je znesek dolgoročnih sredstev decembra 2009 znašal 34,6 milijona evrov, znesek finančnih naložb pa 34,3 milijona evrov.

Padec dobička in učinek domin
Gospodarstvo Rast je imelo lani 13 milijonov evrov izgube, medtem ko je vsa preostala leta obstoja pridelalo dobiček. Zaradi izgube družba ni mogla prispevati denarja za delovanje nadškofije, saj Zvon ni mogel izplačevati dividend, pojasnjuje Krašovec. Posledica tega so težave Gospodarstva Rast, ki zaradi neizplačevanja dividend težko plačuje obveznosti bankam in zato ne more uresničevati predvidenega sofinanciranja dela škofij. A medtem ko Gospodarstvo Rast svoje obveznosti težko izpolnjuje, jih Zvon Holding sploh ne more, ker nima prihodkov, zato je edina rešitev prodaja naložb iz portfelja.

Krašovec, ki je tudi predsednik nadzornega sveta Zvona Ena Holdinga, o podrobnostih poslovanja holdinga ni želel govoriti. Dejal je, da je kriza prizadela številna podjetja iz portfelja družbe, skrb vzbujajooče pa je tudi, da trg, ki bi omogočal dobro prodajo, "še ni začel prav delovati". Letošnje leto je zato za upravnike Zvona eno najtežjih.

Stečaj bi bil najslabša možnost
Morebitni stečaj Zvona (o tem se je zadnje mesece precej govorilo) bi bil najslabša rešitev za vse partnerje, tudi za lastnika, družbo Gospodarstvo Rast, saj že zdaj čuti težave Zvona, ki je najpomembnejši delež družbe.

Gradili na statistikah zadnjih 100 let
Zelo previdni bomo morali biti, je o prihodnosti Gospodarstva Rast dejal Krašovec in dodal, da krize niso predvideli in so "gradili na statistiki zadnji 50 in 100 let", ko kriz ni bilo.