Začetki družinskega podjetja FerroČrtalič iz Dolenjskih Toplic segajo v leto 1964. V 57-letni zgodovini so se iz majhne garažne delavnice razvili v enega vodilnih svetovnih podjetij na področju površinskih obdelav in čiščenj, v podjetje s 40 zaposlenimi pa je danes vključena že 4. generacija.

Stranke imajo po vsem svetu, pomembnejši trgi pa so, poleg Evropske unije, še Rusija, ZDA, Izrael, Indija in države Jugovzhodne Azije. Njihovi ključni kupci so visokotehnološka podjetja iz letalske, avtomobilske, aditivne industrije in industrije medicinskih implantatov. Vse rešitve in produkti so plod lastnega razvojnega oddelka, za raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev v letalski industriji so leta 2019 kupili celo potniško reaktivno letalo. Pogovarjali smo se sestrama Črtalič, ki danes vodita podjetje.

Sestri Črtalič - Anja Črtalič Špringer in Mojca Črtalič Andolšek
Sestri Črtalič - Anja Črtalič Špringer in Mojca Črtalič Andolšek

Sta sestri, ki delujeta v uspešnem družinskem podjetju. Kaj je tisto, kar vas združuje v podjetju?
Anja Črtalič Špringer: “Ljubezen in spoštovanje. Starši so nas že od malih nog učili, da si moramo stati ob strani, tudi v primeru nesoglasij ter da se podpiramo."

Skupna vama je strast do inovacij, ki prehaja iz roda v rod. Zgodbo je začel vajin dedek, ki je bil po poklicu ključavničar. Kako gledata nanj, s to dejavnostjo je namreč začel pred 60 leti.
Mojca Črtalič Andolšek: “Na to gledamo z velikim ponosom. Postavil nam je močne, stabilne temelje, katere je seveda potem nadgradil oče Bojan. On je začel z inoviranjem na področju strojev za obdelavo površin, kar je v bistvu danes naša poglavitna dejavnost.”

Zanimivo, da ste že skorajda od samega začetka ekološko usmerjeni, torej že od sedemdesetih let naprej. Zakaj vam je to tako pomembno?
Mojca Črtalič Andolšek: “Oče je že takrat prepoznal, da je poudarek na ekologiji pomemben in ves čas nas ta ekologija kar močno spremlja. To pomeni, da so vsi naši stroji zasnovani tako, da se vsi materiali, s katerimi se obdelujejo površine, reciklirajo, da so ekološki in da se tudi vračajo v sam proces in postopke.”

Mojca, vi ste vodenje iz očetovih rok prevzeli leta 2012, Anja, vi ste njena namestnica. Kaj je vajin poglavitni doprinos podjetju, na kaj sta še posebej ponosni.
Anja Črtalič Špringer: “Tega je precej. Zelo ponosni sva, da nekako poskušamo v podjetju vzpostaviti dobre odnose oziroma jih ohraniti, da se vsi med seboj počutimo kot ena velika družina.”
Mojca Črtalič Andolšek: "Mogoče je bilo to obdobje tudi najzahtevnejše v moji poslovni karieri, ko smo v bistvu pred nekaj leti iz tega obrtniškega načina delovanja nekako vodili prestrukturiranje v podjetniškega. Tukaj je bilo zelo ključno, da smo ohranili zdravo jedro podjetja in ga nadgradili s procesi. Danes imamo zaradi tega bistveno boljša izhodišča in pogoje za poslovanje, delovanje in tudi samo razumevanje procesov v našem podjetju. Kdor koli od zaposlenih pride na novo, ve, kakšna je naša struktura v podjetju.

Foto: Zajem zalona
Foto: Zajem zalona

Uresničili ste svoje sanje, kupili ste rekreativno potniško letalo. Kaj je bil glavni namen nakupa tega letala, ki je danes tudi turistična atrakcija.
Mojca Črtalič Andolšek: “Lahko bi rekla, da je bila to moja želja, bom rekla, da sem si potihem želela ali pa si je morda že moj oče želel, da bi zaradi našega poslovnega modela, delovanja v letalski industriji, bilo dobrodošlo, da bi morda imeli kakšen del letala tudi doma za testiranja in za prikaz, za utrjevanje površin. Pokazala se je priložnost, katero sem z veseljem zagrabila in tako smo pripeljali letalo.”

FerroČrtalič, razvoj in izdelava

Mojca, v svoje poslovanje vključujete tudi že oba svoja sinova. Kako vam je v vašem družinskem podjetju uspelo dvakrat tako uspešno prenesti vodenje na mlajšo generacijo. Kot vesta, dve tretjini družinskih podjetij že pri prvem prenosu ugasne zaradi neuspešnega prenosa. Kaj je tu ključno? Imate družinsko pogodbo, kaj je najpomembneje?
Anja Črtalič Špringer: “Delo od malih nog, rast s podjetjem, ponos na uspehe, saj smo postali svetovno znano podjetje in seveda želimo to ohraniti in še nadgraditi."

Vrednote, ki se jih živi v podjetju, so zelo pomembne. Katere pri vas najbolj cenite?
Mojca Črtalič Andolšek: “Najbolj cenimo ravno ta prenos iz generacijo v generacijo, tukaj so zelo pomembni vztrajnost, pogum, visoka stopnja odgovornosti, da se držimo dogovorov, lojalnost pa seveda kakovost in inovativnost."

Kako pri vas poteka razvoj inovacij? Imate lasten oddelek za raziskave in razvoj.
Mojca Črtalič Andolšek: “Imamo lasten oddelek za raziskave in razvoj, tudi podjetje imamo registrirano za razvoj in raziskave, tako da imamo kar močno ekipo, imamo tudi raziskovalno skupino registrirano pri Republiki Slovenije, tako da sodelujemo z domačimi in mednarodnimi inštituti in univerzami."

Uspešni ste na številnih področjih, tako na avtomobilskem kot letalskem področju, v medicini celo. Kot kaže ste izjemno odporni na različne strese. Kako vam to uspeva, kako ste se soočili z epidemijo covida-19? Za naslednji dve leti namreč napovedujete izjemno hitro rast. Denimo med prvimi ste lansirali na trg poseben stroj za obdelavo 3D tiskanih kosov.
Mojca Črtalič Andolšek: “Z epidemijo smo se soočili že v samih začetkih predvsem tako, da smo še pred razglasitvijo epidemije omejili naša potovanja po celem svetu, omejili obiske v podjetju, maske in vse podobne zadeve, predvsem pa smo ta čas izkoristili za to, da smo v bistvu digitalizirali naše poslovne procese, uvedli digitale FAT-e, kar pomeni, da če smo prej šli na primer v Indijo inštalirat stroj, smo poslali ekipo, zdaj pa smo bili primorani to narediti digitalno. Sicer nam je to podaljšalo naše roke, ampak smo uspeli tudi uspešno izpeljati."

Celotno oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate spodaj.

Ferročrtalič, razvoj in izdelava

Naslednjo oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate v ponedeljek, 8. novembra, ob 17.25 na TV SLO 1.

Sofinancira Evropska unija.
Sofinancira Evropska unija.