Podjetje Varis gotove kopalnice prodaja predvsem v tujino, največ v Nemčijo, kjer imajo 15 odstotni tržni delež, Avstrijo in Švico. Med njihovimi kupci so najprestižnejše hotelske verige, kot so Sheraton, Novotel, Hempton by Hilton, Intercity, in druge, pa tudi bolnišnice, zapori in večstanovanjski objekti. Podjetje z 252 zaposlenimi je od leta 2015 do 2020 več kot podvojilo čiste prihodke od prodaje, letos naj bi s prodajo ustvarili 32,5 milijona evrov prihodkov. S svojimi rešitvami in razvojem so tudi eni od ambasadorjev slovenskega gospodarstva po načelih Zeleno, Ustvarjalno in Pametno.

Sabina Sobočan, direktorica.
Sabina Sobočan, direktorica.

Gospa Sabina, izjemno uspešno krmarite svoje podjetje v tem turbolentnem času, kaj je za tako proizvodno in razvojno naravnano podjetje kot je vaše trenutno največji izziv?
Sabina Sobočan: "Največji izziv so v tem trenutku kadri, a tudi glede tega smo se znašli, saj smo pred leti ustanovili lastno akademijo. V akademiji prekvalificiramo potrebni kader, ki ga v danem trenutku najbolj potrebujemo, to so keramičarji, pleskarji. To delamo tako, da se interni zaposleni lahko sami prijavijo in se potem prekvalificirajo na ustrezno delovno mesto."

Zanimivo je, da imate prav v času epidemije ogromno dela. Dobili ste recimo dva zelo velika projekta, dve najvišji stolpnici, eno v Frankfurtu in drugo na Dunaju, ki velja za največjo v Avstriji. Kaj se pravzaprav dogaja na trgu gradbeništva, da je toliko posla in da se cene tako dvigujejo?
Sabina Sobočan: "V gradbeništvu je porast velik, na razpolago je dosti evropskih sredstev, pomanjkanje stanovanj je veliko. Ravno zaradi tega so se slovenska kot tuja gradbena podjetja odločila, da gradijo. Varis je v tujini renome za vrhunsko in kvalitetno blagovno znamko in tudi naše gotove kopalnice so vgrajene v najprestižnejše hotelske verige v Evropi. Ravno zaradi tega, ker imamo dober produkt, je tudi porast povpraševanja po naših kopalnicah."

Hotel Amarin, Rovinj, je opremljen z Varis gotovimi kopalnicami.
Hotel Amarin, Rovinj, je opremljen z Varis gotovimi kopalnicami.

Odličen renome ste si zgradili, zato dobivate tudi velike posle, kjer naročnik pričakuje kar 800 gotovih modularnih kopalnic za neko stolpnico. To je plod dolgoletnega trdega dela?
Sabina Sobočan: "Pomembno je, da naša uspešna gradbena podjetja, investitorji, projektanti vedo, kakšna je sploh prednost gradnje z gotovimi kopalnicami. Lahko povem, da lahko na podlagi analize, objekt s 130 sobami, se pravi s 130 gotovimi kopalnicami, zgradijo 3 mesece hitreje, kar pomeni tudi nižje stroške, saj objekt prej predajo, prodajo. To se za investitorja zelo splača. Nenazadnje tudi naša proizvodnja gotovih kopalnic poteka v kontroliranem okolju, kar pomeni, da če vemo, da se znotraj ene kopalnice obrne okoli različnih 20 obrtniških del … to mi z lastno delovno silo naredimo veliko hitreje, pa tudi investitorji se potem ne rabijo ločeno ukvarjati s temi obrtniškimi deli. Našo kopalnico naredimo v naši proizvodni hali, jo tudi oploščimo in pripeljemo na objekt. Če jo priklopijo na vse inštalacije - voda, elektrika, lahko kopalnico tudi pričnejo uporabljati."

Hotelska kopalnica
Hotelska kopalnica

Kot ste rekli, so največji izziv kadri in da zanje poskrbite sami v svoji akademiji. Kako pa poskrbite za zdravje zaposlenih v času epidemije, lani ste za to namenili 100 tisoč evrov.
Sabina Sobočan: "Že marca, ko je bila epidemija razglašena, smo povzeli vse možne ukrepe. Ker smo izvozniki, smo morali spremljati tudi spremembe odlokov zakonodaje v Avstriji, Nemčiji, Švici, nenazadnje imamo v Nemčiji 15 % tržni delež in jaz se vedno pohvalim, da lansko letno nismo niti en dan zaustavili proizvodnje, se pravi smo izpolnili vse pogodbene obveznosti. Ogromno truda in energije je bilo potrebno vložiti. Izdali smo nekje 3000 različnih odločb, saj imamo zaposlenih 50 dnevnih migrantov iz Hrvaške, 20 iz Madžarske. Prav tako ves čas delamo na internem komuniciranju, zaposlene ves čas obveščamo, kakšna je situacija, naredili smo pralne maske, zaposleni imajo na razpolago lastna razkužila, sveže sadje … delamo na ozaveščanju zaposlenih kot tudi družinskih članov. Organizirali smo tudi cepljenje proti gripi in Covidu. Imamo 80 % precepljenost."

Zakaj po vašem mnenju še vedno velja stereotip, da ženske ne sodijo v gradbeništvo. Tudi vaš oče je iskreno priznal, da je imel pomisleke, ker ste kot ženska prevzeli vajeti, potem ko je razmišljal, komu bi predal vajeti ob upokojitvi.
Sabina Sobočan: "To drži. Mislim, da je težava v tem, da si ženske ne upamo. Najprej poskrbimo za družino, dom in potem se posvetimo še temu, da otroci zrastejo. Treba je spremeniti mišljenje. V prvi vrsti pa si ženske moramo upati, se pravi se moramo same prijaviti na razpis, moramo imeti določene želje, cilje. Jaz vedno pravim, da smo ženske multipraktiki in lahko delamo več stvari naenkrat. Pri nas imamo na tipičnih moških delih tudi ženske in svoje delo opravljajo zelo dobro in kvalitetno."
Ste imeli kdaj težave, ker ste ženska v tem poslu?
Sabina Sobočan: "Na začetku, sedaj ne več. Z vsemi temi leti, rezultati in svojim delom, sem se izkazala. Mislim, da je treba zaupati in verjeti v osebe, imeti zastavljene cilje in če v to verjameš, sledijo tudi uspehi. Seveda v povezavi z ekipo."
Delujete tudi po načelu krožnega gospodarstva, kako ste dosegli, da so vaše gotove kopalnice tudi povsem razgradljive?
Sabina Sobočan: "V Nemčiji, kjer imamo 15 % tržni delež, je samoumevno, da ko oddaš ponudbo, slediš načelu, da bodo vgrajeni materiali izpolnjevali zahteve trajnosti. To smo vse tudi raziskali in v naše kopalnice vgrajujemo samo materiale, ki imajo ustrezne certifikate. Imamo tudi lastno sončno elektrarno, kjer proizvedemo 80 % električne energije, imamo kontrolirano okolje, vgrajujemo material, ki je okolju prijazen … Če pogledamo kompleten krog, dobivamo naše posle v Nemčiji tudi zato, ker je naša kopalnica, lahko rečemo, trajnostna."

Varis, proizvodnja gotovih kopalnic

Naslednjo oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate v ponedeljek, 6. decembra, ob 17.25 na RTV SLO 1. Predstavili vam bomo družinsko čokoladnico Syncerus iz Olimja.