Emilio Kovačić se še vedno rad spominja Ljubljane, ki je bila njegov drugi dom. Foto: MMC RTV SLO
Emilio Kovačić se še vedno rad spominja Ljubljane, ki je bila njegov drugi dom. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Emiliom Kovačićem

Vrzeli po njegovem odhodu pred sedmimi leti Ljubljančani še zdaj ne morejo zakrpati. "Ni samo Olimpija tista, ki ji manjkajo visoki igralci. To je trend pri vseh klubih. Mladi zdaj zgodaj odhajajo v Ligo NBA," je v kratkem intervjuju za MMC povedal zdaj že 40-letni Zadrčan na zadnjem srečanju ob koncu turnirja Lige NLB konec aprila v Ljubljani.

Sagadinu uspel velik ulov
Kovačić je v Ljubljano prišel v sezoni 1999/2000. To je bil takrat velik ulov. Gologlavi center, ki se je nekaj sezon kalil tudi v ameriški študentski Ligi NCAA, se je odločil hrvaško okolje (Zadar, Zrinjevac, Cibona) zamenjati s tujino in prva postaja je bila prav Union Olimpija.

Trener Zmago Sagadin je 208 centimetov visokega košarkarja dobil v življenjski formi, saj je v sezoni pred prihodom v Tivoli v Zadru v povprečju dosegal po 20 točk in 10 skokov na tekmo. V ljubljansko četo se je robustni, vendar izjemno gibljivi košarkar odlično vklopil, bil steber moštva, potem pa ga je od igrišča oddaljila poškodba kolena, zaradi katere je moral izpustiti celotno sezono. Kdo ve, do kam bi takrat v Evropi prilezli zmaji, za katere so v tistem letu igrali Šarunas Jasikevičius, Jure Zdovc, Marko Milič, Sani Bečirovič, Primož Brezec … V tej sezoni jih je v četrtfinalu z 2:1 izločila Barcelona.

S Sanijem gonilna sila Olimpije
Po dolgotrajnem okrevanju je kakovost potrdil že naslednje leto, ko je bil ob Saniju Bečiroviču gonilna sila Olimpije in imel na položaju centra prednost pred poznejšim NBA-jevcem Brezcem. Za Bečirovičem (povprečje 20) je bil drugi strelec (13 točk, 8 skokov) zmajev, tudi pred Jiržijem Welschom in Benom Udrihom. Prav Kovačić je bil najbolj zaslužen za uvrstitev Olimpije v četrtfinale Evrolige, potem ko je v odločilni tretji tekmi proti solunskemu Paoku dosegel 16 točk, in to v najpomembnejših trenutkih. Za Olimpijo je bil nato premočen poznejši prvak Kinder z Matjažem Smodišem.

Še vedno tesno povezan s košarko
Kovačića je pot nato vodila v Bologno, kjer je dve leti igral za Skipper, vendar ljubljanske sezone ni mogel ponoviti. Kariero, v kateri je imel pogosto težave s hrbtom, je leta 2004 končal v rodnem Zadru. Leta 1993 je s Hrvaško osvojil tudi bron na evropskem prvenstvu.
Takoj po koncu športne poti je v Zadru odprl fitnes studio, še vedno pa je tesno povezan s košarko in kot oglednik lovi mlade talente. Seveda pozorno spremlja tudi Olimpijo: "Če ni denarja, je tudi rezultat težko narediti. Letos je Olimpija napravila velik korak naprej. Najpomembneje je, da je klub saniran. Tu je prevelika tradicija košarke, da Olimpija ne bi imela močne ekipe. Košarka je številka ena v tem mestu."

R. K.

Pogovor z Emiliom Kovačićem