Film Umazan ples je v osemdesetih navdušil občinstvo in to ne glede na to, da ga je veliko kritkov raztrgalo. K priljubljenosti filma so verjetno precej prispevali dodelani plesni prizori. Foto:
Film Umazan ples je v osemdesetih navdušil občinstvo in to ne glede na to, da ga je veliko kritkov raztrgalo. K priljubljenosti filma so verjetno precej prispevali dodelani plesni prizori. Foto:
Jennifer Grey si je na začetku devedesetih dala operirati nos, kar je precej spremenilo njeno podobo in močno odmevalo v medijih.
Potem ko je imela Jennifer Grey razmerji z Matthewom Broderickom in Johnnyjem Deppom, se je leta 2001 poročila z režiserjem in igralcem Clarkom Greggom, s katerim imata hčerko Stello.
Jennifer Grey na rdeči preprogi letošnjih oskarjev. Prireditev je obiskala v družbi Joela Greya, znanega po vlogi Konferansjeja v Kabaretu. Foto: jennifer grey

Govorimo seveda o eni izmed ameriških filmskih klasik, Umazanem plesu (Dirty Dancing), ki je leta 1987 s svojo romantično zgodbo navdušil marsikoga. In če osvežimo zgodbo, gre v grobem za prehod glavne junakinje Frances 'Baby' Houseman iz najstniškega obdobja v odraslo dobo, pri čemer niti malo ni zanemarljivo Babyjino razmerje z Johnnyjem Castlom. Poleg tega, da je film med filmske zvezde izstrelil Patricka Swayzeja in Jennifer Grey, je poskrbel za eno izmed najbolj občudovanih plesnih scen v zgodovini filma.

Kaj se je zgodilo s Patrickom, bolj ali manj vemo (pri tem je seveda treba upoštevati tudi ne tako uspešno nadaljevanje Umazanega plesa iz leta 2004), kaj pa se je zgodilo z Jennifer Grey, pa ne.

Jennifer Grey se je rodila 26. marca 1960, igralski debi pa je doživela pri 19 letih v oglasu za pijačo Dr. Pepper. Potem ko je odigrala nekaj manjših vlog, je nase opozorila z vlogo jezne sestre glavnega lika v Prostem dnevu Ferrisa Buellerja. Leto pozneje (1984) je prvič zaigrala skupaj s Swayzejem v vojnem filmu Rdeča zora.

Neuspešna plastična operacija
Osemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila torej za Greyevo precej uspešna in večina je verjetno pričakovala njen nadaljnji vzpon. Pa se je zgodilo malce drugače. Na začetku devetdesetih se je igralka odločila za plastično operacijo, ki pa jo je menda tako skazila, da je zahtevala ponovno operacijo. Rezultat obeh operacij je bil tako neprepoznaven obraz, da ga tudi njeni najbližji prijatelji niso spoznali. Velikanska sprememba fizične podobe pa je negativno vplivala tudi na njeno nadaljnjo kariero.

O izkušnji je Jennifer povedala: "V operacijsko dvorano sem šla kot slavna osebnost in prišla ven kot anonimna. Bilo je, kot bi bila priča v varovanem procesu ali bi bila nevidna". Nekaj časa se je v medijih pojavljala pod psevdonimom Wanda West, a se je leta 1999 vrnila s komedijo It's Like, You Know ... (Tako je, kot bi vedeli ...), v kateri je predstavila več različic lastne osebnosti oziroma igralke Jennifer Grey. V enem izmed delov se je celo ponorčevala iz medijsko močno odmevne plastične operacije nosu.

Manjše vloge ob velikih imenih
Poleg tega je Greyeva igrala ob boku Shirley Maclaine, Lize Minnelli in Kathy Bates v televizijskem filmu The West Side Waltz iz leta 1995, ki pa je le eden izmed njenih številnih TV-filmov. V zadnjem desetletju je med odmevnejše filme mogoče uvrstiti Bounce z Gwyneth Paltrow in Benom Affleckom v glavnih vlogah.

V zadnjih dveh letih se Jennifer znova vrača na televizijske zaslone; med drugim je igrala Daphne v nadaljevanki John from Cincinnati (John iz Cincinnatija). Leta 2008 se je pojavila, sicer v stranskih vlogah, v dveh filmih. Prvi je Redbelt (Rdeč pas), zgodba o učitelju borilne veščine jujitsu Miku Terryju, ki se komaj preživlja, in njegovi ženi iz Brazilije, ki promovira tovrstne boje in želi videti Mika služiti denar v ringu, njemu pa se tekmovalnost upira. Jennifer igra Lucy Weiss.

Kaj bo prinesla prihodnost?
Naslednji film je najstniški film Keith o sedemnajstletni Natalie, ki se ji življenje obrne na glavo, ko vanj vstopi nekaj let starejši študent Keith Zetterstrom. Greyeva v filmu igra Caroline. Poleg tega je v lanskem letu Jennifer Grey sodelovala pri snemanju animirane komedije Phineas and Ferb o dveh polbratih, ki si poletje popestrita tako, da vsak dan počneta neko novo inovativno stvar. V nadaljevanki je pravzaprav oživila nekoč že odigran lik Dr. Gevaarlijkove. Kakšni projekti čakajo Jennifer Grey v prihodnosti, pa še ni znano.

Lejla Švabić