Rob Morrow danes, pri 46 letih, in kot 28-letnik na snemanju Severnih obzorij. Foto:
Rob Morrow danes, pri 46 letih, in kot 28-letnik na snemanju Severnih obzorij. Foto:
Celotna zasedba Severnih obzorij.
Zasedba Severnih obzorij pred dvema letoma, ko so se zbrali za posebno izdajo revije People.
Rob z ženo in hčerko Tu. Foto: EPA
Danes je Morrow del igralske zasedbe serije Št3vilke.

S svojo bizarnostjo prikupni prebivalci malega aljaškega mesteca Cicely so nas zabavali med letoma 1990 in 1995 in čeprav so pri ABC-ju zmagovito formulo skušali pred kratkim ponoviti s serijo Moškimi v krošnjah, Severna obzorja (Northern Exposure) ostajajo v popolnoma drugi ligi.


Newyorčan na Aljaski
Osnovni zaplet nanizanke je bil prihod mladega zdravnika Joela Fleischmana iz svetovljanskega New Yorka v mestece na Aljaski (snemali so v zvezni državi Washingtonu) bogu za hrbtom, kjer smo si že po nekaj delih serije želeli živeti vsi pred TV-zasloni.

Severna obzorja še danes ostajajo edinstveni med z akcijo in s črno-belimi liki nabitimi nanizankami – tu so bili protagonisti večplastni, vsakdanji, prismuknjeni, prikupni in polni življenjskih filozofij in resnic.

O Severnih obzorjih danes nostalgično govorijo še največji sovražniki ameriške filmske in TV-industrije. Serija je bila nominirana za rekordnih 39 emmyjev in 10 zlatih globusov, med drugim pa je prejela dvakrat zaporedoma zlati globus za najboljšo dramsko nanizanko.


Z odhodom pokopal Severna obzorja
Rob Morrow je igral osrednji lik dr. Joela Fleishmana, ki se bojuje s kulturno pregrado med svojim nevrotičnim urbanim značajem in sproščeno skupnostjo preprostih prebivalcev Cicelyja. Trenja med dvema skrajnostima so bila postavljena v ospredje z morda eno najbolj posrečenih TV-romac: z zadrtim Fleischmanom in spontano pilotko Maggie.

Morrow, ki si je za vlogo Fleishmana prislužil tri nominacije za zlati globus, je serijo zapustil sredi šeste sezone v upanju, da bo uspel še na velikem platnu.

Severna obzorja so brez njega takoj propadla, Morrowa kariera pa je po obetavnem začetku, ko je zaigral v filmu Kviz (1994) Roberta Redforda in Zadnji ples (1996) s Sharon Stone, zašla. Leta 1996 naj bi zaigral glavnega junaka v filmski različici Otoka Dr. Moreauja, a je od projekta odstopil.

Do danes je tako igral v neopaznih TV-filmih, z izjemo neodvisnega filma Maze (2000), ki ga je Morrow napisal, režiral in produciral, zanj pa dobil dve nagradi na filmskih festivalih. Manjšo vlogo je imel lani tudi v filmu Preden se stegneva (The Bucket List) z Jackom Nicholsonom in Morganom Freemanom.

Nezvezdniško življenje
Potem ko se je neuspešno vrnil na male zaslone s kratkoživečo serijo Street Time, danes 46-letni Newyorčan igra v TV-seriji Numb3rs (2005-), je ustanovni član neprofitne gledališke skupine Naked Angels in je v odboru Projecta ALS, ki financira raziskave za odkritje zdravila za neozdravljivo nevromišično bolezen ALS.

Morrow je tudi solastnik newyorške restavracije z zdravo hrano Josie's in gurmanske restavracije Alibi Room na drugi obali ZDA, v Seattlu.

In zasebno? Simpatični igralec je že deset let poročen z igralko Debbon Ayer, s katero ima osemletno hčerko s slikovitim imenom Tu Morrow. A nenavadna izbira imena za svojega otroka je bolj ali manj edino, kar Morrowa povezuje z (ne)konvencionalnimi hollywoodskimi zvezdniki.

Igralca boste namreč zaman iskali na rumenih straneh - edina izjema, ko so se tabloidi razpisali o Morrowu, je bilo pred dvema letoma, ko so ga morali skupaj z igralcem Chadom Lowom reševati aspenski gorski reševalci, ker sta med zvezdniškim smukom zašla v divjino.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si