Gospodarstvenik, politik in Pomurec. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarstvenik, politik in Pomurec. Foto: MMC RTV SLO
Feri Horvat in Dimitrij Rupel
Horvata je DZ leta 2004 imenoval na mesto predsednika, obenem pa je zavrnil podpredsedniško kandidaturo Dimitrija Rupla, ki so mu zmanjkali štirje glasovi. Foto: MMC RTV SLO

Franc Horvat - Feri. Rojen v Kuštanovcih pri Murski Soboti, 26. septembra 1941. Diplomiral je iz ekonomije, bil 22 let zaposlen v Radenski, od leta 1975 do leta 1986 je bil njen direktor. Od leta 1974 do leta 1986 je bil podpredsednik Evropskega združenja za naravne mineralne vode.

Po odhodu iz Radenske je bil dve leti član poslovodnega odbora Ljubljanske banke, nato pa od leta 1989 do 1991 zvezni sekretar Socialistične federativne republike Jugoslavije za ekonomske odnose in trgovino, potem pa do leta 1995 predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Politična pot v samostojni državi
Leta 1992 je bil prvič izvoljen v državni zbor, kjer je kot poslanec deloval 4 zaporedne mandate. Kot član stranke Socialnih demokratov je bil med predstavnike ljudstva vanjo zadnjič izvoljen leta 2004. Istega leta je postal tudi predsednik državnega zbora. Njegov predsedniški mandat je trajal od 12. julija do 22. oktobra 2004, saj je na čelu DZ-ja zamenjal dotedanjega predsednika Boruta Pahorja, ki je odšel med kolege v Bruselj. Po parlamentarnih volitvah ga je zamenjal France Cukjati.

Na volitvah leta 2008 ni več kandidiral in se je upokojil, v javnem življenju se aktivno ne udejstvuje več. V funkciji predsednika DZ-ja je oktobra 2004 v imenu države uradno odkril osrednji spomenik zamolčanim žrtvam povojnih pobojev na Teharjah in nanj položil žalni venec. »S spomenikom na Teharjah se želi država oddolžiti teharskim žrtvam in njihovim svojcem za trpljenje,« je med drugim povedal v svojem takratnem nagovoru.

V srcu Mura
Njegovo delo je bilo neprenehoma vpeto v rojstno Pomurje. Bil je član kluba pomurskih poslancev in eden izmed pobudnikov delovanja Regionalne razvojne agencije Mura ter Pomurske akademije znanosti in umetnosti.

Kot rečeno, po upokojitvi leta 2008 se v javnem življenju aktivno ne udejstvuje. V pred- in medkriznih debatah o varčevanju je o plačah ministrov in poslancev zgolj pripomnil: "Leta 1992 so bile izenačene, zdaj imajo precej več kot poslanci. Manj so na očeh kot poslanci, predvsem pa so se znali potegniti zase. Ne smemo pa pozabiti, da imajo v vladi še vrsto bonitet, začenši z avtomobili."

L. D.