Alex Higgins niti na 'stara' leta ni manj temperamenten. Takole se je lani na dobrodelni tekmi spravil na sodnika. Foto: EPA
Alex Higgins niti na 'stara' leta ni manj temperamenten. Takole se je lani na dobrodelni tekmi spravil na sodnika. Foto: EPA
Alex Higgins
Spomin na stare čase. Ko je čakal, da je nasprotnik opravil svoj udarec, se je zabaval s kajenjem in pitjem alkohola. Foto: EPA
Alex Higgins
Ob mizi je blestel s številnimi nepredvidljivimi potezami. Foto: EPA

59-letnik iz Severne Irske je eden najbolj zaslužnih, da se je v 70. letih na Otoku preporodilo medijsko zanimanje za snooker. S svojimi številnimi škandali je polnil rumene časopise, na koncu pa neslavno propadel.

Dvakrat postal svetovni prvak
Med profesionalce je vstopil z 22 leti. Že v svoji prvi sezoni je nastopil na svetovnem prvenstvu in leta 1972 senzacionalno postal svetovni prvak. Svoj uspeh je ponovil deset let pozneje, še dvakrat pa je igral v finalu (1976 in 1980). Njegova igra je temeljila na hitrosti in nepredvidljivosti, zato ni čudno, da se ga je oprijel vzdevek Hurikan.
Kaznovan zaradi "čelne"
A njegova nepredvidljivost se je kazala tudi v labilnem vedenju. Med tekmami je pogosto pil alkohol, kadil, glasno preklinjal in se pogosto zapletal v številne prepire s soigralci, sodniki in celo gledalci. Enega večjih škandalov je zakuhal leta 1986 na OP-ju Velike Britanije. Organizatorji so od Higginsa zahtevali odvzem urina, vročeglavi igralec pa se je na enega izmed predstavnikov turnirja spravil kar z glavo in ga udaril (prav tako) v glavo. Kazen je seveda sledila - 12.000 funtov in prepoved igranja na petih turnirjih (do konca sezone).

Taylorju grozil s smrtjo
Njegova kariera je hitro padala, incidenti pa so se kar vrstili. Naslednji večji sporni dogodek sega v leto 1990, ko je Higgins na enem izmed turnirjev zaradi spora grozil rojaku Dennisu Taylorju, da ga bo ustrelil. Pozneje je s številnimi kletvicami napadel še enega izmed sodnikov in sledila je nova enoletna prepoved igranja.

Iz dvorane so ga vrgli
Na svojem zadnjem večjem turnirju je igral leta 1997, ko je "sodeloval" na kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Po izpadu v zgodnji fazi tekmovanja je spet začel številne prepire, na koncu so ga organizatorji dobesedno vrgli iz dvorane.

Za denar igra po lokalih
Vihravo življenje je pustilo posledice tudi na njegovem zdravju, saj je dobil raka na grlu, ki ga je premagal. V dolgi karieri je s turnirji zaslužil več kot 3 milijone funtov, a vse hitro zapravil, tako da ima velike finančne težave. Zaradi teh je prisiljen, da si denar služi v lokalih, kjer z naključnimi mimoidočimi za denar igra snooker in biljard.

Sodnika udaril v trebuh
V zadnjih dveh letih se je spet vrnil v tekmovalni snooker, a izgubil prav vse dvoboje v zgodnjih kvalifikacijah. Čeprav se bliža 60, je še vedno poln nasprotij. Lani je v Spennymooru igral dobrodelno tekmo proti še eni legendi te igre in dobremu prijatelju Jimmyju Whitu. Ko je sodnik med tekmo Higginsu dosodil prekršek, se je Hurikan razburil in sodnika udaril v trebuh. Dobrodelne tekme je bilo hitro konec ...

Alex Higgins
Rojen: 18. 3. 1949
Kraj rojstva: Belfast, Severna Irska
Vzdevek: Hurikan
Svetovni prvak: 1972, 1982
Osvojeni turnirji: 17
Najvišji break: 147 (nikoli na največjih tekmovanjih)

Zgodovinska serija 69 točk
Alex Higgins je zadnjič v najlepši luči zasijal leta 1982, ko je v Sheffieldu še drugič postal svetovni prvak. V polfinalu (na 16 dobljenih iger) je proti Jimmyju Whitu zaostajal 15:14 in 0:59. V neverjetni seriji je nanizal 69 zaporednih točk, izenačil na 15 in nato dobil še odločilno 31. igro.

Svetovni prvak po seriji 135 točk
V velikem finalu je nato ugnal šestkratnega svetovnega prvaka Raya Reardona z 18:15. V zadnji igri je nanizal kar 135 zaporednih točk.

Lani izdal avtobiografijo
Zadnja leta se redko pojavi pred kamerami. Leta 2007 je izdal avtobiografijo z naslovom From the Eye of the Hurricane: My Story.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si