Prijatelji odkrijejo zemljevid, ki kaže pot do skritega zaklada Enookega Williyja, in se pogumno odpravijo na pot. Foto:
Prijatelji odkrijejo zemljevid, ki kaže pot do skritega zaklada Enookega Williyja, in se pogumno odpravijo na pot. Foto:
Takšni so videti nekdanji junaki danes. Od leve proti desni Jonathan Ke Quan (Data), Sean Astin (Mikey), Martha Plimpton (Stef), Kerri Green (Andy), Corey Feldman (Mouth) in režiser Richard Donner zadaj, Jeff Cohen (Chunk) in Josh Brolin (Brand).
Sean Astin
Pri 13 letih se je Sean Astin podal na pustolovsko iskanje starodavnega zaklada, 16 let pozneje pa je skupaj s Frodom reševal Srednji svet pred zlobnim Sauronom. Foto: EPA
Josh Brolin
Josh Brolin, ki je nekoč igral brata Branda, se je pred nedavnim v kinematografih predstavljal v filmu Ni prostora za starce. Foto: Reuters
Zgodbe, na podlagi katere je zrasla filmska uspešnica, se je domislil Steven Spielberg.
Robert Davi
Robert Davi, ki je zaigral enega izmed zlobnih bratov Fratelli, se tudi pozneje ni znebil negativnih vlog. Foto: EPA

Leta 1985 je režiser Richard Donner posnel pustolovski film, ki je še leta navduševal mladino po vsem svetu. Za nepozabno zgodbo je zaslužen nihče drug kot Steven Spielberg, v scenarij pa jo je priredil Chris Columbus. Tiste, ki so že nekoliko pozabili, zakaj je šlo, naj na kratko spomnimo, da se je skupina otrok iz soseske Goon Docks iz Astorie v Oregonu v želji, da bi svojo okolico obvarovala pred rušenjem, znašla na lovu za skritim zakladom legendarnega pirata iz 17. stoletja Enookega Willyja. Pot jim prekriža zločinska družina Fratelli z mamo na čelu in tremi brati Francisem, Jakom ter močnim, iznakaženim velikanom Slothom.

Druščino, ki jo sestavljajo Mikey, Mouth, Data, Chunk, Brand (Mikeyjev starejši brat) in dve dekleti Andy in Stef, popelje pustolovščina v podzemni rov, poln smrtno nevarnih pasti. Ne traja dolgo, da družina Fratelli, ki je na begu pred policijo, pride na sled druščini Goonies in njihovm namenom. Te jim pod grožnjami izda debelušni Chunk, ki se nato spoprijatelji s Slothom, in tako se še tretja skupina odpravi v podzemni rov.

Napeta zgodba doseže vrhunec na ladji Enookega Willyja, kjer druščina po pričakovanjih najde kupe zlata in dragih kamnov, a jim med navdušenim nabiranjem zaklada načrte prekrižajo Fratelliji, ki obrnejo položaj sebi v prid. Dogajanje pa nato še enkrat zasukata Sloth in Chunk. Med grabežljivim nabiranjem zaklada sprožijo Fratelliji past, zaradi katere se začne odpirati jama, ladja pa se pripravlja na izplutje. K sreči se mladim pogumnežem uspe izvleči na obalo, kjer jih najde policija in končno tudi zaskrbljeni starši. In ko veselje pokvari spopad z realnostjo in prihod gospoda Perkinsa s pogodbo za prodajo soseske Goon Docks, Mikey iz vrečice za frnikole ven potegne drage kamne, njegov oče pa tako raztrga pogodbo in soseska je rešena.

Kam je torej izginilo sedem junakov?
O igralcu, ki je upodobil Mikeyja, pravzaprav ne moremo govoriti, da je izginil, saj smo ga ne tako dolgo nazaj gledali v vlogi nič manj pogumnega hobita Sama. Seveda, govorimo o igralcu Seanu Astinu, ki je bil bil v času snemanja filma Goonies star 13 let, to pa je bil tudi njegov prvenec na velikem platnu. Štiri leta zatem je zaigral v manjši vlogi v filmu Vojna zakoncev Rose, leta 1990 pa je dobil vlogo v zgodbi o drugi svetovni vojni Memphis Belle. Za nepozabno igro je poskrbel v glavni vlogi v filmu Rudy leta 1993, kjer je upodobil zagnanega igralca ragbija Daniela Rudyja Ruettigerja. Leta 2001 ga je v središče filmske scene vrnila vloga Sama v prvem filmu Gospodar prstanov, ki jo je nato pod budnim očesom Petra Jacksona ponovil še v letih 2002 in 2003. Astin je igral tudi v romantični komediji 50 First Dates Adama Sandlerja, kjer mu je družbo delala Drew Barrymore, na malih zaslonih pa ga je bilo mogoče spremljati v peti sezoni serije 24 v vlogi Lynna McGilla.

Brand
Še enega Gooniesa še vedno zelo dobro poznamo, in sicer Mikeyjevega brata Branda, ki ga je zaigral Josh Brolin. Da, to je tisti Josh Brolin, ki je letos sedel med občinstvom podelitve oskarjev kot eden izmed igralske zasedbe z oskarjem nagrajenega filma Ni prostora za starce. Po Gooniesih je Brolin nastopal predvsem v televizijskih serijah, kot so Private Eye (1987), V ABC-jevem vesternu The Young Riders, kjer je zaigral kot Wild Bill Hickok. V 90. smo ga lahko spremljali tudi v serijah Winnetka Road (1994), leta (2003) pa v Mister Sterling.

Igralec rad stopi tudi na gledališki oder, saj je odigral kar nekaj vlog v Rochesterju. Precej dela ima v zadnjih letih tudi pred kamerami, saj je poleg že omenjenega filma bratov Coen nastopil še v filmih Planet Terorja in Ameriški Gangster Ridleyja Scotta. Trenutno naj bi se pogajal za vlogo v filmu Milk, zgodbo o Harveyju Milku, ki se je bo lotil Gus Van Sant. Igral naj bi atentatorja Dana Whita, ki je ubil župana San Francisca Georgea Moscona. Prav tako ga bo mogoče videti v glavni vlogi Stonovega filma o Georgeu W. Bushu.

Mouth
Že kar nadležno zgovornega, a vsestarnsko nadarjenega Moutha je zaigral Corey Feldman. Svojo igralsko pot je začel že pri 3 letih, ko je nastopil v oglasu za McDonald's. V 80. letih smo ga lahko videli še v filmih Gremlins in v Stand By Me, kjer je nastopil ob prezgodaj umrlem zvezdniku Riverju Phoenixu. Leta 1987 je skupaj s Coreyjem Haimom zaigral v filmu The Lost Boy, prvem skupnem filmu dvojca, poznanega kot "the two Coreys". Pozneje sta nastopila še v filmih License to Drive (1988) in Dream a Little Dream (1989).
V 90. se je mladi zvezdnik spopadal z odvisnostjo od drog in zaigral v nekaj manj znanih filmih, podal pa se je tudi na pot neuspešne glasbene kariere in prvenec predstavil leta 1993 pod naslovom Love Left. Poleg tega, da je posodil glas Donatellu v filmih Teenage Mutant Ninja Turtles, je nastopil še v filmih Blown Away (ponovno z Coreyjem Haimom) in Tales From The Crypt Presents: Bordello of Blood. Leta 2002 ga je pot popeljala v prvi zvezdniški resničnostni šov The Surreal Life na VH1. Po preizkusu na gledališkem odru v predstavi Usodna privlačnost sta leta 2007 s Coreyjem Haimom pripravila še svoj reničnostni šov The Two Coreys, ki ga še vedno snemajo. Januarja letos pa se je Corey Feldman pojavil v NBC-jevi oddaji Deal or No Deal.

Data
Dato, najbolj iznajdljivega in domiselnega Goonieja, je zaigral Jonathan Ke Quan. Ameriškega igralca vietnamskega rodu se ljubitelji pustolovskih filmov verjetno spomnijo tudi kot Shorta Rounda, dečka, ki je delal družbo Indiani Jonesu v filmi Tempelj usode (1984). Drugo polovico 80. in 90. leta je preživel predvsem na malih zaslonih in igral v humorističnih serijah Together We Stand in Head of the Class. Nazadnje je na velikem zaslonu nastopil leta 2002 v hongkonškem filmu Second Time Around. Danes 37-letnega igralca zanima tudi kaskaderstvo, s čimer se je med drugim izkazal pri filmih Možje X in The One.

Chunck
Kot nerodni Chunck se je predstavljal Jeff Cohen, ki je bil v času filma Goonies star 11 let. Potem ko je njegov lik pritegnil precej posmeha zaradi njegovega debelušnega videza, se je Cohen priključil šolskemu ragbimoštvu in izgubil precej kilogramov. Obiskoval je univerzo Berkeley v Kaliforniji, kjer je postal predsednik študenstke zveze. Svojo kampanjo je pospremil s plakatom s podobo iz filma Goonies s sloganom 'Chunk za predsednika'. Pozneje se je vpisal na pravno šolo UCLA in postal odvetnik hollywoodskih zvedznikov. Trenutno je zaposlen v odvetniški filmi Cohen & Gardner v Beverly Hillsu.

In še dekleti?
Prikupna in priljubljena navijačica Andy, v katero se je zaljubil Brand, Kerri Green je v Gooniesih sicer doživela pomemben preboj v svoji igralski karieri, vendar pa ta ni doživela velikega razmaha. Leto pozneje je nastopila še v filmu Lucas, leta 1987 pa v Three for the Road. Pozneje je igrala v nizkoproračunskem filmu Blue Flame in kot Paulova tajnica v nekaj epizodah humoristične serije Noro zaljubljena. Nato je obupala nad igranjem in se vpisala na študij umetnosti na Vassar College. Danes sodeluje v filmskem svetu bolj v ozadju kot solastnica produkcijske hiše Independent Women Artists in scenaristka (Bellyfruit).

S precej zgledno kariero se lahko pohvali danes 38-letna igralka Martha Plimpton, ki je upodobila sarkastično Stef Steinbrenner. Zvezdnica, ki je sprva začela kot manekenka, je v 80. letih med drugim nastopila v filmu The River Rat ob Tommyju Leeju Jonesu. Uveljavila se je kot igralka upornega, "fantovskega" dekleta. V takšni vlogi je na primer nastopila v filmu The Mosquito Coast, kjer je leta 1986 nastopila ob Harrisonu Fordu. Na sceni snemanja tega filma je spoznala tudi svojo poznejšo ljubezen Riverja Phoenixa. Kritke je navdušila v sicer komercialno neuspešnem filmu Shy People in v filmu Running on Empty. Svojo kariero pa je tudi pozneje osnovala na kombiniranju nizkoproračunskih filmov in komercialnih uspešnic, kot sta Another Woman Woodyja Allena in nemškem filmu Zwei Frauen. Večji uspeh je dosegel film Parenthood, v katerem je leta 1989 nastopila ob Stevu Martinu.
Leta 2002 se je pojavila v dokumentarcu Searching for Debra Winger in prejela nominacijo za emmyja za gostujoči nastop v televizsijki seriji Zakon in red. Igralka, ki ji niso tuje niti gledališke deske in pogosto nastopa na Broadwayju, se je preizkuša še kot pevka.

Družina Fratteli
Še nekaj besed o zlobnežih filma Goonies. Mamo Fratelli, Anne Ramsey, smo pozneje lahko gledali v vlogi Mrs. Lift, mami lika Dannyja DeVita v filmu Vrzi mamo z vlaka.
Precej uspešni igralski karieri pa spremljata njena "sinova". Roberta Davija se morda najbolje spomnimo kot zlobneža Franza Sancheza, ki se je skušal zoperstaviti britanskemu tajnemu agentu Bondu. Negativni pridih pa ga je spremljal tudi v drugih filmih. V prvem delu Umri pokončno je bil sicer kot agent FBI-ja Johnson na pravi strani zakona, a seveda ni imel pravega posluha za vragolije Johna McClaina.

Med zadnjimi nastopi Joa Pantoliana pa so lik Cypherja v znanstvenofantastični uspešnici Matrica, Ralpha Cifaretta v HBO-jevi seriji o najbolj slavni televizijski mafijski družini Sopranovi in Teddyja v filmu Memento.

John Daniel Matuszak, ki je igral Slotha, je bil ameriški ragbist, ki je pozneje postal filmski igralec. Večino svoje kariere je igral v moštvu Oakland Raiders, dokler se ni upokojil leta 1981, potem ko je drugič osvojil Super Bowl. Zaradi srčne kapi je pri 38 letih umrl štiri leta po snemanju filma Goonies.

M. K.