V Moji punci je Anna Chlumsky nastopila v vlogi 11-letne Vade Sultenfuss, ki je prepričana, da je ubila svojo mater (ta je umrla ob Vadinem rojstvu). Živi z očetom, pogrebnikom, ki ne razume svoje hčere in ji ne posveča dovolj časa. Foto:
V Moji punci je Anna Chlumsky nastopila v vlogi 11-letne Vade Sultenfuss, ki je prepričana, da je ubila svojo mater (ta je umrla ob Vadinem rojstvu). Živi z očetom, pogrebnikom, ki ne razume svoje hčere in ji ne posveča dovolj časa. Foto:
Anna Chlumsky
Takšna je bila Anna Chlumsky v Moji punci ...
Anna Chlumsky, Moja punca
... tole pa je Anna pred letom in pol (julija 2007). Še letos naj bi predstavili film The Loop, v katerem Anna Chlumsky nastopa z Jamesom Gandolfinijem.

Govorimo seveda o prizoru, ko nekega toplega poletnega dne v 70. letih simpatična Vada in njen prijatelj Thomas po pogovoru o tem, zakaj se ljudje poročajo, doživita svoj prvi poljub. Kinodvorane po vsem svetu so jokale ob filmu Moja punca (My Girl), zgodbi o prvi ljubezni in odraščanju, ki se je končala s tragično smrtjo malega Thomasa, v katerem se je predstavljal Macaulay Culkin. Igralec je pozneje navduševal še v filmih Sam doma 2 in Richie Rich, Anna pa se je po nadaljevanju Moje punce (Moja punca 2) leta 1994 počasi izgubila z velikih platen.

Že pet let je od tega, ko je začel filmski studio Columbia Pictures razmišljati o tretjem nadaljevanju filma. Glavno vlogo naj bi spet zaupali Anni, ki bi upodobila odraslo Vado, a projekt je za zdaj še v povojih.

Igralski začetki
Anna Chlumsky, ki je danes stara 28 let (rojstni dan praznuje 3. decembra), se je s prvim poziranjem spopadla, ko je bila stara komaj deset mesecev. Nedolgo zatem ko je shodila in spregovorila, je takoj začela nastopati v manjših produkcijah. V eni od teh jo je opazil producent filma Moja punca in dobila je prvo veliko filmsko vlogo. Pred kamero jo je usmerjal režiser Howard Zieff, novopečena igralka pa je zaigrala ob Danu Aykroydu (v vlogi njenega očeta), Jamie Lee Curtis in ob že omenjenem Macaulayju Culkinu. Film je navdušil gledalce vseh starosti in tako je tri leta pozneje Anna ponovila vlogo Vade Sultenfuss, ki se je tokrat nekoliko bolj zrela odpravila v Los Angeles za koreninami svoje mame, tam pa spoznala simpatijo, v vlogi katere smo spoznali Austina O'Briena.

Ko bom velika, bom paleontologinja
Leto pozneje je z igralko Christino Ricchi nastopila še v filmu Gold Diggers: The Secret of Bear Mountain, se potegovala za vlogo Lex v Jurskem parku (vlogo so nato zaupali Ariani Richards) in zavrnila nastop v filmu Beethoven ter glavno vlogo v humoristični seriji. Filmski svet se ji je zdel vse manj privlačen in želela si je nekaj drugega. “Nenavadno je biti otrok in imeti službo,” je povedala v nekem intervjuju. Že pri 13 letih je sanjala o tem, da bi postala paleontolog. “Rada imam dinozavre,” je pojasnila za Entertainment Weekly.

Po diplomo
Hrbet je igralstvu obrnila leta 1998 in se dokončno odločila posvetiti izobrazbi. Junija 2002 je diplomirala iz mednarodnih študij na Univerzi v Chicagu, nato pa se še istega leta preselila v New York in začela pisati za vodnik po manhattanskih restavracijah Zagat.

Nazaj k igralstvu
A strast do igranja ji vendarle ni dala miru in tako se je leta 2004 vrnila na oder kot Isabella v Measure For Measure v Queensu. Tako se ukvarja s svojima dvema ljubeznim, igro in pisanjem. Nastopa tudi v predstavi Unconditional Bretta C. Leonarda v The Public Theater. Gre za predstavo gledališke skupine Philipa Seymourja Hoffmana, LAByrinth Theater Company. Z vrnitvijo v gledališče se je Chlumskyjeva počasi vrnila tudi na male zaslone. Leta 2005 je nastopila v kratkem filmu Wait, v naslednjih letih pa v posameznih epizodah tv-serij, kot sta Zakon in red ter 30 Rock. Sledila sta filma Blood Car in Eavesdrop, za letošnje leto pa ima napovedane tri filme - My Sweet Misery, Good Guy in BBC-jevo politično satiro The Loop, v kateri bo zaigrala z zvezdnikom Sopranovih Jamesom Gandolfinijem.

"Ko vidim, kako spodleti igralcem, ki pridejo na sceno še kot otroci, me nadvse razžalosti, saj vložijo vse v kariero, ne pa v svoje življenje. Učili so me, da je igranje kariera, ne odločujoč faktor, na podlagi katerega me bodo ocenjevali," je nekoč povedala Anna Chlumsky.

Če smo s poljubom začeli, je prav, da z njim tudi končamo. V čas, ko nas je v kinematografe privabljala Moja punca, se lahko vrnete z ogledom priloženega videoposnetka.

M. K.