Glavna junaka Tropske vročice, Nick Slaughter (Rob Stewart) in Silvie Girard (Carolyn Dunn). Foto:
Glavna junaka Tropske vročice, Nick Slaughter (Rob Stewart) in Silvie Girard (Carolyn Dunn). Foto:
Tropska vročica
Serija je bila postavljena pod vroče floridsko sonce, snemali pa so jo v Mehiki, Izraelu in JAR-u.
Srbski strip, ki je izhajal med največjimi protivladnimi protesti v letih 1996 in 1997. 'Nika Sloterja za predsednika!,' je odmevalo takrat po Beogradu.
Rob Stewart
Rob Stewart v vlogi Nicka v Tropski vročici (s tridnevno bradico, konjskim repom, razpeto srajco in seksi pogledom) in Rob Stewart v seriji Painkiller Jane leta 2007.
Painkiller Jane
Rob Stewart v seriji Painkiller Jane.
Carolyn Dunn
Carolyn Dunn v Tropski vročici (levo) in 15 let pozneje kot alternativna zdravilka.
Ian Tracey
Ian Tracey v logi Spiderja leta 1991 (levo) in lani na podelitvi kanadskih TV-nagrad (desno).
Ian Tracey
Ian Tracey v eni svojih nedavnih vlog - v CBS-ovi seriji Intelligence.

Preganjanje nepridipravov je bilo videti kot največja zabava pod (tropskim) soncem – Nick Slaughter (Rob Stewart) se je podil s svojim džipom brez strehe, se izogibal strelom in bil zelo možat.

Silvie Girard (Carolyn Dunn) sta bila klasičen TV-par: on vihrav in spontan, ona ga je prizemljevala. In poskrbela za kemijo, seveda. Tu je bil še iznajdljivi pomočnik Spider (Ian Tracey), ki je poskrbel za obvezno dozo humorja.

Tropska vročica (Tropical Heat oz. Sweating Bullets) je bila kanadska serija, ustvarjena v sodelovanju z Mehiko in Izraelom. Predvajali so jo tri sezone (skupaj 66 epizod), med letoma 1991 in 1993. Čeprav naj bi bilo dogajanje postavljeno na floridski otok Key West, pa so prvo sezono posneli v Mehiki, drugo v Izraelu ter tretjo v Južni Afriki in na Mauritiusu.

Preberite še ostale Kje so zvezdniki starih serij?

- Twin Peaks
- Severna obzorja
- Beverly Hills
- Melrose Place
- Married with children
- Simpatije


V Srbiji Tropska manija
Če je bila Tropska vročica v Sloveniji precej priljubljena, pa je bila, presenetljivo, v Srbiji pravi hit – pa čeprav so jo srbski gledalci imeli za "obupno". Predvajali so jo na praktično vseh kanalih, od TV Poitike do TV Pinka in jo pozneje še neštetokrat ponavljali – sodila je med tiste TV-stvaritve, ki veljajo za tako slabe, da postanejo kulturni fenomen in posledično kultne. Pri tem je imel nedvomno veliko opraviti tudi srbski specifični smisel za humor.

Lik Nicka Slaughterja se je celo pojavil v stripu Strip protest, ki so ga izdajali med študentskimi demonstracijami proti Miloševićevemu režimu v letih 1996 in 1997, na protestnih transparentih in priponkah pa takrat niso bili redki celo napisi "Slotera Nika za predsednika". Še danes najdemo po beograjskih stavbah podobne grafite. Nicku pa se je "poklonil" tudi punkbend Atheist Rap s komadom "Sloteru Niče, Srbija ti kliče".
Kje so "Sloter Nik" in drugi danes?

"Nick Slaughter sem jaz"
Za kanadskega igralca (in hipnotizerja!) Roba Stewarta pri 47 letih vloga Nicka Slaughterja ostaja najbolj prepoznavna. "Vloga je bila kot ustvarjena zame," je dejal igralec, ki je nekaj epizod serije tudi režiral. Stewart je sicer gostoval v številnih manj znanih TV-serijah, posnel nekaj TV-filmov in leta 2007 igral glavno vlogo v kratkotrajni seriji Painkiller Jane.

In zasebno? Svojo soprogo je spoznal med snemanjem prve sezone tropske vročice v Mehiki, leta 1996 se jima je rodil sin, družina pa zdaj živi v Los Angelesu. Kot zanimivost: Rob Stewart ima zaradi hokejske poškodbe iz najstniških let, ki je končala njegove sanje o karieri profesionalnega hokejista, le eno ledvico. V prostem času rad igra kitaro, poje in piše.

Po igralski karieri presedlala na alternativno medicino
Carolyn Dunn (Silvie Gerard) je več kot 25 let delala kot igralka v Torontu in Los Angelesu – brez večjega uspeha. Tropska vročica je bila tudi zanjo višek kariere v šovbiznisu. Res je v teh 15 letih po koncu serije sledilo kar nekaj vlog, a večinoma so bila to gostovanja v drugorazrednih nanizankah, manjše vloge v neuspešnih TV-filmih in snemanje reklam.

Zdaj se je na kanadski Novi Scotii rojena Dunnova vrnila domov k bolj umirjenemu življenjskemu slogu in popolnoma drugačni karieri. Začela je namreč svoj posel kot alternativna "energijska medicinka". Na svoji kliniki zdaj zdravi ljudi, ki se bodisi borijo z depresijo bodisi jih muči bolečina v križu ali kaj tretjega. “Imela sem tako zabavno popotovanjem z igro, a želela sem si početi še kaj drugega," pravi rdečelaska, ki je navdušena, da je spet doma ob družini in oceanu. "Ne gledam nazaj. Kar počnem zdaj, obožujem."

Od Huckleberryja Finna do deljenja odra z O'Toolom
Še najuspešnejši od trojice je verjetno zdaj 44-letni Ian Tracey, prav tako kanadski igralec, ki je upodobil Spiderja Garvina. Tracey ima za seboj skoraj 100 vlog in je dobitnik kanadskih igralskih nagrad leo in gemini. Igra že od 12. leta, ko smo ga lahko videli v filmu The Keeper s Christopherjem Leejem, spomnite pa se ga morda tudi kot mladega Huckleberryja Finna v istoimenski seriji iz leta 1980 in v seriji, ki je lansirala kariero Johnnyja Deppa, 21 Jump Street.

Po Tropski vročici je zaigral v več uglednih filmih, od Prozac Nationa s Christino Ricci in Owning Mahowny s Philipom Seymourjem Hoffmanom, do Kevin Costnerjevega westerna Spopad na zahodu (2003) in Insomnie (2001) režiserja Christopherja Nolana. Za svoje kanadske TV-vloge je požel veliko hvale kritikov (in nagrad), v ZDA pa je gostoval serijah Smalville, Temni angel in Dosjeji X.

V zadnjih letih je posnel seriji The 4400 in Intelligence, nazadnje pa posnel zgodovinsko miniserijo Iron Road s Petrom O'Toolom. O zasebnem življenju v intervjujih nikoli ne govori, tako da tudi njegovi oboževalci (in zlasti v Kanadi jih ima Tracey kar nekaj) lahko o tem le ugibajo na forumih.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si