Kohl se je pred dnevi poročil s 35 let mlajšo ekonomistko. Foto: EPA
Kohl se je pred dnevi poročil s 35 let mlajšo ekonomistko. Foto: EPA
Helmut Kohl
Lani je bil nagrajen z zlato medaljo Fundacije Jeanna Moneta. Foto: EPA
Helmut Kohl
Kohl je podpiral ostro politiko Ronalda Regana do nekdanje Sovjetske zveze. Foto: EPA

Kot smo že zapisali o nekdanji britanski premierki Margaret Thatcher, ki je močno zaznamovala globalno politiko, se tudi Kohl bori za svoje življenje. V 79. letu starosti je namreč v bolnišnici v Heidelbergu, kjer se zdravi za posledicami nesrečnega padca, pri katerem je utrpel hudo poškodbo glave. Kljub bolezni pa se je kar v bolnišnici pred desetimi dnevi poročil s 43-letno ekonomistko Maike Richter.

Po poročanju nemških medijev, ki naj bi se sklicevali na Kohlove prijatelje, si je nekdanji kancler želel čimprejšnje poroke, saj ni prepričan, kako dolgo bo še živel. Poročil se je z "brilijantno" ekonomistko, ki se ji ni mogel upreti že od prvega srečanja. Ta ga je že lani zamenjala na njegovi funkciji v Evropski uniji.

Kohl je nemško vlado vodil kar šestnajst let, najdlje po Ottu von Bismarcku, v tem času pa je poskrbel za združitev obeh Nemčij in nastanek Evropske unije. Potem ko je leta 1998 izgubil volitve, pa je bil še štiri leta poslanec, nato pa leta 2002 ni več kandidiral na volitvah in se je upokojil.

Finančni škandal prizadel njegov ugled
Zdaj že 78-letni državnik se je pred upokojitvijo spopadal še s korupcijskim škandalom, povezanim s financiranjem njegove stranke. Kljub grožnji, da ga lahko doleti zaporna kazen, ni izdal imen donatorjev njegovi stranki, s čimer je izgubil ugled pri velikem številu svojih privržencev. Zaporni kazni se je vseeno izognil in je moral plačati le denarno kazen.

Tik pred tem - leta 2001 - je njegova žena Hannelore, s katero je bil poročen 41 let, po več letih boja s fotodermatitisom - boleznijo kože, ki jo povzroči izpostavljenost sončnim ultravioličnim žarkom, naredila samomor. Kohl ne uživa življenja upokojenca, saj ga je zdajšnja kanclerka Angela Merkel po izvolitvi povabila k sodelovanju v njenem kabinetu in ji je pred odhodom v bolnišnico pomagal pri sprejemanju težkih političnih odločitev.

Julija 2001 je izdal tudi avtobiografijo, v kateri je opisal svoje življenje do leta 1982, ko je postal kancler. Tri leta pozneje, 28. decembra 2004, je med katastrofalnim potresom obtičal na Šrilanki, od koder mu je pomagala tamkajšnja vojska s svojim letalstvom.

Velik vpliv na Evropsko unijo
Nemški časopisi so objavili novico, da je Kohl pred kratkim posodil svoje ime Centru za evropske študije, ki naj bi ga v kratkem tudi odprli. Lani pa je bil odlikovan z zlato medaljo evropske Fundacije Jeana Monneta za njegov prispevek k evropski enotnosti.

Sicer je tudi član Madridskega kluba, ki promovira pomen demokracije in preobrazbe globalizacije. Na njegovo politiko sta močno vplivala tudi že pokojni ameriški predsednik Ronald Regan in že omenjena upokojena britanska premierka Thatcherjeva.

M. R.