Prve sezone MASHa (kratica stoji za  Mobile Army Surgical Hospital) so bile posnete po anekdotah, ki so jih resnični kirurgi prinesli iz korejske vojne. Foto:
Prve sezone MASHa (kratica stoji za Mobile Army Surgical Hospital) so bile posnete po anekdotah, ki so jih resnični kirurgi prinesli iz korejske vojne. Foto:
Alan Alda (Benjamin Franklin “Hawkeye” Pierce)
S svojim zajedljivim humorjem in 'odbitimi' podvigi je Hawkeye nemalokrat spominjal na Groucha Marxa. Z leti se je njegov lik zresnil in včasih celo moraliziral - spremembe, ki so jih v serijo vpeljali pod Aldovim vplivom.
Wayne Rogers (John “Trapper” McIntyre)
Majorka Houlihan je vsaj dvakrat v pijanosti priznala, da je nalezljivi nasmešek in kodrasti lasje enega njenih največjih sovražnikov v taboru ne puščajo hladne, a s kako romanco med njima ni bilo nikoli nič.
Mike Farrell (B.J. Hunnicut)
V nadaljevanki nikoli ne zvemo, katero ime se skriva za inicialkami B.J. - njihov lastnik spogledljivo trdi, da pomenijo 'karkoli si želiš, da pomenijo'.
Loretta Swit (Margaret “Hot Lips” Houlihan)
Nežnejši spol? Ne ravno. Margaret se je diktatorsko znašala nad vsakomer, ki ni dosegal njenih meril reda in čistoče. Imela pa je tudi svojo strastno plat, ki se je kazala predvsem na začetku njenega razmerja s Frankom.
Larry Linville (Frank Burns)
Larry Linville se je od nadaljevanke poslovil, ker je bil sit tega, da je njegov lik tako zelo nepriljubljen, pa tudi zato, ker se mu je zdelo, da se mora serija odmakniti od preprostega humorja (torej potegavščin na Frankov račun).
Jamie Farr (Max Klinger)
Čeprav 'ogrodje' serije temelji na resničnih dogodkih, so se 'pravi' MASH-evci oglasili, da transvestit v vojski ne bi zdržal toliko časa: pomanjkanje resničnih žensk je bilo tako veliko, da preprosto ne bi bil varen ...
Gary Burghoff (Radar O’Reilly)
Gary Burghoff je imel malce poshabljeno levo roko, kar si je v seriji nadvse prizadeval prikriti - zato je okrog vedno prenašal beležko ali pa roko tlačil v žep.
David Ogden Stiers (Charles Emerson Winchester III)
Charles je bil sprva mišljen kot nekakšen nadomestek Franka - bil je nadut, ciničen in sebičen - potem pa se je na življenje v enoti 4077 počasi navadil. Vseh 'plebejskih' podvigov se vseeno ni udeleževal - raje je v svojem šotoru poslušal klasiko in prebiral poezijo.
Harry Morgan (polkovnik Sherman T. Potter)
In nenazadnje še najstarejši član 'posadke' - zdaj že 93-letni Harry Morgan, ki je več let z ne ravno trdo roko vodil tabor.

Pred M*A*S*H-em je bila meja med televizijsko komedijo in “dramo”tako jasno zakoličena kot demilitarizirano območje med severno in južno Korejo. Nato pa se je pojavila nanizanka, kjer so kirurgi, do kolen v krvi in umazaniji, pokali morbidne šale, kovali besedne igre in izvajali situacijsko komedijo tipa bratov Marx. (Podobno kot film z istim naslovom (1970), po katerem so jo začeli snemati, nadaljevanka ni bila le kritika korejske, ampak tudi alegorija vietnamske vojne).

Kot se humorističnim serijam rado zgodi, so na malih zaslonih ostali kako leto in nekaj igralskih zamenjav predolgo, postali malce pridigarski in začeli zaostajati za časom. A vseeno: zadnja epizoda M*A*S*H-a je pred male ekrane pritegnila več gledalcev kot katera koli serija do takrat (106 milijonov Američanov oziroma 77 odstotkov vseh gledalcev).

M*A*S*H nam je pokazal, da je komedija lahko resna stvar, da je drama lahko smešna in da sta obe lahko ostri kot skalpel. Uspeh serije je seveda pomenil odskočno desko za večino igralske zasedbe ... kako visoko so se torej odrinili?

Alan Alda (Benjamin Franklin “Hawkeye” Pierce)
Spogledljivi, a briljantni kirurg “Hawkeye” je bil seveda glavni – ko je bilo treba v šotorih destilirati alkohol, zagosti kakšno nadrejenim ali pa s šalami sprostiti turobno ozračje v operacijski dvorani. Nastopil je v 250 od 251 delih nadaljevanke, obenem pa se verjetno lahko pohvali z najuspešnejšo po-M*A*S*H-evsko kariero med svojimi kolegi. Kdo pa še lahko reče, da je kandidiral za ameriškega predsednika (v seriji zahodno krilo)? Reden lik je bil nekaj časa v Urgenci, lani pa je izdal knjigo I Overheard While Talking to Myself, ki jo je navdahnilo njegovo bližnje srečanje s smrtjo leta 2003. Leta 2004 je nastopil v Scorsesejevem filmu Letalec, letos pa ga bomo lahko videli še v treh filmih: Diminished Capacity, Flash of Genious in Nothing But the Truth.

Wayne Rogers (John “Trapper” McIntyre)
Trapper je bil edini, ki je prostovoljno sodeloval pri Hawkeyevih potegavščinah in spletkah. Za kamerami pa njuno sožitje ni bilo tako idilično: Rogersu je šlo v nos, da so ga k nanizanki privabili kot eno od zvezd, nato pa ga potisnili v vlogo Aldovega pribočnika. Po treh sezonah je sredi divjih prepirov v zvezi s pogodbo serijo zapustil.

Kasneje je Rogers priznal, da je bila njegova odločitev morda preveč zaletava in da obžaluje, da je svojo kariero bolj ali manj v kali zatrl sam (leta 1979 je tudi zavrnil naslovno vlogo v “spin-off” seriji Trapper John, MD). Oborožen z diplomo s Princetona se je raje usmeril v poslovni svet in postal finančni svetovalec. Na televiziji Fox News Channel je redni gost borzne oddaje Cashin’ In, njegovo podjetje za proizvodnjo polprevodnikov pa je na Fortunovi lestvici 1000 najuspešnejših ameriških podjetij.

Mike Farrell (B.J. Hunnicut)
Farrell ob prihodu v M*A*S*H v četrti sezoni ni imel lahke naloge: zapolniti je moral praznino, ki jo je s svojim odhodom pustil Hawkeyev prvi “pajdaš” Trapper. Hunnicut je bil sprva precej bolj zapet od svojega predhodnika, a se je sčasoma sprostil (Farrell je med drugim tudi napisal scenarije za pet epizod in režiral štiri).

Farrell po izteku serije ni ostal brez dela: nastopal je v številnih serijah, najdlje v Providence, nedavno pa smo ga lahko opazili tudi v Razočaranih gospodinjah, kjer je bil bogati oče Gabriellinega novega moža Victorja. Igralec je že vrsto let tudi (liberalno usmerjen) politični aktivist in med drugim sodeluje s Human Rights Watch. Več na njegovi spletni strani.

Loretta Swit (Margaret “Hot Lips” Houlihan)
Majorka Houlihan je s svojo pojavo na laž postavljala vse klišeje o ženskah kot nežnejšem in krhkejšem spolu. Svoje medicinske sestre je imela pod strogim nadzorom, spričo nagajanja kirurgov pa je bila ves čas bolj ali manj na robu živčnega zloma. Jezo je ponavadi stresala na svojega “fanta” Franka Burnsa. Nastopila je v 240 od 251 epizod nadaljevanke; po njenem izteku je dobila še par vlog na televiziji, danes pa je bolj znana kot borka za pravice živali. V dobrodelne namene prodaja umetnine in ročno izdelan nakit.
Larry Linville (Frank Burns)
Preračunljivi, strahopetni, malenkostni in vzkipljivi major Frank Burns (alias “Dihurji fris”) je bil pet let, kolikor jih je zdržal v seriji, tarča večine Hawkeyevih in Trapperjevih oziroma BJ-jevih potegavščin. Čeprav je bil poročen, je bil nesmrtno zaljubljen in podrejen majorki Houlihan. Po petih sezonah so producenti Linvillu ponudili podaljšanje pogodbe še za dve leti, a jih je, naveličan vloge stripovsko predimenzioniranega antagonista, zavrnil. Po M*A*S*H-u je nastopil še v 28 tv filmih in serijah, pogosto v vlogi gestapovsko zadirčnih uradnikov, kakršen je bil Frank (Murder She Wrote, Mission: Impossible, Mannix, Fantasy Island, …) Leta 2000 je umrl med operacijo zaradi raka na pljučih; star je bil 60 let.

Jamie Farr (Max Klinger)
Lik Maxa Klingerja, ki se preoblači v žensko, da bi ga kot „primer za psihiatra“ odpustili iz vojske, je bil sprva mišljen samo kot manjši skeč v prvem delu, a se je ljudem tako priljubil, da so ga obdržali. Po Radarjevem odhodu je prevzel delo tajnika in se znebil ženskih kostimčkov. Na koncu serije je bil edini lik, ki je prostovoljno ostal v Koreji, ker se je zaljubil v lepo Sun Li.

Farr je kasneje nastopil v celi vrsti serij in zabavnih oddaj, napisal avtobiografijo Just Farr Fun (1994) in za otroke še Hababy’s Christmas Eve. Po njem se danes imenuje tudi dobrodelni golf turnir, s katerim zbirajo denar za pomoč otrokom; prirejajo ga v Toledu (v Ohiu), Klingerjevem rojstnem mestu. Več na njegovi spletni strani.
Gary Burghoff (Radar O’Reilly)
Burghoff je bil pravzaprav edini lik, ki je “preživel” tranzicijo iz filmske uspešnice Roberta Altmana, po kateri so začeli snemati nadaljevanko. Njegov lik je bil nedolžni in prisrčni podeželan Radar O’Reilly, tajnik, ki je sicer spal z medvedkom, a obenem tudi sedem sezon “držal pokonci” administrativno plat cele enote.

Po M*A*S*H-u je skušal Burghoff Radarjevo slavo vnovčiti v nadaljevanki W*A*L*T*E*R, ki naj bi spremljala njegove dogodivščine po prihodu iz vojske, pa so jo iz etra umaknili že po enem samem delu. Kasneje je postal bobnar v džezovski skupini The We Three in slikar z očesom za živo naravo. Z njim se lahko spoprijateljite na MySpaceu.

David Ogden Stiers (Charles Emerson Winchester III)
Po Frankovem odhodu je vlogo “dežurnega zoprneža” prevzel naduti, a nadarjeni kirurg Charles Winchester. Če vam je njegov obraz znan, nič čudnega: njegov seznam tv-vlog po M*A*S*H-u je precej dolg; še posebej velja omeniti njegovi gostovanji v The Dead Zone in Stargate Atlantis. Glas je posodil osmim Disneyevim celovečernim risankam, je pa tudi dirigent simfoničnega orkestra v Oregonu. Letos v kinematografe prihaja komedija Together Again For The First Time, v kateri ima glavno vlogo.

McLean Stevenson (polkovnik Henry Blake)
Henry Blake je enoti 4077 poveljeval tri leta, nato pa je prosil za predčasen odpust iz vojske. Njegov lik so “odstrelili” v morda najbolj ganljivi epizodi cele nadaljevanke: na poti domov je njegovo letalo strmoglavilo. McLean Stevenson je nato nastopil v kar štirih serijah, ki so se vrtele okrog lika Henryja Blaka, pa so pri gledalcih vse pogorele. Njegova po-mashevska ariera je bila pravzaprav tako porazna, da so v Hollywoodu skovali glagol “McLeaning”, ki je pomenil strm zdrs kariere igralca, ki je zapustil uspešno serijo. Stevenson je leta 1996 pri 68 letih umrl zaradi kapi.

Harry Morgan (polkovnik Sherman T. Potter)
Jeznoriti, a precej razumni polkovnik Potter je na čelu enote v četrti sezoni zamenjal Henryja Blaka. Pred tem se je Harry Morgan že uvljavil z vlogami v vesternih in detektivski tv-nadaljevanki Dragnet. Po M*A*S*H-u in neuspešnem AfterMASH-u se je pojavil v oddaji The Love Boat, svoj glas posodil v eni epizodi Simpsonovih ter svoj lik iz Dragneta obudil od mrtvih za filmsko različico serije. Leta 1999 se je uradno upokojil; nenazadnje šteje že 93 let. Daljši tv-intervju z njim boste našli tukaj.
Ana Jurc