Moto najuspešnejšega slovenskega kajakaša: Veslaj, dokler lahko osvojiš prvo mesto. Foto: EPA
Moto najuspešnejšega slovenskega kajakaša: Veslaj, dokler lahko osvojiš prvo mesto. Foto: EPA

Andraž je za vse uspehe na psihičnem področju garal, tako kot skoraj nihče med slovenskimi športniki. Ne poznam nikogar, ki bi toliko žrtvoval za uspeh kot on. Z njim je bilo res užitek delati.

Psiholog Matej Tušak o Vehovarju
Andraž Vehovar
Andraž Vehovar ni uspešen samo v poslovnem svetu, ampak tudi zasebno. Z ženo Ano imata dva otroka. Foto: MMC RTV SLO
Olimpijske poti: Andraž Vehovar

1. marca 1972 rojeni Ljubljančan je že zgodaj zakorakal v vrste Kajak-Kanu kluba v Tacnu, kjer je s svojim talentom napovedal, da bo krojil svetovni vrh. A nato se je zgodil zastoj, saj preboja v A reprezentanco ni in ni bilo.

Uspešni študent metalurgije se je povezal s športnim psihologom Matejem Tušakom in trud je obrodil sadove v sezoni 1995, ko se je Vehovar pri 23 letih prvič udeležil tekme za svetovni pokal. V Pragi je v kajaku enosedu presenetil s petim mestom, že na naslednji tekmi v Tacnu pa je dosegel svojo prvo zmago.

Olimpijska medalja - uresničitev otroških sanj
Sledilo je olimpijsko leto 1996, igre so ZDA gostile v Atlanti. Divjevodaši so se merili na brzicah reke Ocoee. Vehovar, ki pred tekmovanjem kljub spodbudnim izidom ni sodil v krog kandidatov za medalje, je v medijih odkrito napovedal, da gre v Ameriko uresničit svoje otroške sanje - osvojiti olimpijsko kolajno. 28. julija je bil dan D za slovensko kajak in kanu odpravo, ki si je po razočaranju v Barceloni srčno želela odličja. Po prvi vožnji je bil najboljši Slovenec ravno Vehovar, ki je zasedel četrto mesto.

V drugo je šel takrat 24-letnik brezkompromisno in s skoraj sanjsko vožnjo je prehitel vse razen vodilnega po prvem delu Nemca Oliverja Fixa, za katerim je slovensko presenečenje zaostal za 47 stotink. Tretji je bil prav tako Nemec Thomas Becker (+1,57). "Veho" je tako osvojil prvo srebrno olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo in tako končal t. i. bronasto obdobje iz Barcelone in Lillehammerja. Nekaj dni pozneje je v teku na 100 metrov z ovirami drugo slovensko srebro dodala še Brigita Bukovec.

Ob obujanju spominov na finale je Vehovar priznal, da mu je zaradi pomanjkanja koncentracije v zadnjih metrih ušlo celo zlato. "Po zadnjih vratcih sem se že videl na odru za zmagovalce, nato sta prišla dva vala, ki sta me prestavila vsaj za pol metra. Vse narediš prav za uresničitev velikega cilja, zadnjih pet sekund pa zablodiš v tako neumnost." Po velikem uspehu je bil to leto izbran tudi za športnika leta.

Diploma iz metalurgije, nato še MBA
Uspehom je sledila tekmovalna kriza, toliko bolj uspešen pa je bil na študijskem področju. Na metalurgiji je uspešno diplomiral, nato pa je naredil še MBA. Leta 1999 se je odločil za vnovičen nastop na OI-ju. Divjevodaši so imeli možnost, da si priborijo nastop v Sydneyju le na dveh kvalifikacijskih tekmah, kjer pa se nastopa srebrnemu iz Atlante nista posrečila. Po koncu tekme je Vehovar splezal iz čolna, v katerega se nato ni nikoli več vrnil.

Preizkusil se je tudi v politiki
Konec leta 2001 je nepričakovano postal glavni tajnik, takrat na novo združene stranke SLS+SKD. Dve leti je pomembno politično funkcijo opravljal poklicno. Svojo odločitev je pospremil z besedami: "Ko prideš do določene ravni, običajno odločajo VELIKI FANTJE. Zato sem se zdaj pustil v politiko." Leta 2003 je svojo energijo delno preusmeril v gospodarstvo, kjer večinoma deluje še danes. Vehovar je solastnik podjetja VV Investa, poleg tega je še član nadzornega odbora zreškega Uniorja.

Vodja slovenske odprave v Peking
V sklopu priprav za olimpijske igre v Pekingu se je Ljubljančan vrnil v šport in pri Olimpijskem komiteju Slovenije prevzel vodenje slovenske odprave za igre na Kitajskem. Kot nekdanji vrhunski športnik je porok, da bo tudi letošnja generacija slovenskih olimpijcev imela najboljše razmere za doseganje vrhunskih izidov. "Tudi sam sem kot športnik videl, da je zelo pomembna aklimatizacija za nemoteno vadbo. To nam je uspelo zagotoviti. Večina tekmovališč bo tako blizu olimpijske vasi, da ne pričakujemo velikih težav. Bolj oddaljena so prizorišča za veslanje in kajak na divjih vodah ter jadranje. Organizatorji so namenili 12 milijard evrov, tudi za izboljšanje zraka, kjer pa bo težko bistveno zmanjšati raven prašnih delcev. Kljub vsemu sem prepričan, da bodo to take OI, kot jih svet še ni videl," Vehovar meni o največjem letošnjem spektaklu na svetu.

Toni Gruden

Andraž je za vse uspehe na psihičnem področju garal, tako kot skoraj nihče med slovenskimi športniki. Ne poznam nikogar, ki bi toliko žrtvoval za uspeh kot on. Z njim je bilo res užitek delati.

Psiholog Matej Tušak o Vehovarju
Olimpijske poti: Andraž Vehovar