Joe v seriji, ki je zanj pomenila prodor. Za Tretji kamen od sonca si je prislužil dve nagradi Hollywood Reporterja za vzhajajočo zvezdo, serijo pa je igralski ceh (SAG) tudi trikrat nominiral za najboljši igralski ansambel v humoristični seriji. Foto:
Joe v seriji, ki je zanj pomenila prodor. Za Tretji kamen od sonca si je prislužil dve nagradi Hollywood Reporterja za vzhajajočo zvezdo, serijo pa je igralski ceh (SAG) tudi trikrat nominiral za najboljši igralski ansambel v humoristični seriji. Foto:
Joseph Gordon-Levitt
Joseph Gordon-Levitt in Heath Ledger v 10 razlogov, zakaj te sovražim
Joseph s pokojnim Heathom Ledgerjem. Igralca je povezoval enak način razmišljanja, izbiranja vlog, nekonformizem in celo videza, a Ledgerju se ni uspelo tako dobro izogibati temni plati Hollywooda kot Levittu. Foto: EPA
Joseph Gordon-Levitt
Levitt, ki meni, da je filmski posel prežet s pokvarjenostjo, lenobo, površinskostjo in plehkostjo, si izbira filme, ki navadno postanejo uspešnice festivala neodvisnih filmov Sundance.
Joseph Gordon-Levitt v Lookoutu
Med svoje najljubše igralce uvršča veterana Geno Rowlands in Warrena Oatesa, med najljubšimi filmi pa nekonvencionalne izbire: Dumbo (1941) in francoski Vérités et mensonges (Resnice in laži, 1974). Foto: EPA

Obožujem filme. A mit zvezdništva nima ničesar opraviti s filmi.

J. G. Levitt

Joseph Gordon-Levitt kljubuje klišejski usodi, ki doleti večino otroških igralcev, ko odrastejo.

Showbiz o J. G. Levittu

Od vseh igralcev pod 30 let, s katerimi sem delal, je bil Joe najmanj zainteresiran za kar koli drugega, kot kar se je dogajalo med "akcijo" in "rezom". Ni imel nobenega spremstva in nikdar ga nisem videl na mobitelu, da bi se pogovarjal o svoji karieri s publicistom. Če ni igral lika, je razmišljal o njem.

Soigralec Jeff Deniels o Joeju
Joseph Gordon-Levitt s Claudio Schiffer
Z leti se je naučil, da je včasih tudi publiciteta dobra. Občasno torej stopi tudi pred fotografske objektive, kot je to storil za tale vroči 'photoshooting' s Claudio Schiffer.

Gordon-Levitta je leta 1996 humoristična serija Tretji kamen od sonca, v kateri je igral najmlajšega člana vesoljske družine Solomon, ki za nekaj let pride na Zemljo preučevat človeško raso, izstrelila med zvezde.



Začel v reklami za arašidovo maslo
Joseph se je rodil 17. februarja 1981 v Los Angelesu staršema aktivistoma Dennisu Levittu, nekdanjemu direktorju lokalne liberalne radijske postaje, in Jane Gordon, ki je v 70. letih kandidirala za kongres s hipijevsko stranko miru in svobode.

"Moj oče ni nikdar ničesar razstrelil, a je verjetno imel prijatelje, ki so. On in moja mama vedno pridigata, da je pero mogočnejše od molotovk," o aktivstični preteklosti svojih staršev pove igralec.

Njegov dedek je bil Michael Gordon, režiser tako slovitih filmov kot Cyrano de Bergerac (1950) in Šepetanje na blazini (1959). Gordonova kariera je zatonila, ko so ga v času mccarthysma dali na zloglasen črni seznam komunistov.


Mali Joey se je pri 4 letih pridružil glasbeni gledališki skupini in zaigral kot strašilo v Čarovniku iz Oza. Pritegnil je pozornost agenta in začel dobivati televizijske vloge ter nastopal v reklamah za arašidovo maslo, kosmiče in podobno.

"Judovski fant, ki igra Nezemljana"
Po glavni vlogi v kratkotrajni seriji Dark Shadows je leta 1992 debitiral na velikih platnih v Beethovnu, ki mu je sledila manjša vloga v filmu Roberta Redforda Reka poje mi. Kariero je nadaljeval v TV-filmih in seriji Roseanne (1993-1995).

Leta 1996 je 15-letni Joey stopil v svoj šest let dolg alter-ego Tommyja Solomona v tudi pri nas izredno priljubljeni seriji Tretji kamen od sonca - vloga mu je prinesla slavo, San Francisco Chronicle pa ni mogel mimo ironije, da je Gordon-Levitt "judovski fant, ki igra Nezemljana, ki se pretvarja, da je judovski fant".

Demijin sin, Heathov sošolec
Konec 90. let smo lahko Joeyja videli tudi v številnih filmih - v Porotnici (1996) je bil sin Demi Moore, v grozljivki Noč čarovnic: 20 let kasneje ena od žrtev, v shakespearjansko navdahnjeni najstniški komediji 10 razlogov, zakaj te sovražim, pa je imel glavno vlogo ob pokojnemu Heathu Ledgerju - igralcu, s katerim ga danes največkrat primerjajo (tako po talentu in načinu igre kot tudi po videzu).

Josepha smo lahko videli tudi v eni izmed epizodnih vlog v seriji Oh, ta sedemdeseta, kjer je igral gejevskega sošolca Erica Formana.

Ključ za uspeh? Sovraži slavo.
V tistem času se je prikupni in fotogenični fant pogosto znašel na naslovnicah najstniških revij, kar je že takrat zameril. "Celoten koncept zvezdništva mi gre na k*. Čeprav sam nisem zvezdnik, je to tak čuden koncept, ki ga je družba zakuhala za nas. Astronavti in učitelji so precej bolj osupljivi kot pa igralci," ohranja trezno glavo Levitt, ki sovraži, če ga kdo prepozna v javnosti.

Morda ga je ravno ta značajska lastnost obvarovala pred vsemi pastmi, v katere tako radi padejo otroški zvezdniki.

Male modrosti J. G. Levitta:

"Igralci včasih niso bili zvezdniki. Pred 100 leti so postavljali gledališča zraven bordelov. Igralci so bili revni. Zvezdniki so bili takrat kralji in kraljice. Potem pa so ZDA ukinile monarhijo in zdaj prihaja do združevanja šovbiznisa in zvezdništva. Mislim, da ni zdravo. Nočem zveneti nadut, a vsi ti zvezdniški šovi in revije prihajajo od nas – od Hollywooda, od naše države. Mi smo tisti, ki to ustvarjamo. In mislim, da je povezano z veliko drugimi slabimi stvarmi. Promovira pohlep, sebičnost in idejo, da si boljši človek, če imaš več denarja. Sploh ne gre za samo delo. Ne razumite me narobe. Obožujem filme. A ta mit zvezdništva nima ničesar opraviti z njimi."


Študentska leta
Mladi igralec je serijo Tretji kamen od sonca v zadnji sezoni zapustil, potem ko je prosil, da mu prekinejo pogodbo (vrnil se je le za zadnji del). V naslednjih dveh letih je popolnoma zapustil igralski svet in se vpisal na ugledno newyorško univerzo Columbia, kjer je študiral francosko poezijo, zgodovino in književnost.

Od študentskih dni mu je ostala velika ljubezen do vsega francoskega ("Nič ni bolj erotičnega od ženske s francoskim naglasom," trdi), selitev v New York pa ga je po lastnih besedah prisilila, da odraste kot oseba. Leta 2004, ko se ni več mogel upirati igralskim skominam, je študij opustil in se spet posvetil igralstvu. A z zavestno odločitvijo, da bo sprejemal izključno vloge v "dobrih filmih": "Uspeh zame ni pomemben, kot tudi ne moč ali denar. Če mi je scenarij všeč, sem za. Tako preprosto je."
Okus za temačno in kontraverzno
V zadnjih letih se je res pojavil v seriji "hvaljenih in premalo videnih neodvisnih filmov", kot so njegove izbire opisali pri Boston Heraldu, in ki so ga ustoličile za vzhajajočo zvezdo neodvisne filmske scene.

Ničesar se ne ustraši – v enem hipu lahko igra mentalno zaostalega, v drugem moško prostitutko, ki opravlja felacijo na odvratnem nasilnežu. Med te vloge sodi drama, postavljena v norišnico, Manic (2001), provokativna in grozljiva Skrivnostna koža (2004), v kateri igra gejevskega prostituta in žrtev pedofilske spolne zlorabe, Brick (2005), novodobni film-noir, v katerem igra najstnika, ki raziskuje umore v podzemlju, The Lookout (2007), kjer lastnoročno reši film s svojo vlogo prizadetega mladeniča.

Filmski kritiki so Gordonu-Levittu prav za vse naštete peli slavospeve: "lik odigra čudovito", "seksi na najbolj dvoumen način", "osupljivo", "presenetljivo mogočni in mogočno presenetljivi protagonist", "velikanska tabula rasa igralec … minimalist", "Levitt bolj kot igra, pooseblja notranje življenje svojega lika", so le nekatere izmed ocen, ki si jih je prislužil mladi talent.

Lindsay in Paris? Ne, hvala.
Med njegovimi zadnjimi filmi so Killshot (2007) v vlogi morilca in vojak v Stop-Loss (2008), kritiki iraške vojne, v bližnji prihodnosti pa se nam obeta še pet filmov s karizmatičnim ne-zvezdnikom.

Za njegovo prihodnost se nam verjetno ni treba bati: za razliko od mnogih svojih mladih kolegov Joey raje recitira poezijo Jacquesa Preverta, kot hodi po nočnih klubih, se s svojim bratom Danom raje ukvarja z eksperimentalno umetnostjo kot snifa bel prah na afterpartijih v Chateau Marmontu in vloge izbira raje po scenariju kot po znesku na čeku.

Kaja Sajovic

Obožujem filme. A mit zvezdništva nima ničesar opraviti s filmi.

J. G. Levitt

Joseph Gordon-Levitt kljubuje klišejski usodi, ki doleti večino otroških igralcev, ko odrastejo.

Showbiz o J. G. Levittu

Od vseh igralcev pod 30 let, s katerimi sem delal, je bil Joe najmanj zainteresiran za kar koli drugega, kot kar se je dogajalo med "akcijo" in "rezom". Ni imel nobenega spremstva in nikdar ga nisem videl na mobitelu, da bi se pogovarjal o svoji karieri s publicistom. Če ni igral lika, je razmišljal o njem.

Soigralec Jeff Deniels o Joeju