Ah, kje so časi bujnih pričesk in pikastih širokih srajc? Daleč v 80-ih, na srečo(?). Foto:
Ah, kje so časi bujnih pričesk in pikastih širokih srajc? Daleč v 80-ih, na srečo(?). Foto:
Znameniti prizor poroke Scotta (Jason) in Charlene (Kylie) iz Sosedov.

Starejši sem, izkušenejši. A gube me delajo bolj zanimivega.

Jason Donovan
Kylie Minogue in Jason Donovan
Kylie in Jason: V žajfnici sta se poročila, v resničnosti pa razšla. Britanski tabloidi so pisali, da Jason razpada zveze ni prebolel še leta, že takrat naj bi se zatekel h kokainu.
Jason Donovan
Jason Donovan danes: V žajfnici Echo Beach igra vdovca, ki se v britansko obalno mestece vrne kot lastnik kavarne in trgovine za deskarje. Seveda pa tam živi tudi njegova nekdanja ljubimka ... Foto: Osebna spletna stran
Jason Donovan
Jason Donovan bo 1. junija praznoval 40. rojstni dan. Da, stara(mo) se ... Foto: EPA

Ta avstralski igralec in pevec je samo v Veliki Britaniji prodal več kot tri milijone plošč, njegov prvenec Ten Good Reasons pa je bil najbolje prodajani album leta 1989 na Otoku - kupilo ga je več kot 1,5 milijona ljudi (no, kar priznajte, če ga imate na kaseti tudi vi). Na britanskih lestvicah singlov se je štirikrat zavihtel na prvo mesto, enkrat s pesmijo Especially for You, duetom z "neko" Kylie Minogue leta 1988. V zadnjih letih igra v muzikalih na britanskih odrih in oživlja svojo kariero junaka žajfnic, ki se je začela pred več kot 20 leti. A gremo lepo po vrsti ...

S Sosedi do slave (in Kylie)
Nadebudni Jason Sean Donovan se je rodil 1. junija 1968 v Melbournu. Na televiziji se je prvič pojavil pri rosnih enajstih letih (kariera v "žajfnicah" mu je bila položena v zibelko, saj se je z vlogo v Sosedih proslavil tudi Jasonov oče Terence), in sicer v gostujoči vlogi v avstralski tv-seriji Skyways. Donovanovo sestro je v tej epizodi igrala njegova kasnejša soigralka, pevska partnerica in (kratkotrajna) življenjska sopotnica Kylie Minogue.

In nato so se tudi Jasonu zgodili Sosedje - v avstralski limonadi, ki je med zvezde med drugimi izstrelila tudi Guya Pearcea in Natalie Imbruglia, je drugi po vrsti prevzel vlogo Scotta Robinsona, ki se pred (srečnim) koncem svoje televizijske življenjske poti (beri: odhoda iz serije) poroči s Charlene Robinson - igrala jo je prav Kylie (velja omeniti, da Charlene velja za najbolj priljubljen lik iz Sosedov vseh časov). Vloga je Jasonu prinesla veliko priljubljenost, a že leta 1988 je igralsko kariero zamenjal za pevsko pri založbi Mushroom. Njegov prvi singel Nothing Can Divide Us je dosegel peto mesto na Otoku, prvo v Hongkongu in na Japonskem, pa tudi drugod je požel zmerne uspehe.

Jason zavlada glasbenim lestvicam
Kmalu je Donovan zamenjal založbo in se Kylie pridružil pri založbi PWL pod okriljem britanske producentske hiše Stock, Aitken and Waterman. Drugi singel Too Many Broken Hearts je bil zadetek v polno in prvak na britanski lestvici. Njegov debitantski album Ten Good Reasons je izšel maja 1989 in za več tednov osvojil vrhove lestvic. S priredbo pesmi Sealed With a Kiss je Donovan postal prvi Avstralec, ki mu je v Britaniji istočasno uspelo osvojiti prvo mesto na lestvici singlov in albumov, hkrati pa najmlajši izvajalec, ki je prilezel do vrha.

Spodaj desno si oglejte videospota za pesmi Nothing Can Divide Us in Especially For You in melodiji uspešnic vam bosta sledili še cel dan ...
Njegov že kar legendarni duet z Minogueovo Especially for You je bil četrti najbolje prodajani singel tistega leta v Britaniji, hkrati pa je "zlati avstralski par" zasebno še bolj zbližal in naveza Jason-Kylie je postala tudi ljubezenska. A le za kratek čas. Donovanov glasbeni pohod po Združenem kraljestvu se je nadaljeval do leta 1993, ko je izšel njegov tretji in (zaenkrat) zadnji soloalbum All Around The World, ki pa doma v Avstraliji nikoli ni izšel. Že tedaj se je začel spogledovati z gledališčem in muzikali, medtem pa je leta 1990 odigral tudi manjšo vlogo v filmu Krvava prisega.

Gejevska ikona se zameri gejem
Leta 1992 je Donovan uspešno tožil revijo The Face (odškodnini se je kasneje odrekel, da revija ne bi finančno propadla), ki je v nekem članku namigovala, da je homoseksualec. A zmaga se je izkazala za pirovo: Jason se je zameril gejevskemu tisku in izgubil velik delež svojega občinstva, ki so ga predstavljali prav - homoseksualci. Poskušal se jim je odkupiti z izjavami, da pri tožbi ni šlo za pohlep ali homofobijo, ampak za to, da ni želel, da bi oboževalci mislili, da jim laže. A vseeno si Donovanova kariera nikoli ni opomogla in leta 2007 je kot padla gejevska ikona v intervjuju za revijo Marie Claire priznal, da je bila tožba proti reviji The Face zmota, ki je škodila njegovi karieri.

Kokain zamenjal za družino?
Leta 1996 je Donovan poskuil še z igro v avstralskem filmu Poslednja krogla s tematiko 2. svetovne vojne, a film je bil spregledan, Donovana pa so kritizirali za nenavadno resno vlogo, čeprav naj bi bil to najboljši film, kar jih je posnel. In z zatonom slave so, pričakovano, prišle težave z mamili. Še leta 1999 je - takrat vsaj še ni postal oče - priznal, da "še vedno pokadi kak džoint in posnifa malo kokaina, a ne toliko kot pred dvema letoma".

V zadnjih letih pa naj bi se po poročanju britanskih tabloidov - kolikor gre tem zaupati - zaradi trdnega razmerja in dveh otrok zelo umiril (od leta 1997 je v zvezi z Angelo Malloch, nekdanjo scenografinjo, s katero ima dva otroka: hčerko Jemmo, ki se je rodila leta 2000, in sina Zacha, ki je prišel na svet leto kasneje), menda pa ga resneje jemljejo tudi kot igralca.

Kariero oživi v džungli
V zadnjem času Jason Donovan ob različnih priložnostih spet nastopa kot pevec in oboževalce razveseljuje s svojimi starimi uspešnicami, med drugim se je pojavil na koncertu v spomin princesi Diani julija 2007. Kot se za odcvetele zvezdnike na britanski sceni spodobi, je za Jasonom tudi izlet v resničnostne vode. V šovu I'm a Celebrity...Get Me Out of Here! se je preizkusil leta 2006 in končal na tretjem mestu. Menda naj bi mu prav udeležba v oddaji, v kateri "zvezdnike" brez osnovnih življenjskih potrebščin pošljejo v džunglo, kjer se morajo "boriti za preživetje", pomagala oživiti kariero.

Danes Jason poleg vzgoje otrok, nastopanja v muzikalih in občasnega prepevanja igra glavno vlogo Daniela Marracka v britanski žajfnici Echo Beach, na njegovi uradni spletni strani pa so objavili "ekskluzivno veselo novico", da se je zaprl v studio in jeseni menda lahko pričakujemo njegov prvi album po 15 letih. "Especially for You," kot bi rekel Jason. Bo k sodelovanju povabil tudi Kylie?

A. K.

Starejši sem, izkušenejši. A gube me delajo bolj zanimivega.

Jason Donovan