Ilinka Todorovski. Foto: SOJ RTV SLO
Ilinka Todorovski. Foto: SOJ RTV SLO

Varuhinja namreč te dni predstavlja letno poročilo, v katerem so zajeti ključni izzivi, ki jih pred javni medijski servis postavljajo gledalci, poslušalci in uporabniki RTV-vsebin ter storitev.

"Moje glavno orodje je podajanje mnenj in priporočil. Z njimi pozivam k razmisleku, samorefleksiji, vnovičnem branju etičnih načel in strokovni razpravi. Največja rakava rana so pravila žanrov. Kaj je intervju, kaj komentar, na primer. Jezijo me ponavljajoče se napake, jezi me, ko mi kdo zatrdi, da je bila opravljena notranja razprava, pa natanko vem, da so na kakšnem sestanku razpravljali predvsem o tem, kako sitna je varuhinja in kako krivična, ker pritrjuje občinstvu, namesto da bi "pokrila" novinarje," je o (ne)odzivnosti na predlagane izboljšave dela uredništev v klepetalnici MMC-ja povedala Ilinka Todorovski.

Na vprašanje, ali bi morali funkcijo varuha TV vsebin razširiti tudi na druge medijske hiše, saj ima večina slovenskih gospodinjstev naročeno kabelsko ali IPTV-televizijo, prek katere plačuje naročnino tudi slovenskim komercialnim televizijam (Pro plus, Planet TV), pa varuhinja meni, da bi medijski prostor v Sloveniji še kako potreboval več medijskih ombudsmanov.

"Kakšna ureditev bi bila najboljša, ne vem. O tem veliko razmišljam. V Združenem kraljestvu, na primer, nad upoštevanjem programskih standardov bdi inštitucija, ki se imenuje Ofcom in je pandan slovenskemu Akosu. BBC pa ima lastno samoregulativno telo, ki na dan sprejme okoli 3 tisoč odzivov. Modeli so res različni. Menim, da bi bilo zelo koristno, če bi prenovljeni medijski zakon predvidel neko svežo možnost. Sama sem sicer z obravnavo skoraj 1900 odzivov v enem letu dosegla meje možnega. Kot veste, je RTV Slovenija velik medijski servis, niti približno ni le televizija. Tu so še radijski programi, novičarski portal, teletekst, regionalni programi in programi za narodnostne skupnosti. Pa še številne storitve: od digitaliziranja filmskega arhiva do dostopnosti vsebin za gluhe in slepe gledalce," je med drugim pojasnila varuhinja Ilinka Todorovski.

Vabljeni k branju klepeta.