Gost spletnega klepeta je bil novinar RTV SLO in predsednik SNS-ja Tomaž Karat. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Gost spletnega klepeta je bil novinar RTV SLO in predsednik SNS-ja Tomaž Karat. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Karat se zaveda, da je čedalje manj novinarjev, ki bi jih lahko označili za četrto vejo oblasti, razlogi za takšno stanje v novinarstvu pa so različni. "Težko je od novinarja, ki je v prekarnem razmerju, brez kakršne koli socialne varnosti in pravne zaščite s strani medija, za katerega dela, in z nekaj sto evri bruto honorarja, pričakovati, da bo postavil "na kocko" svoje življenje - namesto da bi si ustvaril pogoje za preživetje," je pojasnil Karat, ki se zaveda, da stanje v novinarstvu ni rožnato.

Odpuščanja kakovostnih, prepoznavnih in strokovnih sodelavcev z namenom zniževanja stroškov pa je označil za "strel v koleno".

Dotaknil se je tudi zahtev novinarjev po višjih plačah, ki jih je označil za upravičene, saj "smo nenehno izpostavljeni vsakodnevnim pritiskom, grožnjam, čedalje višjim zahtevam po še več novinarskih izdelkih, kar postavlja ta poklic med najbolj stresne - tovrstna izpostavljenost pa novinarje v raziskavah uvršča v sam vrh poklicev za najvišjo stopnjo ogroženosti". A Karat se hkrati zaveda, da bo ena temeljnih nalog ne samo sindikata, ampak tudi ceha, da se mora podoba novinarjev v očeh javnosti izboljšati, kar pa bi lahko dosegli "s postavitvijo standardov in kriterijev, ki bodo letvico postavili na primerno raven".

Več v spodaj dostopnem zapisu klepeta.