Klepet
Violeta Bulc
Na vaša vprašanja je odgovarjala Violeta Bulc. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Violeta Bulc: Prioriteta EU-ja je premik tovora s cest na železnice

Klepet z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc
26. julij 2018 ob 08:26,
zadnji poseg: 26. julij 2018 ob 10:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Gostja v MMC-jevi spletni klepetalnici je bila evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Ki je odgovarjala na vprašanja o prihodnosti cestninjenja, spreminjanju poletnega časa in varnosti v cestnem prometu.

Evropska komisija je na začetku julija začela javno posvetovanje, v okviru katerega lahko do 16. avgusta državljani EU-ja izpolnijo tudi spletni vprašalnik. Posvetovanje je del nedavno začete ocene direktive EU-ja o poletnem času, s katero želi komisija ugotoviti, ali bi bilo treba pravila o spreminjanju ure na poletni in zimski čas spremeniti. Komisarka je ob tem navedla, da so prejeli že 1,3 milijona odgovorjenih anket, na katerih bo temeljila končna odločitev, pri kateri pa je več možnosti.

Veliko vprašanj se je, glede na obdobje dopustov, nanašalo na cestninjenje po državah članicah EU-ja, ki je, kot poudarja Bulčeva, v pristojnosti posameznih držav članic, medtem ko je na evropski ravni najdlje prišla direktiva o enotnih standardih za cestninjenje za celoten EU, kjer upa, da bo prišlo do končne odločitve med parlamentom in komisijo.

Na vprašanja, ki so se nanašala na javni potniški promet, je Bulčeva odgovorila, da na ravni komisije ves čas pazijo, da se storitve odvijajo v konkurenčnem okolju. Na področju varnosti v prometu pa so na ravni komisije pripravili vseevropski pristop, ki se nanaša na vozila in ne nazadnje tudi voznike. Trenutno se na ravni komisije ukvarjajo tudi z digitalizacijo v prometu, kjer so v pripravi integrirane logistične storitve in integrirane vozovnice.L. L.
Prijavi napako
Komentarji
proteus
# 26.07.2018 ob 08:28
hm. nevidna. a ve kdo od vas, da je kaj naredila v tem času za nas?
janez33
# 26.07.2018 ob 09:14
hm. nevidna. a ve kdo od vas, da je kaj naredila v tem času za nas?

Vinjete bo ukinila in uvedla elektronske cestnine, da tujci več ne bodo plačevali dragih vinjet za tranzit čez Slovenijo, mi pa bomo dražje plačevali. Hmm aja, sprašuješ za nas....
aless70
# 26.07.2018 ob 09:09
Obiskala nekaj slovenskih podjetij ob kakšni otvoritvi in povedala par "pametnih" besed - prazno politično nakladanje.
V glavnem so se pa gostitelju "sončili" v njeni bližini, kot ob nekom, ki ima 20k€ neto plače...
...koristi nobene... ...,kot tudi od večine ostalih evropskih birokratov.
dark sun
# 26.07.2018 ob 15:59
proteus: Hm. nevidna. a ve kdo od vas, da je kaj naredila v tem času za nas?

Hm, kaj je naredil Potočnik? Se ga kdo spomni po čemerkoli??
Pa je bil v javnomnenjskih anketah vedno med najbolj priljubljenimi SLO politiki ... :-/ ... verodostojnost anket ... ...
Most1900
# 26.07.2018 ob 10:03
zakaj bi ona delala specificno za nas? saj je evropska komisarka, ne slovenska.
Robin Lood
# 26.07.2018 ob 13:39
A se samo meni zdi, ali komisarki res delajo težave tipkarske napake na tipkovnici? Če bi odpisovala prelo telefona, bi še razumel. Kar se vsebine odgovorov tiče pa - klasično prelaganje odgovornosti in naštevanje projektov daljne prihodnosti. Nič se pa ne dela. Tovorni promet po cestah se zelo povečuje, železnice pa samevajo.
knedlck
# 26.07.2018 ob 11:05
ne razumem fame okrog elektricnih vozil. domet je zelo nizek, polnjenje je predolgo. Zakaj se EU ne potrudi in zacne vlagati v infrastrukturo za vozila na gorivne celice? Zadeva je bolj cista kot elektrika, sploh zato ker lahko vsaka crpalka to prideluje na lokaciji. Plus ni obremenitve za elektro omrezje, katero vsi vemo da ni sans da bo vzdrzalo se polnjenje avtomobilov, plus niti ni kapacitete za to
nikoli
# 29.07.2018 ob 06:35
ElTorro
# 27.07.2018 ob 10:01
Prijavi neprimerno vsebino
Za Slovenijo je nesmiselno, da razmišlja o preusmeritvi tovora na železnice, ker je premajhna, in bo postopek nakladanja, razkladanja in čakanja daljši kot sama vožnja čez celo državo.

Smiselno je zgolj v okviru vseevropske ureditve. Torej, da se kamion dejansko naloži na vlak v Atenah, in gre z vlakom do Stutgarta....ne pa po cesti do Obrežja, z vlakom do Jesenic, pa dalje spet po cesti.


Super. Kamion in polprikolica tehtata 15 ton in staneta 300 jurjev. To naložiš na vlak in prevažaš naokoli.
galoper
# 26.07.2018 ob 21:44
O preusmeritvi prevoza tovora s cest na železnice je odgovarjal že Drnovšek, v času ko so se dogovarjali le o gradnji avtoceste do Lendave. Torej stara, neuresničena zamisel.
The Stig
# 26.07.2018 ob 20:54
jaz tira ne rabim. naj si ga zgradi luka sama itak bo nekoč v privat lasti
Janx
# 27.07.2018 ob 14:50
"Violeta Bulc: Prioriteta EU-ja je premik tovora s cest na železnice"

Prioriteta Slovenije pa je organizirat in plačevati referendume, da se to ne bo zgodilo.
galoper
# 27.07.2018 ob 10:36
Tudi ideja o uvedbi obveznih oprtnih vlakov za tranzitne kamionske prevoze je že stara
ElTorro
# 27.07.2018 ob 10:01
Za Slovenijo je nesmiselno, da razmišlja o preusmeritvi tovora na železnice, ker je premajhna, in bo postopek nakladanja, razkladanja in čakanja daljši kot sama vožnja čez celo državo.

Smiselno je zgolj v okviru vseevropske ureditve. Torej, da se kamion dejansko naloži na vlak v Atenah, in gre z vlakom do Stutgarta....ne pa po cesti do Obrežja, z vlakom do Jesenic, pa dalje spet po cesti.
ozzie
# 26.07.2018 ob 13:56
...na železnice.... to je pa res nekaj novega. Moraš biti pa res nekaj posebnega, da to ugotoviš kar že več desetletij učijo v šolah...
mali_M
# 26.07.2018 ob 10:18
hm. nevidna. a ve kdo od vas, da je kaj naredila v tem času za nas?

Študira kako bomo stare avte predelovali v električna vozila. Ker naj bili proizvajalci nezainteresirani za to. Tako bo znižala standarde za predelavo vozil, da bodo lahko šli skozi postopek homologacije in posledično skozi tehnične preglede.
zelda
# 26.07.2018 ob 10:12
Nisem za premikanje ure v poletnem času, ker se s tem naruši ravnovesje na drugem nivoju (Efemeride). Lahko pa se nastavijo urniki tako, da se delo začne eno uro prej. ali kaj podobnega.
Brannigan
# 26.07.2018 ob 10:10
Da nič ne dela, ker ne vidite rezlutatov v SLO?
Ni njeno delo kopat jarkov za 2. tir...

Haha, le uporabnik Most razume, da je zaposlena v EU in ne v SLO.

Popolnoma na napačne se spravljate in jih krivite za stanje v naši državei.

Anar Hija - Mislim da tvoja dejavnost na tem foruma pove dovolj zakaj ti nimaš "fine službe". Več delat, več učit, pa morda bodeš komisar...
#MMCklepet

Uporaba
Za sodelovanje v klepetalnici ni potrebna prijava. V največjem oknu lahko spremljate potek klepeta. Svoje vprašanje lahko oddate z vpisom v manjše okno, vpisati morate tudi vzdevek, ki bo prikazan ob vašem vprašanju. Vprašanje pošljete s klikom na gumb Objavi!.

Odgovarjanje na vprašanja
Spletne klepete moderirajo novinarji Uredništva za nove medije. Gostje klepetalnice ne izbirajo vprašanj, odgovarjajo na vsa vprašanja, ki jim jih posredujejo v odgovarjanje moderatorji. Vprašanja, ki niso primerna ali se ne nanašajo na tematiko klepeta, ne bodo posredovana gostu v odgovarjanje.
Zaradi omejitve časa spletnega klepeta gostje pogosto ne morejo odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih posredujejo uporabniki.
Uporabniki lahko pošiljajo vprašanja za goste klepetalnice že pred začetkom klepeta, ko moderator klepet aktivira.

Kazalo