Cerar še preučuje ravnanje obrambnega ministra Vebra. Foto: BoBo
Cerar še preučuje ravnanje obrambnega ministra Vebra. Foto: BoBo

Predsednik vlade Miro Cerar zdaj čaka na dodatna pojasnila obrambnega ministra Janka Vebra in gotovo čaka tudi še na kakšno pravno mnenje, ki bi pojasnilo, ali je bilo Vebrovo ravnanje, ko gre za tipanje za učinki morebitne prodaje Telekoma, zakonito.

Janko Veber se je včeraj oglasil pri njem, poleg tega pa je celotno dogajanje štiri ure pojasnjeval tudi na seji odbora za obrambo. Predsednik vlade pa mora ob čakanju na odgovore zagotovo razmisliti tudi o nadaljnji usodi svoje vladne koalicije.

Minister Veber bo ob 11.15 gost MMC-jeve spletne klepetalnice.

Predsednik vlade ima zdaj dve nič kaj dobri možnosti. Tudi če čakanje na odgovore prinese pravno pokritje Vebrovega ravnanja, bo v javnosti ostal vtis, da ga je v posadki obdržal tudi zaradi groženj SD-ja, da bo vlado zapustil. Vebra in s tem Cerarja pa v tem primeru čaka še mučna interpelacija, torej bo moral premier svojega ministra prepričljivo vzeti v bran.

SD je sicer včeraj nekoliko umiril žogico, vendar pa se mora ob teh, v javnost "neuradno" spuščenih bombicah o morebitnem odhodu iz koalicije, zavedati še tega, da ima vlada brez njih v parlamentu še vedno večino, tesno, a vendarle večino.

SMC tudi brez SD-ja ohranja večino
In odhod SD-ja iz koalicije je druga slaba možnost za premierja. Muhavost DeSUS-a oziroma bolj njegovega predsednika Karla Erjavca je znana, vladanje s šibko večino pa je negotovo tudi zato, ker se zdi, da velikanska SMC-jeva poslanska skupina še zdaleč ni jamstvo za enotno podporo v državnem zboru.

O življenju v opoziciji pa morajo krepko razmisliti tudi v SD-ju, saj bi ob boku Združene levice, ki je veliko spretnejša pri lovljenju razpoloženja ljudi, zelo težko uspevali. Najelegantnejša rešitev, namreč da bi ob jasnejših sencah dvoma o zamenjavi obrambnega ministra razmislili kar sami Socialni demokrati, tudi glede na to, da Dejan Židan že več kot teden dni kot navit ponavlja, da je Veber dober minister in da meni, da bi morale dobre ministre v bran vzeti vse koalicijske stranke, pa očitno ni mogoča niti teoretično.

Miro Cerar bo lahko zdaj res prvič utelesil novo ime svoje stranke. Kar koli drugega od modrega strela v središče tarče mu bo prineslo veliko novih težav.