Vojaški obveščevalci so po ugotovitvah komisije DZ-ja z ugotavljanjem vidikov privatizacije Telekoma kršili zakon. Foto: BoBo
Vojaški obveščevalci so po ugotovitvah komisije DZ-ja z ugotavljanjem vidikov privatizacije Telekoma kršili zakon. Foto: BoBo
Janko Veber
Tonin meni, da se mora ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra Vebra". Foto: BoBo
Glede Tonine izjave, da je z naročilom analize kršil zakonodajo in da bi se morala ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra", je Veber dejal, da ga preseneča, ker je na predstavitvi ministrstva odboru za obrambo Tonin spraševal, kako potekajo stvari glede Telekoma. Sam pa mu je takrat odgovoril, da želijo na ministrstvu dobiti vse informacije o tem, kako se je treba organizirati v primeru zamenjave Telekomovega lastnika. Foto: MMC RTV SLO

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Miro Cerar danes opravil telefonski razgovor z Vebrom. Minister je predsedniku vlade zagotovil, da ni storil nič nezakonitega, ter dejal, da bo to na jutrišnji novinarski konferenci tudi pojasnil. Ne glede na to pa ga je Cerar zadolžil, da mu do konca tedna pripravi natančno poročilo glede očitkov o kršitvi zakonodajnih pooblastil, ki jih ima kot minister za obrambo.

Vojaški obveščevalci preverili Telekom

"Obrambni in državni varnostni sistem sta močno odvisna od telekomunikacijskega omrežja, najpomembnejši poslovni partner obrambnega ministrstva na tem področju pa je Telekom," pojasnjuje Veber.

Minister za obrambo Janko Veber je tako poziv podpredsednika komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mateja Tonina (NSi), da bi moral odstopiti zaradi naročila analize o pozitivnih in negativnih učinkih prodaje Telekoma, s čimer naj bi presegel pooblastila, označil kot neutemeljenega in presenetljivega.

Sistem klicne številke 112 in v večji meri tudi sistem, ki ga uporablja Slovenska vojska, poteka prek Telekomovega omrežja, je na očitke odgovoril Veber in dodal, da bi se morali v primeru zamenjave njegovega lastnika ustrezno pripraviti.

Grims: Ugotovili smo grobo kršitev pooblastil
Komisija DZ-ja je namreč v nenapovedanem nadzoru ugotovila politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa, njen član Tonin pa zato pričakuje Vebrov odstop. Obrambni minister Veber je službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar presega zakonska pooblastila, je pojasnil Tonin, ki je nadzor vodil.

Pristojna parlamentarna komisija, ki jo vodi Branko Grims iz SDS-a, je na današnji seji obravnavala poročilo o omenjenem nenapovedanem nadzoru, ki so ga opravili 9. marca. Kot je v izjavi za medije pojasnil Grims, so ugotovili grobo prekoračitev pooblastil ene izmed obveščevalno-varnostnih služb. Gre za politično zlorabo službe ministrstva za obrambo (Mors) za namene obrambnega ministra, je zatrdil.

Sporni sklep našli v zapisnikih sej kolegija
Kot je pojasnil podpredsednik parlamentarne komisije Tonin, je tričlanska nadzorna komisija, ki sta jo poleg njega sestavljala še Žan Mahnič (SDS) in Matjaž Nemec (SD), želela preveriti, ali služba deluje v skladu z zakonom in zakonskimi pooblastili.

Od direktorja Gorazda Rednaka, ki je mandat nastopil novembra lani, so zahtevali, naj jim predstavi vse zapisnike sej kolegija, ki jih je imel novembra in decembra lani. V njih so našli zapisan tudi sklep, ki službi nalaga, naj za ministra za obrambo pripravi analizo pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, je dejal Tonin.

Ena prvih nalog od Vebra
Po njegovih besedah so direktorja službe opozorili, da so s takšnim sklepom prekoračili zakonska pooblastila in službo zlorabili v zasebne oz. strankarske namene, saj določbe zakona o obrambi ne dopuščajo zbiranja informacij o privatizaciji družbe. Kot je pojasnil Tonin, jim je direktor odgovoril, da je bila to ena izmed prvih nalog, ki mu jih je naložil minister, in da je o tem ministru tudi poročal.

Kot je spomnil Tonin, so morali pri nas odstopiti ministri, ki so prekršili samo etična načela, "tukaj pa je šlo za evidentno kršenje zakonodaje". Zato Tonin meni, da se mora ta zgodba "definitivno končati z odstopom ministra Vebra".

Veber: Toninov odziv verjetno posledica nerazumevanja
Glede te Tonine izjave je Veber v svojem odzivu dejal, da ga preseneča, ker je na predstavitvi ministrstva odboru za obrambo Tonin spraševal, kako potekajo stvari glede Telekoma. Sam pa mu je takrat odgovoril, da želijo na ministrstvu dobiti vse informacije o tem, kako se je treba organizirati v primeru zamenjave Telekomovega lastnika.

Tonin naj bi zadevo poznal že več mesecev. Po Vebrovih besedah pa je njegov nekoliko prezgodnji odziv verjetno posledica nerazumevanja. Preseneča ga tudi, da je Tonin zadevo ocenil, še preden je glede tega dobil odgovor varnostno-obveščevalne službe, je dodal. Kot je napovedal, bo v petek vnovič obiskal odbor za obrambo in glede omenjenega vprašanja podal natančnejše odgovore.

Rednak: V smislu varnosti privatizacija Telekoma zelo pomembna
Rednak se je po Toninovih besedah zagovarjal z opozorilom, da je v okviru varnosti privatizacija Telekoma zelo pomembna, kar pa je vodja poslanske skupine NSi-ja označil za zelo slab argument.

Še posebej je poudaril, da so tako obveščevalno-varnostni službi kot ministru za obrambo dali možnost, da konkretno odgovorita na ugotovitve parlamentarne komisije oz. njene nadzorne skupine. Po njegovih besedah so v torek dobili pisni odgovor službe s skopim pojasnilom, da so delovali v skladu z 32. in 36. členom zakona o obrambi.

Potrebne bodo spremembe zakonodaje
Veber, ki svoje sodelovanje s Toninom ocenjuje za korektno, pa je opozoril, da je glede omenjenega vprašanja za vlado pripravil vse gradivo in ji ga tudi posredoval. V primeru Telekomove prodaje pa pričakuje, da bo Slovenski državni holding, ki jo vodi, pristojno ministrstvo in vlado ustrezno informiral.

V primeru spremembe Telekomovega lastništva bo treba v določenih točkah spremeniti tudi zakonodajo. To pa morajo storiti še pred prodajo, je še povedal Veber.

Komisija le opozorila na kršitev zakonodaje
Grims je sicer še dodal, da bodo o nadaljnjih postopkih odločali poslanci, pristojnost komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pa je s tem, ko je ugotovila in opozorila na kršitev zakonodaje, končana.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da je premier Miro Cerar danes opravil telefonski razgovor z Vebrom. Minister je predsedniku vlade zagotovil, da ni storil nič nezakonitega, ter dejal, da bo to na jutrišnji novinarski konferenci tudi pojasnil. Ne glede na to pa ga je Cerar zadolžil, da mu do konca tedna pripravi natančno poročilo glede očitkov o kršitvi zakonodajnih pooblastil, ki jih ima kot minister za obrambo.

Vojaški obveščevalci preverili Telekom