Janko Veber pravi, da ne bo odstopil. Foto: BoBo
Janko Veber pravi, da ne bo odstopil. Foto: BoBo

Ni šlo za to, ali se bo Telekom privatiziral ali ne, ampak za posledice menjave lastništva.

Janko Veber
Telekom Slovenije
"Telekom je z vidika zagotavljanja telekomunikacijske infrastrukture in storitev informacijske družbe za potrebe rednega delovanja obrambnega sistema ter sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami naš najpomembnejši poslovni partner in ključen poslovni subjekt, da lahko izvajamo svojo nalogo za varnost države na obrambnem področju in na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami," je dejal obrambni minister Janko Veber. Foto: MMC RTV SLO

Če premier Cerar ne bo ukrepal, nam preostane le interpelacija.

Matej Tonin
Stranka SD
V SD-ju Janka Vebra podpirajo. Foto: BoBo
Se ministru Vebru obeta interpelacija?
Minister Veber se brani pred očitki
Veber ne namerava odstopiti
Vojaški obveščevalci preverili Telekom

Veber pravi, da ga Toninove izjave presenečajo, ker kot minister ni bil povabljen na sejo komisije za nadzor nad obveščevalnimi službami, ko je ta sprejela sklep, da naj bi prekoračil pooblastila s tem, ko je naročil obveščevalno-varnostni službi, naj naredi analizo prodaje Telekoma z varnostnega vidika. Poleg tega naj bi v komisiji obravnavali drug zapisnik, in ne tega, na katerega se nanašajo očitki o nepravilnostih.

Analizo pripravil tudi URSZR
Veber je še dodal, da analize ni naročil le obveščevalno-varnostni službi, ampak tudi Upravi za zaščito in reševanje Republike Slovenije, saj je, kot je dejal, njegova dolžnost, da zagotovi varnost države tako na področju komunikacij, ki jih opravlja Slovenska vojska, kot tudi ob morebitnih naravnih nesrečah.

"Odgovoren sem za informacijski in komunikacijski sistem na obrambnem področju države, ki vključuje tako sistem komuniciranja Slovenske vojske, obveščevalno-varnostne službe kot tudi sistema varstva pred naravnimi nesrečami, na katerem temelji celotni sistem pomoči, tudi številka 112," je dejal.

Veber: Gre za pregled delovanja, ne za proces prodaje
Veber Telekom vidi kot najpomembnejšega partnerja za zagotavljanje omenjenih storitev, da lahko obrambno ministrstvo izvaja naloge s področja varnosti države. Na ministrstvu morajo po njegovih besedah biti pripravljeni na zamenjavo lastništva, posebej če bi lastnik postal tujec. Dodal je, da ne gre za pregled nad samim postopkom prodaje, ampak pregled in analizo vplivov na varnost države po prodaji. Tukaj vidi Toninovo "nerazumevanje", saj je dejal, da poslanec govori o postopku prodaje, sam pa svoje delovanje označuje izključno v smislu delovanja družbe, na področju zagotavljanja komunikacijskih in informacijskih storitev ministrstvu in drugim državnim organom. "Odgovoren sem za varnost države," je še poudaril obrambni minister.

Dejal je, da je nekaj gradiva posredoval na vlado novembra 2014, a še ni bilo vsebinske obravnave. Obveščevalno-varnostna služba je ministru poročala ustno, premier pa je bil obveščen o internem dokumentu, ki ga je ministrstvo pripravilo ob podpori vseh služb ministrstva. Na vprašanje, zakaj torej predsednik vlade zahteva pojasnila, je odgovoril, da je razlog v zahtevi Mateja Tonina po odstopu ministra.

Veber prepričan, da je ravnal zakonito
Veber še dodaja, da je njegova dolžnost, da vlado obvesti o posledicah prodaje lastništva, saj meni, da bo treba v tem primeru spreminjati zakon o telekomunikacijah. Dejal je, da je ravnal zakonito, in če ne bi tako ravnal, bi bila ogrožena varnost države, sam pa bi ravnal proti zakonu.

Tonin: Če ne ukrepa Cerar, sledi interpelacija
Podpredsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin (NSi) je na tiskovni konferenci ponovil, da je komisija za nadzor varnostno-obveščevalnih služb ugotovila, da je minister Veber s svojim ravnanjem kršil pooblastila. Dodal je, da je šlo za nedopusten poseg v civilno sfero in da se mora predsednik vlade zdaj odločiti, ali želi imeti ministra, ki je kršil svoja pooblastila. "Če premier Cerar ne bo ukrepal, nam preostane le interpelacija," je poudaril Tonin.

Tonin je prepričan, da ugotovitve nenapovedanega nadzora komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki ga je vodil, pomenijo nedopusten poseg omenjene vojaške službe v civilno sfero, kjer ta sicer nima nikakršnih zakonskih pooblastil, saj je za to področje pooblaščena Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova). Tonin kot še posebej sporno izpostavlja to, da je minister za izvedbo naloge pooblastil obveščevalni in protiobveščevalni sektor službe, in ne varnostnega. Kot pravi, je bistveno vprašanje pri tem, ali toleriramo, da lahko vojaška obveščevalno-varnostna služba posega v civilno sfero.

So se tudi na Morsu zavedali nezakonitosti ravnanja?
Po Toninovih navedbah so se tudi na Morsu zavedali, da gre za nezakonito ravnanje, saj je služba ministru o ugotovitvah poročala ustno, in ne pisno, kot je v navadi. Prav tako omenjene dejavnosti ni v poročilu o delu službe za leto 2014, je še opozoril.

Tonin se sicer zaveda, da lahko zgodba izpade kot političen boj za in proti privatizaciji, a ne gre za to. "Ministra smo odkrili z roko v marmeladi in smo dolžni to razkriti," je dejal in dodal, da so posledice lahko politične. A minister, kot pravi, ni dolžan odgovarjati njemu. Od tu naprej je odgovornost premiera Cerarja, da se odloči, ali si želi imeti v svoji ekipi ministra, ki daje nezakonite odredbe.

Tudi SDS grozi z interpelacijo
Oglasil se je tudi vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko, ki je prepričan, da bi moral Veber zaradi svojega ravnanja odstopiti. Če sam ne odstopi, pa bi moral premier Miro Cerar v najkrajšem času predlagati njegovo razrešitev, še pravi Tanko in dodaja, da bodo sicer v SDS-u pripravili interpelacijo oz. zanjo prispevali podpise, če jo bo pred njimi pripravil kdo drug.

Jurša: Vebrovo ravnanje "blizu prekoračitve pooblastil"
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša pa ugotavlja, da je ravnanje ministra Vebra "blizu prekoračitve pooblastil". Če se bo izkazalo, da je Veber prekoračil pooblastila, bi bilo prav, da ponudi odstop, še pravi in dodaja, da bo lahko o tem, ali je Veber prekoračil pooblastila ali ne, presojal na osnovi poročila, ki ga je premier zahteval od Vebra.

V SD-ju pa ocenjujejo, da obrambni minister dela dobro, učinkovito in zakonito, zato ga v stranki podpirajo in pričakujejo, da bo Vebra zaščitil tudi premier Miro Cerar, je poudaril predsednik stranke Dejan Židan.

Očitki o prekršitvi pooblastil
Iz vrst poznavalcev delovanja obveščevalnih služb je slišati, da je s svojim ravnanjem najverjetneje prekršil pooblastila. Poudarjajo pa, da so informacije, ki so se do zdaj pojavile v javnosti, precej skope.

"Na prvi pogled se zdi, da gre za prekoračitve, vendar se zdijo njegovi argumenti nekako tudi razumljivi, zato bo treba počakati, da jih pojasni javnosti," pravi obramboslovec in strokovnjak za nacionalno varnost Iztok Prezelj. Podobno meni tudi nekdanji načelniki generalštaba in direktor Sove Iztok Podbregar, ki meni, da je glede na informacije, ki so se pojavile v javnosti, šlo za prekoračitve, toda vse je le "napol" povedano.

Bolj kritičen je nekdanji minister za obrambo Roman Jakič, ki je na Twitterju zapisal, da se je treba ostro odzvati na uporabo vojaškoobveščevalne službe "v političnostrankarske namene oviranja procesa privatizacije". "Če že, potem država uporabi SOVO za "checking" potencialnih kupcev in posledic nakupa, ne pa vojaškoobveščevalne službe! Ta skrbi za varnost naših vojakov v tujini in izvaja le vojaško kontraobveščevalno dejavnost doma. Gre za nedopustno zlorabo," je zapisal Jakič.

Ni šlo za to, ali se bo Telekom privatiziral ali ne, ampak za posledice menjave lastništva.

Janko Veber

Če premier Cerar ne bo ukrepal, nam preostane le interpelacija.

Matej Tonin
Se ministru Vebru obeta interpelacija?
Minister Veber se brani pred očitki
Veber ne namerava odstopiti
Vojaški obveščevalci preverili Telekom