Dejan Židan je prepričan, da je Janko Veber žrtev diskreditacije in od premierja pričakuje, da ga bo zaščitil. Foto: BoBo
Dejan Židan je prepričan, da je Janko Veber žrtev diskreditacije in od premierja pričakuje, da ga bo zaščitil. Foto: BoBo
Janko Veber
Veber je pojasnil, da je Cerarju predložil gradivo, ki ga je imela obveščevalno-varnostna služba (OVS), ko je zbirala podatke o omrežju na Morsu. Foto: BoBo
Minister objavil dokument, ki naj ga ne bi bilo
Afera Telekom maje koalicijo

Veber je pojasnil, da je Cerarju predložil gradivo, ki ga je imela obveščevalno-varnostna služba (OVS), ko je zbirala podatke o omrežju na Morsu. S predsednikom vlade sta šla tudi skozi poročilo, ki mu ga je posredoval. "Podrobno sva šla skozi vsebino, ker se je tudi on konec tedna posvetoval s pravniki," je dejal novinarjem minister.

Dogovorila sta se, da bo ta dokument danes dostopen javnosti in da ga bo posredoval odboru za obrambo, ki je začel zasedati ob 15. uri. Po njegovih zagotovilih obstajata dve gradivi glede preverjanja posledic morebitne prodaje Telekoma. Eno je poročilo, ki je tudi javno in je bilo posredovano na vlado, čeprav ga še ni obravnavala, drugo pa je delovno gradivo OVS-ja.

"Interes obeh je bil, da vsa vprašanja izčistimo in odvrnemo vsake pomisleke o tem, ali je varnost države ogrožena," je dejal minister. Vebru sicer grozi tudi interpelacija, vendar po njegovih besedah ni bilo govora o vprašanju njegove ministrske funkcije.

Cerar zavrača ultimate SD-ja, zahteva pravno utemeljitev ravnanja
Iz kabineta predsednika vlade so medtem sporočili, da se je premier nekaj ur po pogovoru z ministrom Vebrom prek medijev seznanil tudi z izjavo glavnega tajnika SD-ja Dejana Levaniča, ki napoveduje možnost izstopa stranke iz koalicije, če premier oziroma stranka SMC Vebra pri tem ne bosta podprla.

"Takšne ultimativne izjave predsednik vlade in stranka SMC absolutno zavračata in jih štejeta za neprimerne. Tako zaradi teže očitkov kot zaradi takšnega odziva Socialnih demokratov bo predsednik vlade zahteval posebej natančno pravno utemeljitev ravnanja ministra Vebra in OVS, da v luči omenjenega političnega pritiska glede končne odločitve predsednika vlade ne bo nikakršnega dvoma," so v sporočilu za javnost še zapisali na vladi.

Stranka Vebra podpira: Je žrtev poskusa diskreditacije
Veber je sicer okoliščine pojasnjeval tudi predsedstvu matične stranke. Predsednik SD-ja Dejan Židan je po srečanju za Dnevnik Televizije Slovenija dejal, da ima Veber veliko podporo v predsedstvu stranke: "Verjamemo, da je dober minister." Obenem pa v stranki pričakujejo tudi, "da se ga, ko pride do poskusa diskreditacije našega ministra, zaščiti".

Židan je ob tem še dodal: "Verjamem, da je Janko Veber žrtev poskusa diskreditacije." Govorice o morebitnem razkolu v koaliciji pa je zavrnil s pojasnilom, da koalicija deluje dobro in verjame, da imamo končno vlado, ki bo zdržala vsa štiri leta.

Neenotna ocena tveganja
V OVS-ju, kaže poročilo, menijo, da bi prodaja Telekoma Slovenije tujemu ponudniku ob določenih pogojih lahko pomenila razkritje tajnih podatkov tistih državnih organov, ki uporabljajo Telekomovo infrastrukturo. Med njimi so tudi ministrstvo za obrambo, OVS, Slovenska vojska in civilna zaščita. Zato OVS v svojem poročilu piše, da bi morala kritična infrastruktura ostati v slovenskih rokah.

Še vedno pa bi lahko v primeru prodaje prišlo do velike izpostavljenosti tajnih podatkov, ki se pridobivajo prek posebnih oblik. Pri tem je zraven v oklepaju dopisano "zadeva mi ni povsem jasna". Poleg tega v mnenju pod ugotovitvami piše, da si ne predstavljajo, kaj bi bila kritična infrastruktura za izločanje, saj je celotno podjetje kritična infrastruktura.

Drugo težavo pa v OVS-ju vidijo v tem, da bi lahko novi lastnik del prometa zaradi stroškovne učinkovitosti speljal prek sosednjih držav, kot to, recimo, počne avstrijski lastnik Simobila. S tem bi sosednje države lahko pasivno spremljale slovenski promet. A hkrati ugotavljajo, da domači lastnik ne pomeni nujno tudi večje varnosti, saj Telekom že zdaj glavnino medmrežnega prometa usmerja prek Frankfurta, čeprav bi to lahko storil prek Hrvaške.

Ker so si mnenja med seboj ponekod nasprotujoča, poročilo predlaga dodatno usklajevanje še z drugimi organi.

Minister objavil dokument, ki naj ga ne bi bilo
Afera Telekom maje koalicijo