Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO
Igor Vidmar. Foto: MMC RTV SLO

Z odstopnim soliranjem je potisnil manjše koalicijske stranke v skušnjavo nove vlade brez volitev.

Pod vodstvom skrajne desnice pa ta vlada ne bi le zavrgla ukinitve dopolnilnega zavarovanja, ampak bi še nadgradila zmago zasebnih zavarovalnic v boju za 50 milijonov dohodka s še več privatizacije. Slovenija bi postala še manj republika – res publica, javna stvar.

Premier, liberalec, ki ni obranil nobene državne srebrnine, nasprotno, je sicer z besedami na strani javnega zdravstva. Dejal je celo, da stališče finančnega ministra ni najpomembnejše in da je njegova stranka tozadevno enotna. A tudi če to drži, njegova stava na edino poštene predčasne volitve morda ne bo uspela, ker jih ne bo!

Kajti nova, drugačna vlada brez volitev ni le v interesu tistih koalicijskih poslancev in strančic, ki bi jih volivci vrgli iz dobre službe, in skrajno desne opozicije, ampak tudi zasebnih zavarovalnic, lobistov, gospodarske zbornice, Ameriške trgovinske zbornice, pa morda celo predsednika republike, sodeč po namigih dr. Petriča. Za to navijajo številni mediji na čelu z glasilom kapitala Delom. Seveda gre vsem za stabilnost in strukturne reforme, o katerih je ekonomski nobelovec Krugman zapisal, da so zadnje pribežališče podležev.

Skratka: če ne bo volitev, bo premier v odstopu s svojimi dobrimi nameni tlakoval pot na oblast politikam, ki jim gre za vse prej kot za res publica – še več privatizacije, orbanizma in boja z utvarami o ostankih komunizma, pa ne le NOB-ja, ampak tudi javnega zdravstva, šolstva in javnega dobrega nasploh.

Volitve niso idealne, kot vemo, a zaradi velike premoči kapitalskih, medijskih in političnih nasprotnikov lahko še najbolj pošteno odločijo, kaj je volja ljudstva. Lahko noč in srečno.

Kolumna: Igor Vidmar

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništva RTV Slovenija.