Nečedno in zavržno. Ali pa je to tudi že fašizem?

Najbrž ne še, je pa cinično sprevračanje temeljnih nacionalnih vrednot in nizek kulturni boj za čim večjo delitev in demoralizacijo javnosti. Le kje živimo? Verbalnega delinkventstva oblastnikov je dovolj za emo politiko in jezo protestnic, a premalo za množično paniko širše javnosti.

Kolumna: Igor Vidmar

In dovolj ga je tudi za odvračanje pozornosti od vse bolj agresivnega pajdaško- kapitalističnega poslovnega modela: klientelističnega prilaščanja države z alibijem evro-neo-liberalizma. Tega lokalni populizem in stiske epidemije delajo delno socialnega, razen za izrojen del družbe in kulture. Zato je oblast še vedno sprejemljiva za dober del državljanov. In itak velja, da na te grehe ni imuna niti druga politična stran.

To je očitno dovolj za stabilno nestabilno vladanje, skupaj z nizko precepljenostjo in vračanjem epidemije. A še bolj dolgoročno škodljivo je, če – prosto po dr. Močniku – "z Uberjevim zakonom institucionalizirano presežno izkoriščanje delavk in delavcev, oteženo organiziranje … Sredi epidemije pušča (vlada) propadati javno zdravstvo in forsira privatizacijo. Privilegira privatno šolstvo proti javnemu, itd." In vse spet v sozvočju z neo-liberalno Evropo.

Kaj storiti? Protestivali, alpske poskočnice in interpelacije medle opozicije ne delujejo. Uspeli referendum o vodi deluje, a nima naslednikov, pa bi jih lahko imel, ne le proti strožjemu kaznovanju ljudske jeze, tudi za javno zdravstvo, šolstvo in druge napade na javna dobra. Je pa to res težje kot kolo na Triglav. Ali pa tale kolumna. Torej, volitve čim prej? Da, z obvezno prostovoljnim cepljenjem. Lahko noč in srečno.