Kolumna: Igor Vidmar

... enakosti in bratstva z zmago enigmatičnega Gibanja svoboda in strank KUL-a?

Pa bo s slednjimi kaj drugače, ali pa bo ga. Bratušek spet zvesta Bruslju, g. Šarec bo pobiral puško iz koruze, SD se bo oklepala starih grehov, vključno z g. Pahorjem, najmanj kompromitirana Levica pa bo bila donkihotski boj z neoliberalnim kapitalizmom? Kakor koli, demokracija bo stala inu obstala: bodisi neliberalna, orbanovska gulasz demokracija, ali srednje-levo liberalna. Prava pošast ne bo ogrožena.

Kaj bo odločalo? Morda to, ali so volivke/volivci večinoma samozavestni, pokončni državljani, ki bodo kaznovali rabote vladajočih in zahtevali resnične spremembe, ali pa po dveh letih janšistične pandemije že prevladujejo previdni podložniki in klienti predvolilnih bonbonov.

A prav ti vladni bonboni, ki jih velik del volivcev preprosto ne more pogrešati, bi morali biti povod za vprašanje: o čem pa volitve niso in ne bodo odločale? O sramotnih privatizacijah, razprodajah bank, največjega trgovca, dobrih podjetji, o TEŠ-6, o vojaških nakupih ipd.

Tudi to so bile valjhunske rabote, ki jih nobena vlada ni preprečila. Stotine milijonov evrov pa v žepe tujim in domačim špekulantom, namesto v pokojninske sklade, za stanovanja, javno zdravstvo ipd. in bomboni bi bili manj zaželeni. Zadnji bonbon: vlada bo menda rešila hotele, druga sistemska škoda proračunska in moralno-politična, ki jo delajo npr. zasebne zdravstvene zavarovalnice, pa bo ostala.

Spoštovani, če ne bomo zelo pazili, volitve ne bodo odločale o boljši prihodnosti, ampak o vrnitvi te ali one preteklosti. Lahko noč in srečno.

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.