Novak Đoković je v svoji karieri 143 tednov prebil na vrhu lestvice ATP. Foto: EPA
Novak Đoković je v svoji karieri 143 tednov prebil na vrhu lestvice ATP. Foto: EPA
Đoković dobil turnir v Monte Carlu

tako prepričljiva, da se strokovnjaki sprašujejo, ali je mogoč koledarski grand slam.

Novak Đoković ima letos razmerje zmag 30-2, dobil je vse štiri najpomembnejše turnirje - grand slam v Melbournu ter masterse v Indian Wellsu, Miamiju in Monte Carlu. Statistično je bil še uspešnejši začetek sezone 2011, ko je po vrsti nanizal kar 42 zmag, a njegova forma odpira vprašanje: Je čas za koledarski grand slam?

V odprti dobi tenisa je Melbourne, Roland Garros, Wimbledon in New York uspelo povezati le Rodu Laverju (1969) in Steffi Graf (1988). Srb je sicer le v eni sezoni osvojil več kot en grand slam - bilo je že v prej omenjeni sezoni 2011, ko je dvignil kar tri lovorike - brez nje je ostal le v Parizu, kar je največja lovorika, ki mu manjka v karieri.

Je letos njegovo leto? Seveda je o tem prezgodaj pisati, a glede na formo, s katero vlada (sploh na najpomembnejših turnirjih), je vprašanje vsaj legitimno. Velika četverica, o kateri novinarji tako radi pišemo v zadnjih letih, bolj kot ne obstaja v medijski moči in odmevnosti imena. Đoković je namreč dal v prestavo višje, preostali igralci pa imajo svoje težave: Roger Federer ima zaradi svoje častitljive starosti težave s konstantnostjo (zato se je pametno odločil, da igra na manj turnirjih), Rafael Nadal se stalno muči s kolenom, Andy Murray pa je po uspehih z Ivanom Lendlom padel in moral poiskati novo pot.

Posledica? Đoković si je nabral rekordno prednost pred prvim zasledovalcem, hkrati pa je od svojega pohoda v letu 2011 zbral tako največ zmag na grand slamih kot mastersih. Prepričljivo največ.

IgralecGSMastersSkupaj
Novak Đoković71825
Rafael Nadal5914
Roger Federer167
Andy Murray235
Stan Wawrinka112
Marin Čilić101
David Ferrer011
JW Tsonga011
SKUPAJ173956

Seveda to nič ne pomeni za nadaljevanje sezone, vsak turnir je zgodba zase. Spomnite se le lanskega Melbourna ali New Yorka, ki sta (končno!) postregla z novima zmagovalcema grand slamov, a najmanj zanimivo bo opazovati Đokovićev lov (vsaj) na pariško krono. Z majem se začne pet tednov pekla na pesku: od Madrida, Rima do Roland Garrosa. Uspeh na teh turnirjih bo povedal marsikaj o Đokovićevem lovu na morebitne nove teniške rekorde.

Mimogrede, številki ena svetovnega tenisa tudi med mastersi manjka le en turnir, s katerim bi v ogrlico zmag dodal prav vse naslove - to je naslov v Cincinnatiju.

Đoković dobil turnir v Monte Carlu