Nick Kyrgios je bil zaradi svojega vedenja že nekajkrat kaznovan. Letos je v Wimbledonu nosil pisan trak na glavi, ki ga je moral nato sneti. Pri teh slušalkah ni imel težav ... Foto: EPA
Nick Kyrgios je bil zaradi svojega vedenja že nekajkrat kaznovan. Letos je v Wimbledonu nosil pisan trak na glavi, ki ga je moral nato sneti. Pri teh slušalkah ni imel težav ... Foto: EPA
Michael Jordan in Larry Bird
Michael Jordan in Larry Bird veljata za 'kralja trash talka'. Foto: AP

No, z izjemo njegove mame, ki je sina branila na Twitterju, a hitro zaprla svoj račun.

Kyrgios je v 2. krogu teniškega turnirja v Montrealu premagal Stana Wawrinko. Sredi dvoboja je izjavil: "Kokinakis je seksal s tvojim dekletom. Oprosti, ker ti moram to povedati." Plazu odzivov, ki je ubrano obsojal Avstralčevo vedenje, se je hitro pridružila še krovna teniške zveza ATP, ki je mladeniču naložila najvišjo možno kazen - 10.000 dolarjev. Napovedana je tudi dodatna preiskava, ki bo ugotovila, ali je škodoval integriteti igre.

A vprašati se moram: ali ni vsa kritika vsaj malce pretirana ali celo hinavska?

Brez kančka dvoma je seveda jasno, da je Kyrgios kršil najmanj osnovna pravila fair playa. Po klasifikaciji Maje Smrdu, Stanislava Pinterja in Milana Hoste lahko Kyrgiosovo neprimerno vedenje uvrstimo najmanj v kategoriji kršenja spoštovanja in agresivnosti.

Primer morda še najbolj razgali razlike med športi. Zgodba je povsem drugačna, denimo, v kontaktnih športih. Vzemimo najpopularnejši šport - v nogometu kar mrgoli takšnih in drugačnih žaljivk, kjer je pošiljanje v različne organe nekaj običajnega. Ne rečem pravilnega in dostojnega, ampak gola realnost. Realnost, v kateri ni kaznovana psovka, ampak neprimerna reakcija na provokacijo. Saj se še spomnimo finala svetovnega prvenstva 2006, Zinedina Zidana in Marca Materazzija?

Košarka. Michael Jordan velja za najboljšega košarkarja v zgodovini Lige NBA. Njegova kariera je polna superlativov, rekordov in nagrad. Velja pa tudi za kralja zbadanja nasprotnikov (t. i. trash talk). Nasprotnike je uničeval z mirno roko, divjimi prodori, zabijanji in žaljivimi zbadljivkami (med katerimi se najde tudi po*ukani pritlikavec). A to je očitno del košarkarske kulture, saj ima trash talk v Ligi NBA dolgo zgodovino in svojo funkcijo.

Tenis je očitno drugačen šport. S čimer ni nič narobe, ravno nasprotno! A pri vrednotenju Kyrgiosovega izpada je treba upoštevati vse vidike. Eden od teh je tudi, da v resnici izjave ni usmeril v Wawrinko, ampak si je bolj - kot kaže videoposnetek - rekel sam sebi, saj je bil obrnjen proti pobiralcu žogic. Smolo je imel v tem, da je bil v tistem delu igrišča mikrofon ter seveda vserazumljena angleščina.

Kritikam se je pridružil tudi najboljši igralec na svetu Novak Đoković: "Nekateri igralci imajo problem, kako se kontrolirati na igrišču. Igralci imamo včasih trenutke, ko je težko brzdati čustva, takrat lahko iz ust pride kaj neprimernega. Toda - to ni izgovor za njegovo dejanje. Bil je kaznovan in to si je tudi zaslužil. Upam, da se bo iz tega kaj naučil."

Đoković bo že vedel, kako je z brzdanjem čustev. Ob zmagi, slabem udarcu ali navijaču, ki mu (ne)hote zmoti koncentracijo, je iz ust že kdaj priletelo kaj neprimernega. Kyrgios je komaj začel svojo kariero, a njegova knjiga incidentov je že precej polna. A v imenu enakosti si najbrž vsi zaslužijo enaka merila ...