Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Štirje derbiji predstavljajo natanko 2,22 odstotka vseh tekem ene sezone Prve lige (da, danes smo 22. 2.), v resnici pa predstavljajo skoraj polovico celotne pozornosti, ki jo dobi naše najbolj elitno nogometno tekmovanje. Preprosto imajo tako moč, ne glede na stanje na lestvici ali trenutno formo.

Sorodna novica Maribor nadigral Olimpijo, junaka vijoličastih Brnić in Jug

Maribor je slavil prepričljivo in zasluženo, Žan Vipotnik ostaja vroč, saj je zadel že na peti zaporedni tekmi, na zadnjih osmih pa je zbral kar 11 golov, s čimer se je ekspresno izstrelil na vrh lestvice strelcev. Mladenič se znajde v res različnih položajih in je prava osvežitev mariborskega napada. Odločitev vijoličastih, da ga pozimi ne proda, se je še kako pokazala za pametno. Ne le zaradi vseh golov in vpliva na igro, ampak predvsem, da ni vedno pametno prodati dobrega igralca ob krajšem izbruhu forme, splača se malo počakati in se ne zadovoljiti z najnižjo ceno, ki komaj kaj odstopa od norm naše lige.

Najboljši igralci potrebujejo tudi najboljše sodnike. Podrobni spremljevalci Prve lige nemalokrat poudarjajo (občasno) aroganco (nekaterih) sodnikov. Ti se očitno vedno ne zavedajo vzročno-posledične povezave. Na igrišču so zaradi nogometašev, in ne obratno. Seveda je ob tem treba v isti sapi dodati, da nihče ni popoln in brez napak. Tako kot te delajo nogometaši, jih seveda tudi sodniki. Naj vrže kamen prvi, ki ne dela napak (hja, izkazalo se je, da jih dela celo VAR), ampak odnos sodnikov je prepogosto neprimeren.

Napake delajo tudi trenerji. Albert Riera je v prvi izjavi za Val 202 prekinil pogovor, ker ga je zmotila ocena spraševalca Luke Petriča, da je bil Maribor v prvem polčasu boljši. "Končala bova intervju, pogovarjam se s tistimi, ki razumejo nogomet," je še močno pod vtisom razpleta končal trener Olimpije (celotnemu dialogu lahko prisluhnete v sveži epizodi podkasta Žoga je okrogla).

Ni mi treba poudarjati, da je bil njegov odziv neprimeren, nespoštljiv in napačen. Videli smo že marsikateri pogovor športnika z novinarji, pri katerih so se predstavniki sedme sile tudi osmešili (ko so sogovornika napačno poimenovali ali celo narobe izpostavili, da je zmagal, čeprav je izgubil in podobno), a so vseeno nadaljevali pogovor. Španski trener pa je 'tebi nič, meni nič' intervju preprosto končal in odkorakal. Dobrih 24 ur pozneje je bil že 'stari gospod', ko je na Twitterju (glej zgoraj) pisal o velikem derbiju, čestital trenerju Maribora, poudarjal odlično vzdušje in zatrjeval, da je 'duh Olimpije ostal nedotaknjen.' Tako kot je nogomet zabava, ki pripada nogometašem in navijačem (kot se je v istem zapisu izrazil Riera), pripada tudi medijem, ki so most med obema stranema. A most niso le v sončnem vremenu, ampak tudi megli in dežju.

V že prej omenjeni oddaji Žoga je okrogla je gost Suad Fileković sporno reakcijo obrazložil s tem, da je Riera rojen zmagovalec, ki mu ni bilo vseeno za razplet (to je morda res, a to reakcije še vedno ne more opravičiti).

Veličina športnika se vedno bolj pokaže ob porazu kot pa zmagi.

Sorodna novica Mariboru derbi tudi zaradi boljših priprav?

Poteza bolj govori o nemoči na igrišču. A vprašati se je treba tudi o odgovornosti in lastni krivdi. Oba slovenska velikana sta imela različno število pripravljalnih tekem na drugi del sezone, in jasno je bilo, komu je bolj prav prišlo občutno več odigranih tekem. Težko je popolnoma natančno razdeliti krivdo med Riero in organizacijo Olimpije, ki pregovorno 'šepa od enega lastnike do drugega'. Morda njegova reakcija izvira tudi iz te nemoči. A Riera na drugi strani ne sme imeti preveč izgovorov − ekipa, ki je jeseni blestela in letela, je namreč ostala skoraj nespremenjena.

Razplet in zmanjšanje razlike med tekmecema na 12 točk je za nevtralno občinstvo najbrž dobra, ker je prvenstvo s tem vsaj malo bolj odprto. Razlika je še vedno velika, na strani Olimpije pa leži tudi dejstvo, da je v gneči za drugo mesto vseeno kar nekaj kakovosti, ki bi si lahko med seboj kradla točke in (vsaj v teoriji) Olimpiji omogočila, da pride do naslova s čim manj energije.

No, marsikaj bo jasnega že konec tega tedna, ko bosta oba velikana odigrala naslednji dve tekmi ...

Obvestilo uredništva:

Mnenje avtorice oziroma avtorja ne odraža nujno stališč uredništev RTV Slovenija.