Mariboru derbi tudi zaradi boljših priprav?

Najnovejša epizoda nogometnega podkasta Žoga je okrogla je seveda posvečena večnemu derbiju. Zmaga Maribora nad Olimpijo v Ljudskem vrtu je vrnila nekaj negotovosti v boj za naslov prvaka, čeprav je prednost zeleno-belih še vedno velika – dvanajst točk. Po mnenju nekdanjega reprezentanta in člana obeh klubov Suada Filekovića, tokratnega gosta podkasta, pa je bila prednost vijoličastih na zelenici njihovega stadiona v nedeljo prav tako velika.

Sorodna novica Krznar: Vipotnik v taki formi lahko pomaga 90 odstotkov ekipam na svetu

Maribor fizično boljši nasprotnik

"Zmaga Maribora je bila čista kot solza. O tem ni debate. Odločilo je to, da Maribor ni enaka ekipa, kot je bila ob koncu jesenskega dela sezone, Olimpija pa ga je nekoliko podcenila. Mislim, da Riera svoje ekipe ni dobro pripravil na ta Maribor. Prav tako sem mnenja, da Olimpija fizično ni bila na ravni derbija," pravi Suad Fileković in nadaljuje: "Prednosti pred derbijem ni imel nihče, zmagal pa je tisti, ki je tekmo vzel kot derbi. Derbi ni kot vsaka druga tekma, ne lotiš se je kot vsako drugo tekmo. Tukaj ni umika in ni popuščanja."

Sorodna novica Riera prepričan, da niti trije porazi ne bi mogli zamajati dobrega vzdušja

"Boljše priprave je imel Maribor pozimi. Olimpija je odigrala premalo tekem," trdi radijski reporter Boštjan Janežič. "Maribor je čvrst, razpoložen, na derbiju je bil bolj kolektiven kot Ljubljančani. Jeseni je bil v Stožicah Maribor nemočen, tokrat pa je bila nemočna Olimpija. Poraze pa je treba znati prenesti, Riera tega morda še ni vajen, to je bil šele njegov tretji na klopi zmajev. Malce prepotentno se vede v zadnjem času, tudi na tiskovnih konferencah, tudi pred tekmami. V nedeljo ga je Krznar zasenčil in Mariborčani so znali prekinjati akcije gostov. Tekma bi lahko trajala še dva dni pa Olimpiji iz igre ne bi zadela."

Sorodna novica Maribor nadigral Olimpijo, junaka vijoličastih Brnić in Jug

Jug in Vipotnik prinesla šest točk

"Vedno bolj razmišljam, da so priprave ključni dejavnik dogajanja v prvih dveh krogih nadaljevanja," razmišlja radijski reporter Jože Pepevnik. "Že proti Bravu Olimpija ni blestela, na derbiju pa sem pričakoval, da bo proti koncu tudi ob igri desetih proti desetim vedno bolj pritiskala, a ji je v zadnjih petnajstih minutah kar zmanjkalo sape. Zdi se mi, da tu Maribor zdaj žanje sadove priprav, pa tudi tega, da je v moštvu zadržal Ažbeta Juga in Žana Vipotnika. Jug ima v tej pomladi dve ubranjeni enajstmetrovki, Vipotnik pa dva gola. Na račun tega, da sta ostala, ima Maribor šest točk."

Suad Fileković prav tako meni, da so Mariboru koristile številne prijateljske tekme proti težkim nasprotnikom v pripravljalnem obdobju.

"Poglejmo, proti komu je na pripravah igral Maribor in proti komu Olimpija. Pa še nekaj: ljubljanski igralci v času priprav sploh niso odigrali 90 minut v kosu. Te minutaže najpomembnejši igralci pred derbijem niso imeli v nogah. Trener Riera vedno govori, da gledajo in razmišljajo le o sebi. Prav ima. Naj dobro razmislijo o sebi in o tem, kako igrajo."

Sorodna novica Riera imel prav, sokolje oko pa ne: pred roko Milca ni bilo prepovedanega položaja

Veliko pozornosti je v derbiju poželo tudi sojenje Davida Šmajca in njegovih pomočnikov. Tekmo sta zaznamovala dva rdeča kartona, nedosojena igra z roko zunaj kazenskega prostora vratarja Vidovška in napaka sistema VAR pri označevanju prepovedanega položaja Aldairja v akciji, v kateri je pozneje z roko v svojem šestnajstercu igral Milec. Nogometaše obeh ekip, tako sta po tekmi dejala kapetana Milec in Elšnik, je motil spreminjajoči se kriterij.

Nogometno omizje, ki ga povezuje voditelj Luka Petrič, je govorilo tudi o sodniškem dejavniku derbija, pomembnih tekmah, ki sledijo za oba tekmeca, ter dogajanju na evropskih ligaških zelenicah ter v ligi prvakov.