Na derbiju 22. kroga Prve lige Telemach med Mariborom in Olimpijo se je v 79. minuti tekme zgodila napaka pri določanju linij prepovedanega položaja, kar je posledica nepopolne kalibracije linij prepovedanega položaja na relevantni kameri ponudnika tehnologije Hawk-Eye, je v uradni objavi za javnost zapisala Nogometna zveza Slovenije.

Sorodna novica Maribor nadigral Olimpijo, junaka vijoličastih Brnić in Jug

Na posnetku sem jasno videl, da Aldair ni bil v prepovedanem položaju, rad bi to preveril potem v miru. Zaradi igranja z roko bi morali dobiti še eno 11-metrovko, Milec pa bi bil izključen.

Trener Olimpije Albert Riera

Opravičilo podjetja NZS-ju, ligi in kluboma

Po opravljeni analizi dogodka je to potrdil uradni ponudnik VAR-tehnologije Hawk-Eye, ki sicer zagotavlja svoje storitve na največjih Ueifinih in Fifinih tekmovanjih in v najmočnejših evropskih ligah.

Hawk-Eye Innovations se za nastalo napako iskreno opravičuje Nogometni zvezi Slovenije, vodstvu tekmovanja in obema kluboma ter zagotavlja, da bo vzroke za napako temeljito analiziralo in storilo vse, da se v prihodnje tovrstne težave ne bodo več ponovile.

"Sodniki so ljudje (vsi delamo napake), toda ali ni prišel VAR (stroj) v nogomet, da bi pravilno pomagal?" je na Instagramu zapisal Albert Riera. "Zelo ravna črta," je dodal pod fotografijo spornega prepovedanega položaja in zapis opremil s smeškom. Foto: Zajem zaslona, Instagram

Prepovedani položaj izničil roko Milca

Sokolje oko je po zatrjevanju angleškega podjetja odpovedalo le v kritičnem trenutku, ko je Olimpija pri zaostanku z 0:2 krenila v enega izmed redkih nevarnih napadov. Na levi strani je rezervist Aldair Baldé prehitel obrambo Maribora, a ga je kapetan vijoličastih Martin Milec zrinil proti gol-avtovi črti. Igralec iz Gvineje Bissaua je v zadnjem trenutku poslal žogo proti središču 16-m prostora, pri čemer pa je žoga zadela roko Milca in se zaustavila.

Po pravilih, ki jih je pred tremi leti določil Ifab, je to hočeš nočeš igranje z roko v lastnem kazenskem prostoru in s tem 11-m za nasprotnika. Vendar je glavni sodnik David Šmajc takoj odmahnil z roko. Šele ogorčeni protesti Olimpijinega trenerja in zeleno-belih ter posredovanje VAR-sobe so prinesli prekinitev. Gorenjski sodnik si je šel sam pogledat sporno akcijo in na podlagi izrisane navidezne črte prepovedanega položaja je odločil, da je bil krilni napadalec Olimpije v prepovedanem položaju, s čimer je vodilna ekipa Prve lige ostala brez druge enajstmetrovke na tekmi.

Sorodna novica Riera prepričan, da niti trije porazi ne bi mogli zamajati dobrega vzdušja

Riera stresal jezo, na koncu dočakal zadoščenje

Podjetje Hawk-Eye je v opravičilu (.pdf v angleščini) poudarilo, da je tehnologija virtualne črte prepovedanega položaja do konca tekme delovala popolnoma v redu.

Hawk-Eye Innovations iz Basingstoka v Angliji zagotavlja kamere in programe za VAR v Prvi ligi. Na fotografiji sodnik Bojan Mertik ob pregledovanju akcije na sobotni tekmi 22. kroga med Gorico in Koprom. Foto: www.alesfevzer.com
Hawk-Eye Innovations iz Basingstoka v Angliji zagotavlja kamere in programe za VAR v Prvi ligi. Na fotografiji sodnik Bojan Mertik ob pregledovanju akcije na sobotni tekmi 22. kroga med Gorico in Koprom. Foto: www.alesfevzer.com

Poraz na večnem derbiju z 0:2 in sodniške odločitve, zlasti nedosojena 11-m v 79. minuti, so močno vplivali na dogajanje po tekmi. Trener Albert Riera je v jezi predčasno končal pogovor z Luko Petričem za Val 202 in se tudi na novinarski konferenci zapletal v besedne boje z novinarji.

Riera je čisto na začetku novinarske konference o tem povedal: "Lahko bi govorili o več akcijah, sam sem se pri njem pritoževal samo zaradi ene, ki se mi prej še ni pripetila. Na posnetku sem jasno videl, da Aldair ni bil v prepovedanem položaju, rad bi to preveril potem v miru. Zaradi igranja z roko bi morali dobiti še eno 11-metrovko, Milec pa bi bil izključen."

Svojo jezo nad sodnikom Šmajcem in zlasti ljudmi, zadolženimi za VAR-tehnologijo, je delil tudi na svojih družbenih medijih, v ponedeljek zvečer pa je dočakal zadoščenje ob priznanju napake.

Barišić: Olimpija je bila oškodovana

Popoldne se je z javnim pismom oglasil tudi direktor Olimpije Igor Barišić. "Najprej se zahvaljujemo Nogometni zvezi Slovenije, da je (na naše veliko pozitivno presenečenje) objavila uradno opravičilo organizacije, ki je na nogometnih srečanjih 1. SNL zadolžena za VAR tehnologijo, da se je na srečanju med Mariborom in Olimpijo VAR 'zmotil'. Zmotil se je seveda v našo škodo in ni nepomembno dejstvo, da je bila Olimpija pri tem oškodovana za enajstmetrovko. Seveda se je NZS za take primere zaščitila z 21.a členom Tekmovalnega pravilnika NZS, tako da naša pritožba kljub eklatantnemu oškodovanju naše ekipe in kršitve pravil nogometne igre in fair playa, za katerega se na papirju tako zavzemate, ni možna oziroma bi bila brezpredmetna," je zapisal Barišić.

"Nadalje v zvezi z istim nogometnim srečanjem tudi ni nepomembno, do sedaj povsod zamolčano dejstvo, da je bil pri enajstmetrovki, dosojeni v korist Olimpije, vratar nasprotne v času strela najmanj en meter oddaljen od golove črte. Kolikor poznamo pravila nogometne igre, je to nedopustno in prepovedano, razen če so stopila v veljavo kakšna nova pravila 'lex Olimpija,'" je med drugim zapisal Barišić in pozval NZS, da enakopravno obravnava vse udeležence tekmovanja v prvi ligi. Na koncu je tudi izrazil vso podporo trenerju Rieri, ki "je pravilno opozarjal na oškodovanje Olimpije."

Barišiću ne govori v prid dejstvo, da je Jug ob enajstmetrovki Kvesića stal na črti, kar kažejo posnetki in fotografije.

Sorodna novica Mariboru derbi tudi zaradi boljših priprav?

Ali je ob 12 točkah razlike prvenstvo res še odprto?

Maribor se je s prestižno zmago, prvo na tretjem večnem derbiju sezone, utrdil v položaju prvega zasledovalca Olimpije. A vijoličasti 14 krogov pred koncem prvenstva za zmaji zaostajajo za ogromnih 12 točk. Na Štajerskem zatrjujejo, da bodo nadaljevali zmagoviti niz, ki v Prvi ligi traja že sedem tekem, in bodo stopnjevali pritisk na Ljubljančane, ki imajo ob vseh nakopičenih težavah zunaj igrišča, zdaj očitno težave tudi na zelenici. V prvem polčasu derbija, ko je Maribor tudi zabil oba gola, je bila Olimpija nadigrana, kot ni bila še nikoli v tej sezoni.

Riddle: Opinion Poll - Ali je ob 12 točkah razlike prvenstvo res še odprto?

Mariboru derbi tudi zaradi boljših priprav?