Mojmir Sepe (1930–2020). Foto: BoBo
Mojmir Sepe (1930–2020). Foto: BoBo

Po treh letih dela s snemalno ekipo Filmskega studia na gradu je nastal dokumentarni film Jazz in jazz Ravne. Režiser Uroš Zavodnik je z ekipo dijakov ravenske gimnazije Nikom Gradišnikom, Tiso Praprotnik, Tino Geč, Andražem Kugovnikom in Filipom Dihpolom ter s kamero spremljal razgibano džezovsko sceno na Ravnah in jo zaokrožil v dokumentarec, ki bo na ogled drevi ob 18. uri, ob tem pa pripravljajo tudi pogovor z ustvarjalci, so sporočili organizatorji 17. Festivala slovenskega džeza.

Festival se v sredo dopoldne nadaljuje pred kulturnim centrom. Zasedba Stick Control, ki se ji bodo pridružili tudi udeleženci Šole jazz Ravne, bo premierno izvedla koncert z naslovom Bojan riše, kdo pa igra?. Pripravili so ga v spomin na skladatelja in dirigenta Mojmirja Sepeta, ki je pisal tudi glasbo za otroke, med drugim je njegova glasbena spremljava znane otroške risanke Bojan.

V četrtek ob 19. uri bodo v prostorih Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika uradno odprli razstavo Podobe življenja Mojmirja Sepeta, ki je sicer tam na ogled že nekaj dni in na kateri razstavljajo fotografije in osebne predmete Mojmirja Sepeta. Avtorja razstave sta Nika Hölcl Praper (fotobeležNica) ter soustvarjalec džezovskega dogajanja na Ravnah in kurator festivala Franc Kokal, ki sta izbor razstavnih predmetov opravila v sodelovanju s Sepetovim vnukom Igorjem Godino.

Sledil bo v prostorih knjižnice organiziran koncert dua Marko Čepak Maki & Roberto Franceschini: Kje je tista trava? Avtorski projekt dua je poklon glasbi Mojmirja Sepeta ter nadgradnja in nadaljevanje njunega sodelovanja in glasbenega prvenca Quarantunes, so zapisali organizatorji festivala.

Big Band RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Big Band RTV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

V petek veliki finale z Big Bandom RTV Slovenija

Finale dogajanja 17. Festivala slovenskega džeza bo konec tedna. V petek bo ob 19. uri v Kulturnem centru Ravne koncert Big Band RTV Slovenija z naslovom Mojmir Sepe – 90 let z džezom v srcu. Gostji orkestra bosta Nina Strnad in Patricija Škof, dirigent bo Tadej Tomšič.

Ob 90-letnici lani umrlega velikana slovenske glasbe Mojmirja Sepeta, ki se je rodil v Jazbini blizu Črne na Koroškem, bo Big Band RTV Slovenija predstavil njegove bolj in tudi manj poznane džezovske instrumentalne kompozicije in popevke. "Večer je namenjen ljubiteljem odličnega vokalnega džeza z vrhunsko spremljavo," so poudarili organizatorji festivala.

Sobota pa je rezervirana za dogajanje v Koroškem mladinskem kulturnem centru KMKC Kompleks. Ob 19. uri bodo glasbeniki Marko Črnčec (klavir), Nikola Matošić (kontrabas) in Kristijan Krajnčan (bobni), imenovani tudi Marko Črnčec Solo & Trio, premierno izvedli koncert z glasbo Mojmirja Sepeta.

Dogajanje v okviru letošnjega 17. Festivala slovenskega džeza na Ravnah poteka že od začetka septembra, ko so za javnost odprli omenjeno razstavo v knjižnici, potekala pa je tudi že Šola jazza Ravne pod mentorstvom Sama Kolarja in Žana Plohla.