"Druga polovica letošnjega leta bo v Tehniškem muzeju Slovenije v znamenju projekta Tehnika v gospodinjstvu. Pod drobnogledom bo hrana, ki od nekdaj kroji in vpliva na vse ravni našega življenja. Predstavili bomo kompleksen segment premične in nesnovne kulturne dediščine na področjih pridelave, predelave in uživanja hrane, v tem okviru pa se bomo posvetili tudi aktualnim temam, kot so samooskrba, trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo," je povedala vodja projektne skupine Tehnika za gospodinjstvo TMS-ja Irena Marušič.

Slovenija je letos nosilka prestižnega naziva Evropska gastronomska regija 2021. Projektu, ki na različnih ravneh osvetljuje pomen sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije ter krepi nacionalno promocijo kulinarike, se s tremi razstavami tehniške dediščine s področja gastronomije pod skupnim imenom Tehnika v gospodinjstvu pridružuje tudi Tehniški muzej Slovenije (TMS).

V Bistri bodo tako junija in oktobra prvič prikazali kompleksen segment premične in nesnovne kulturne dediščine.

Prvo razstavo, ki je nastala v sodelovanju s podjetjem BSH Hišni aparati Nazarje in ki so jo poimenovali 50 let uspešne zgodbe: 50 let tovarne Nazarje (1970–2020): Tovarna skozi čas, bodo odprli v sredo. Razstava prikazuje 50-letni razvoj omenjene tovarne malih gospodinjski aparatov, ki je plod slovenskega dela in del največjega evropskega proizvajalca aparatov BSH Hausgeräte GmbH, ene vodilnih družb v panogi na svetu.