Po podatkih Unesca kar več kot 250 milijonov otrok po svetu ne zna prebrati niti enega stavka, čeprav jih je polovica štiri leta obiskovala šolo. Foto: EPA
Po podatkih Unesca kar več kot 250 milijonov otrok po svetu ne zna prebrati niti enega stavka, čeprav jih je polovica štiri leta obiskovala šolo. Foto: EPA
Mednarodni dan pismenosti

Po podatkih Unesca 781 milijonov ljudi, od tega sta dve tretjini žensk, ne zna brati in pisati, več kot 250 milijonov otrok pa ne zmore prebrati niti enega stavka, čeprav jih je polovica štiri leta obiskovala šolo. Generalna direktorica Unesca je ob tem poudarila, da moramo ustvariti družbo, v kateri je vsakdo soudeležen pri ustvarjanju prihodnosti, družbo, v kateri so trajnosten način življenja, zmanjševanje revščine in ohranjanje naravne raznolikosti pomembne vrednote.

Bokova je opozorila, da je za dosego teh ciljev treba spremeniti tradicionalne pristope k opismenjevanju ter poleg branja in pisanja vključiti razvijanje drugih zmožnosti.

V Unescu poudarjajo, da želijo spodbujati medgeneracijsko učenje. Mladi se morajo učiti iz izkušenj starejših, medtem ko morajo starejši spoznati tista področja, ki jih v mladosti niso osvojili. Države članice je Bokova pozvala, naj podvojijo politične in finančne napore ter pismenosti zagotovijo mesto med najmočnejšimi pospeševalci trajnostnega razvoja.

Glavni dogodek ob mednarodnem dnevu pismenosti bo letos potekal v Daki v Bangladešu, kjer bo bangladeška vlada v sodelovanju z Unescom pripravila mednarodno konferenco o izobraževanju in opismenjevanju deklic in žensk.

V Bralnem društvu Slovenije bodo ob dnevu pismenosti odšli na izobraževalno-kulturno ekskurzijo v Šentrupert na Dolenjskem, je sporočila predsednica društva Savina Zwitter. Po njenih besedah je namen srečanja v duhu nove evropske mreže pismenosti ELINET povezati ustanove in osebe, ki se ukvarjajo s proučevanjem in širjenjem pismenosti in bralne kulture na Slovenskem.

Mednarodni dan pismenosti