Libertas bo po prenovi razpolagal z dvema prireditvenima dvoranama. Foto: Mestna občina Koper/ARP Studio
Libertas bo po prenovi razpolagal z dvema prireditvenima dvoranama. Foto: Mestna občina Koper/ARP Studio

V primeru, da Mestni občini Koper (MOK) uspe pridobiti 3,5 milijona evrov evropskih sredstev, bodo prenovo zagnali čez slabo leto dni. Vrednost prenove je ocenjena na 6,5 milijona evrov (z vključenim DDV-jem). Občina namerava vložiti tri milijone evrov lastnih sredstev, tako da je pogoj za uresničitev načrta pridobitev teh dodatnih 3,5 milijona evrov.

Želja po ohranitvi ciljnega občinstva
MOK je objekt Libertas odkupil leta 2020, od takrat pa tam občasno potekajo prireditve, večinoma s področja sodobne oziroma alternativne kulture. Do danes so izpeljali več kot 100 dogodkov, na katerih je bilo kot 37.000 obiskovalcev.

Udeleženci predstavitve prenove so izrazili nekaj pripomb, največ jih je bilo povezanih z zvokom – sosedje so namreč zaskrbljeni zaradi morebitnega hrupa, ustvarjalci pa zaradi akustičnih značilnosti dvoran. Na predstavitvi je bilo mogoče slišati tudi očitke, da je koprska občina načrte izpeljala brez sodelovanja javnosti.

Načrt prenove arhitekturnega ARP studia
Vendar skoraj 200 let stara stavba ni protipotresno varna in toplotno izolirana, tudi streha pušča. Občina je načrt prenove naročila pri ljubljanski arhitekturni pisarni ARP studio ter tudi že pridobila gradbeno dovoljenje in kulturnovarstveno soglasje. Po besedah vodje projekta prenove na MOK-u Denisa Petelina so se spopadali z veliko omejitvami, saj mora objekt med drugim ohraniti iste gabarite, zagotoviti je treba statično ustreznost in sanitarne pogoje.

Velika in mala prireditvena dvorana
V notranjosti bodo postavili novo jekleno konstrukcijo, ki bo omogočila tudi razdelitev dveh tretjin stavbe na dve etaži. Celotno višino stavbe bodo izkoristili le pri glavni dvorani s 326 sedišči oziroma 700 stojišči. Poleg nje bodo uredili še malo dvorano z 200 stojišči oziroma 100 sedišči, galerijski prostor s površino 400 kvadratnih metrov, večnamensko avlo, kjer bo delovala tudi kavarna in kjer bo prostor za izvedbo manjših prireditev, prostor za sestanke in podporne prostore. Načrt predvideva tudi zamenjavo strehe in lesenih tramov.

MOK se je prijavil na povabilo Združenja mestnih občin Slovenije za pridobitev sredstev za sofinanciranje operacij urbane prenove iz evropskega mehanizma celostnih teritorialnih naložb. Po besedah svetovalke župana za kulturo in mednarodne projekte Vesne Pajić je bila prijava v prvi fazi uspešna, zdaj pa pripravljajo dokumentacijo za drugo fazo, pri čemer se rok za prijavo izteče januarja 2024.

Predstavljen načrt prenove Libertasa v Kopru