Izar Lunaček (1979) je stripar, ilustrator, komparativist in filozof. Doštudiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost (ALU) in primerjalno književnost na ljubljanski filozofski fakulteti, kjer je zatem še doktoriral iz filozofije.

Svoje stripe je objavljal v Stripburgerju, Slovenskih novicah, Delu, Mladini, Dnevniku in LUD-u Literaturi, njegove ilustracije in karikature pa so bile objavljene že v različnih mladinskih delih, monografijah, časopisih in revijah. Z njegovimi stripi je opremljena tudi vrsta šolskih učbenikov. Ilustriral je več knjig, med katerimi so že štiri dobile zlato hruško, ki jo podeljujejo kot znak kakovosti mladinskih knjig. To so knjige Vzgoja staršev Irene Duša, Kako sem otrokom razložil demokracijo Mira Cerarja, Vroči novi svet Lučke Kajfež Bogataj in Migracijski pojmovnik za mlade, ki ga je napisala etnologinja Kristina Toplak.

Sorodna novica Izar Lunaček: Sveto in smešno

Ustvaril je tudi dvanajst samostojnih stripovskih albumov, začenši z delom Beštije leta 2000. Med drugim je avtor prvega slovenskega spletnega stripa Paradise Misplaced in prvega slovenskega avtorskega stripa, ki so ga objavili pri veliki ameriški založbi (IDW). To je bil Animal noir, ki je nastal v tandemu z Nejcem Jurnom. V slovenščini je izšel pri Cankarjevi založbi pod naslovom Kosmati krimič. Lani je pri založbi ZRC in Stripolisu izšel njegov stripovski esej o smešni plati religije z naslovom Sveto in smešno, ki je bil letos nominiran za nagrado zlatirepec.

Njegova dela so bila na ogled tudi na razstavah, med drugim v KUD-u France Prešeren, Cankarjevem domu, Pritličju in galeriji Salsaverde.

Ustanovil je in soorganizira mednarodni Festival stripa Tinta, ki poteka v Kinu Šiška in drugih prizoriščih po Sloveniji. Na festivalu vsakoletno gostuje vrsta tujih stripovskih ustvarjalcev in strokovnjakov, podeljujejo pa tudi nagrado zlatirepec za najboljšo izvirno in prevodno stripovsko izdajo.

Današnji avtoportretiranec poleg tega, da je avtor številnih stripov, soavtor knjig in učbenikov, tudi vodi striparno Stripolis, ki ima prostore na Poljanski ulici v Ljubljani. Striparnica, ki deluje pod okriljem Zavoda za gojenje stripovske kulture Stripolis, je tudi njegov atelje in občasna založba. Izdali so denimo stripe Fuč fuk avtoric Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive, Graščina – Zlati časi Manuja Larceneta, Joanna Sfarja in Lewisa Trondheima ter Graščina. Poldan avtorjev Joanna Sfarja in Lewisa Trondheima. Prav Sfar in Trondheim, predstavnika francoskega novega vala, sta med tistimi striparji, ki so najbolj zaznamovali Lunačkovo stripovsko ustvarjanje. Več v Avtoportretu.