Lotos Vincenc Šparovec (1971) je gledališki in filmski igralec ter tudi pomorec, boksar in častnik slovenske vojske.

Študiral je dramsko igro in umetniško besedo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Zaposlen je v igralskem ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), kjer je med drugim upodobil Lena v Bondovih Rešenih, Mucija v Camusovem Kaliguli, Jensena v Ibsenovi Divji rački, Švejka v Švejku Teevana Colina, dr. Antona Grozda v uprizoritvi Za narodov blagor Ivana Cankarja ter vrsti drugih vlog. Nastopil je tudi v več vlogah na odrih drugih slovenskih gledališč.

Današnji avtoportretiranec je imel več vlog na velikih platnih, med njimi so filmi Jebiga Mihe Hočevarja, Slepa pega Hanne Slak, Pesnikov portret z dvojnikom Francija Slaka, Sijaj v očeh Srđana Karanovića in Idila Tomaža Gorkiča.

Na malih zaslonih ga je bilo doslej mogoče videti v TV-filmu Skriti spomin Angele Vode režiserke Maje Weiss ter nadaljevankah Trdoglavci in Mame. V nedeljo pa bo s TV-ekranov premierno zrl v vlogi policista v novi nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka.

Sorodna novica Avtoportret: 58 sekund z Jurijem Drevenškom

Vsako nedeljo ob 20. uri na Prvem programu Televizije Slovenija
Zgodbe, ki so najprej zaživele v detektivskih romanih Avgusta Demšarja, prihajajo še na male zaslone. Serija bo na sporedu vsako nedeljo ob 20. uri na Prvem programu Televizije Slovenija. Nastala je pod režijsko taktirko Borisa Jurjaševiča in Slobodana Maksimovića. Protagonista Vrenka bo zaigral Dario Varga, ob njem pa bosta primere reševala policijska kolega, poleg Šparovca še Jurij Drevenšek.

Čeprav je njegovo življenje prežeto s poslanstvom umetnika, pa Šparovec pravi, da največje človekovo poslanstvo nastopi, ko je predstave konec, ko se konča snemanje. O tem zanj govori tudi film Zadnja Kristusova skušnjava Martina Scorseseja. Več v Avtoportretu.