McDormandova se je za nagrado zahvalila v italijanščini, s čimer je požela glasen aplavz. Foto: EPA
McDormandova se je za nagrado zahvalila v italijanščini, s čimer je požela glasen aplavz. Foto: EPA
Beneški filmski festival bo potekal do 6. septembra. Foto: EPA

57-letni igralki, ki je med številnimi vlogami nanizala tudi tisto v slovitem filmu Fargo, se je slovesnosti udeležila s svojim možem, režiserjem Joelom Coenom, s katerim je v svoji uspešni in dolgi karieri že večkrat združila moči. Pred 30 leti je ravno v moževem filmu (režirala ga je z bratom Ethanom) Blood Simple tudi debitirala na filmskih platnih, poroča BBC.

Direktor beneškega festivala Alberto Barbera je McDormandovi polaskal zaradi njene "konsistentne vizije umetnosti in sveta, ki je pogosto pozitivna in predstavlja kontrast današnjemu dominantnemu sistemu vrednot." McDormandova v Benetkah, ki te dni gosti svetovno filmsko srenjo, predstavlja oz. promovira tudi novo miniserijo o učiteljici matematike Olive Kitteridge, ki temelji na s Pulitzerjevo nagrado ovenčanem romanu Elizabeth Strout. Serija na male ekrane v ZDA prihaja novembra.

Vse bolj se vrača televizija
Kot je na Lidu opozorila McDormandova, ki je leta 1996 domov odnesla oskarja za vlogo noseče policistke v trilerju Fargo, je zelo hvaležna televiziji, da omogoča igralcem, da pod svojimi pogoji ustvarjajo vloge, ki so v skladu z njihovo vizijo o lastnih karierah. "Za starejšo igralko so akcijske vloge v filmih zelo omejene, televizija pa odpira nove možnosti," je še dejala. Brata Coen sta nedavno priredila filmski scenarij filma Fargo za televizijsko serijo, v kateri bosta zaigrala tudi Billy Bob Thornton in Martin Freeman.

Na Lidu letos manj zvezdnikov
Letošnji festival za razliko od prejšnjih let na Lidu ne gosti tako velikega števila svetovnih premier in filmskih zvezdnikov, zato nekateri kritiki že ugotavljajo, da sicer najstarejši filmski festival na svetu izgublja ugled. Kot je pred dnevi zapisal Variety, bo kar nekaj "težkokategornih" filmov premiero doživelo na enem od festivalov v Severni Ameriki, od Toronta do New Yorka (tam bo premiera filma Ni je več Davida Fincherja), medtem ko se Benetke, ko govorimo o potencialnih oskarjevskih ali kinematografskih uspešnicah, letos lahko pohvalijo le s premiero filma Birdman režiserja Alejandra Gonzaleza. A kot opozarja Varietyjev novinar, je ena izdaja festivala premalo, da bi lahko sodili o njegovi vlogi in pomenu v filmski industriji.

Direktor letošnjega festivala Barbera je glede letošnjega festivala dejal, da Benetke ne želijo biti zaprt klub, ko je govor o filmskih ustvarjalcih. Kot je poudaril, so dobrodošli vsi, če njihovi filmi prestanejo merila žirije.