Strokovnjaki, ki so starost upodobitve kenguruja določili na podlagi radiokarbonske analize fosiliziranih osjih gnezd, so svoje ugotovitve objavili v reviji Nature Human Behaviour.

Glede na datacijo najstarejša znana slikarija v Avstraliji
Pionir na tem področju Damien Finch z Univerze v Melbournu je dejal, da sicer zelo redko gnezda najdejo tako pod kot nad umetnino – tokrat pa so dejansko odkrili ta gnezda in na podlagi njih določila tako minimalno kot maksimalno starost umetnine. "Z radiokarbonsko analizo smo datirali tri gnezda, ki so bila locirana pod sliko in tri, zgrajena nad njo. Tako smo ugotovili, da je slika stara od 17.500 do 17.100 let, najverjetneje 17.300 let," je po pisanju pisanju BBC-ja povedal Finch.

Sorodna novica V Indoneziji našli najstarejšo jamsko slikarijo do zdaj – pujsa

Zahodnoavstralska regija Kimberley, kjer so odkrili dotično upodobitev kenguruja, slovi tudi po starodavnih aboriginskih poslikavah na skalah. Po mnenju Svena Ouzmana, soavtorja študije z Univerze v zahodni Avstraliji, pa bi lahko obstajala povezava med sliko kenguruja in prazgodovinsko umetnostjo v drugih regijah. "Podoba kenguruja je podobna poslikavam na skalah na otokih v jugovzhodni Aziji izpred več kot 40.000 let, kar kaže na kulturne povezave in namiguje na še starejšo umetnost v Avstraliji," je pojasnil Ouzman.

Letošnje odkritje v Indoneziji
V začetku tega leta so raziskovalci na otoku Sulavezi v Indoneziji našli doslej najstarejšo znano jamsko upodobitev živali na svetu, 45.000 let staro upodobitev svinje v naravni velikosti. Za doslej najstarejšo znano risbo pa velja 73.000 let stara risba v Južni Afriki, ki spominja na ključnik, še navaja BBC.