Kip z napisom, ki ostaja na cerkvenem zidu. Foto: Reuters
Kip z napisom, ki ostaja na cerkvenem zidu. Foto: Reuters

Kip upodablja rabina, kako dviguje rep svinje in kuka za njim, medtem ko judovski otroci sesajo žival, poroča Reuters. Prašiči veljajo v judovstvu za nečiste, kar prepoveduje tako njihovo rejo kot uživanje svinjine.

Postavljen je štiri metre od tal, pod njim sta spominska plošča in informativna tabla. Foto: Reuters
Postavljen je štiri metre od tal, pod njim sta spominska plošča in informativna tabla. Foto: Reuters

Višje deželno sodišče v Naumburgu je razsodilo, da ta prikaz ne predstavlja kaznivega dejanja. "Skulptura v trenutnem kontekstu nima niti žaljivega značaja, niti ne krši osebnih pravic tožnika," navajajo v razsodbi.

Sigmount A. Koenigsberg iz berlinske judovske skupnosti se ne strinja: "Ne želimo, da kip izgine. Mora biti prikazan javno, a ne na steni cerkve. Spada v muzej, skupaj s podanim jasnim zgodovinskim kontekstom o antisemitizmu v srednjem veku."

Predstavniki cerkve sv. Marije po poročanju Reutersa "z žalostjo" priznavajo, da obstajajo nekateri, ki bi se ob skulpturi lahko počutili prizadete in razžaljene. Vendar pa dodajajo, da so leta 1988 v sodelovanju z judovsko skupnostjo kip označili za spominsko mesto, pod katerim stoji plošča v spomin na šest milijonov Judov, ki so umrli v holokavstu. Ob njej je tudi informativna plošča. Sodišče trdi, da je na tej informativni tabli jasno zapisano, kako se je župnija oddaljila od preganjanja Judov, protijudovskih spisov Martina Luthra in žaljivega tona skulpture.

Cerkev sv. Marije v Wittenbergu. Foto: Reuters
Cerkev sv. Marije v Wittenbergu. Foto: Reuters

Sodišče je že drugič v dveh letih razsojalo o odstranitvi spornega wittenberškega kipa. Ta je sicer eden od približno dvajsetih srednjeveških artefaktov z antisemitskim sporočilom, ki so še danes postavljeni na cerkvah po Nemčiji in drugod po Evropi.

Sorodna novica Napada na sinagogo in prodajalno kebabov v Halleju: ubita dva človeka

Odločitev sodišča je prišla ravno v času, ko se v Nemčiji odvijajo razprave o naraščanju sovraštva do Judov. Lani je antisemitski napadalec v bližini sinagoge v vzhodnem mestu Halle ubil dve osebi.

Nemška vlada si prizadeva skrb vzbujajoči porast antisemitizma ukrotiti s strožjimi zakoni proti sovražnemu govoru na spletu, strožjimi pravili lastništva strelnih orožij in vedno več kampanjami za ozaveščanje.