Paleontolog Federico Brisson med izkopavanjem megaraptorja; fotografija je bila posneta v marcu. Foto: Reuters
Paleontolog Federico Brisson med izkopavanjem megaraptorja; fotografija je bila posneta v marcu. Foto: Reuters

Na ostanke dinozavra so naleteli med izkopavanji v pokrajini Santa Cruz na jugu Argentine v sredini letošnjega marca. Izkopali so posamezna vretenca, rebra ter del dinozavrovega prsnega koša in ramenskega obroča.

Po uvodni analizi kosti so strokovnjaki ugotovili, da imajo pred seboj ostanke 10-metrskega plenilca, ki je živel čisto na koncu "dobe dinozavrov". Gre za enega največjih ohranjenih primerkov iz družine Megaraptoridae.

"To je približno tisto obdobje – pred 65 milijoni leti – ko je prišlo do izumrtja dinozavrov. Novi megaraptor, ki smo ga pravkar dobili v proučevanje, je bil najbrž eden od zadnjih predstavnikov svoje vrste," je za tiskovno agencijo pojasnil vodja izkopavanj Fernando Novas.

Kompaktnejši in gibljivejši od tiranozavra
V primerjavi s slavnejšim tiranozavrom je bil megaraptor manjši in agilnejši; imel je tudi dolg rep, ki mu je pomagal ohranjati ravnotežje. Njihove noge so bile mišičaste in podaljšane, da so lahko delali še posebej dolge korake.

Megaraptorje opredeljuje to, da so imeli sorazmerno dolge roke, na katerih je palec krasil 40-centimetrski krempelj. To je bilo izvrstno orožje pri lovu na nemočne rastlinojedce.