Stari muzej stoji na spomeniško zaščitenem Muzejskem otoku ob reki Spree v starem mestnem jedru Berlina. Foto: EPA

Sočasno bo razstava, ki bo na ogled od 19. junija do 2. februarja prihodnje leto, osvetlila, kako se je tradicija grškega portreta prenašala skozi obdobja.

Kot piše na spletni strani muzeja, je portret eden izmed ključnih dosežkov grške antike. Njegov vpliv seže od rimske antike in renesanse vse do danes, poleg tega predstavlja temelj za tradicijo portretiranja v zahodni umetnosti.

Vendar pa v primeru grških portretov ne gre za realistične upodobitve, ki bi pričale o resničnem videzu posameznikov, ampak so grški portreti povezani z določenimi kulturnimi tipi, ki so upodobljenca označevali glede na starost, družbeni status in pripadnost določeni skupini.

Kot še pišejo v muzeju, so se portreti po določenih osebnih značilnostih sicer razlikovali drug od drugega, ni pa bilo potrebe, da bi bili realistični, saj je o identiteti upodobljenca pričala napisna ploščica.

V središču postavitve bo 20 izjemnih del iz gliptoteke in Državnih antičnih zbirk v Münchnu. Med njimi v muzeju poudarjajo marmornate portretne glave pomembnih pesnikov, strategov, filozofov in vladarjev, zgodovinske bronaste replike in atiško vazo s podobo pesnice Sapfo.

Iz münchenske gliptoteke (na fotografiji), muzeja, ki ga je bavarski kralj Ludvik I. postavil za dom svojih grških in rimskih skulptur, bo v Berlin potovalo 20 izjemnih del. Foto: EPA