Detajl s Plečnikove tržnice. Foto: Andrej Peunik/MGML
Detajl s Plečnikove tržnice. Foto: Andrej Peunik/MGML

Plečnikova hiša se tako vrača z novo občasno razstavo o arhitekturnem načrtovanju ter mojstrstvom obrtniške izvedbe izgradnje Plečnikovih tržnic. Postavitev avtorsko podpisuje odgovorna konservatorka Irena Vesel iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS). Po njenih besedah se je strešnikom po 76 letih iztekla življenjska doba in tako so bili ob trenutni prenovi tržnice zamenjani z replikami.

Kar 27 različnih oblik strešnikov
"Izdelati je bilo treba shemo vseh 27 različnih oblik strešnikov s prikazom lokacije v tlorisu, geometrijski posnetek vseh različnih strešnikov za dokumentacijo in kalupe. Definirali smo tehnološki postopek izdelave novih strešnikov in izdelali vzorčne modele po izbrani recepturi ter z laboratorijskimi preiskavami poskusnih serij vseh različnih oblik strešnikov preverili njihove geometrijske oblike, mehanske lastnosti in vodotesnost," je pojasnila konservatorka.

Plečnikove tržnice: naris, tloris in prečni prerez. Foto: Arhiv MGML
Plečnikove tržnice: naris, tloris in prečni prerez. Foto: Arhiv MGML

Po besedah kustosinje razstave Ane Porok iz Plečnikove hiše je sama izvedba zahtevala pomoč mnogo izkušenih stavbenikov in mojstrov različnih obrti, ki so arhitektove ideje znali in zmogli izvesti.

Začetek gradnje šele leta 1940, pa še ta poteka počasi
Leta 1872 v Ljubljani rojeni Jože Plečnik se je po koncu prve svetovne vojne vrnil iz Prage v rodni kraj z idejo o ureditvi prostora od Kresije do Zmajskega mostu. Razmišljal je o celostni ureditvi Vodnikovega in Pogačarjevega trga, saj je leta 1932 izdelal projekt za novi magistrat na Vodnikovem trgu in v njem zasnoval nov upravni center mesta tik ob stolnici.

Mestna občina Ljubljana je dala prednost ureditvi novih mesarskih tržnic tik ob Ljubljanici, med Kresijo in Zmajskim mostom, načrtovali pa so še povezavo z nabrežjem z novim Mesarskim mostom. Prenova tržnic je bila nujno potrebna, saj so bile mesarske barake in stojnice v slabem stanju. Higienske razmere so bile nevzdržne, vendar je bilo za to, da so prodajalce prepričali o nujnosti ureditve novega tržnega prostora, potrebne veliko volje in vztrajnosti.

Nove tržnice so začeli graditi leta 1940, dela pa so zaradi druge svetovne vojne in pomanjkanja gradbenega materiala potekala počasi, do leta 1944. Arhitekt je za gradnjo izkoristil prazen prostor med drevoredom in Ljubljanico od Tromostovja do Zmajskega mostu, so o zgodovini tržnic zapisali v Plečnikovi hiši.

Plečnikove tržnice so eden ključnih objektov v oblikovanju poteze vodne osi Ljubljanice. Foto: Matevž Paternoster/MGML
Plečnikove tržnice so eden ključnih objektov v oblikovanju poteze vodne osi Ljubljanice. Foto: Matevž Paternoster/MGML

V samem vrhu svetovne arhitekture
V urbanističnem in arhitekturnem opusu Jožeta Plečnika so tržnice poleg mostov in vodne zapornice eden ključnih objektov v oblikovanju poteze vodne osi Ljubljanice. Po izvirni zasnovi in kakovosti jih lahko uvrščamo v sam vrh svetovne arhitekture, velik pomen pa imajo tudi z vidika turizma. Razglašene so za kulturni spomenik državnega pomena, ohranjanje njihove avtentičnosti pa je poslanstvo ZVKDS-ja. Plečnikove tržnice so prav tako sestavni del nominacije za Unesco z naslovom Ljubljana: brezčasna prestolnica po meri človeka v zasnovi Jožeta Plečnika, ki so jo letos oddali na Center za svetovno dediščino v Parizu.

Razstava v Plečnikovi hiši in na njenem vrtu bo na ogled do 11. oktobra.

Razstava o skritih detajlih Plečnikovih tržnic

Avtorji 3D modeliranja in vizualizacija v prispevku so AIR projektiranje d.o.o., Jože Peterkoč u.d.i.a., Marko Kramar u.d.i.a.; kratki film je delo Marko Kramar arhitekt s.p.