Muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu v Rusiji. Foto: Reuters
Muzej Ermitaž v Sankt Peterburgu v Rusiji. Foto: Reuters

Muzej je do zdaj izgubil že polovico svojega letnega proračuna, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odkar so sredi marca uvedli prepoved zbiranja več kot petdesetih ljudi, so muzeji po vsej Rusiji postopoma zaprli svoja vrata za javnost. Piotrovski je prek videokonference v torek povedal, da se ob izgubi dogovarjajo z vlado v upanju, da jim bo namenila finančno pomoč. "Država mora zagotoviti preživetje kulture," je dejal.

Carica Katarina Velika v Ermitažu. Foto: EPA
Carica Katarina Velika v Ermitažu. Foto: EPA

Mesec dni priprav na vnovično odprtje
Muzej Ermitaž je, za primerjavo, leta 2018 zaslužil 2,5 milijarde rubljev, kar nanese 31 milijonov evrov. Po sprostitvi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa bodo potrebovali še približno mesec dni, da bodo pripravljeni na vnovično odprtje muzeja, je še pojasnil direktor. Po zaprtju muzeja zaradi pandemije novega koronavirusa so sicer v muzeju pripravili zelo priljubljena virtualna vodenja.

Še naprej hranijo mačke
Piotrovski je tudi povedal, da muzejsko osebje še naprej hrani znamenite mačke, ki živijo v muzeju. Mačke v Ermitažu živijo že od leta 1745, ko jih je dala tja naseliti Katarina Velika, da bi lovile miši in podgane. Danes so priljubljene pri turistih, upodobljene so na razglednicah in drugih spominkih, ki jih ponujajo v muzejski trgovini.

Zgodovina muzeja sega v čas ruske carice Katarine Velike, ki je dala leta 1754 poleg paviljona Ermitaž zgraditi veličasten Zimski dvorec. Leta 1764 je v njem uredila prostore za nekatere izmed svojih galerijskih zbirk. V 19. stoletju je dal car Nikolaj I. zgraditi Novi Ermitaž, v katerega je preselil vsa umetniška dela. Leta 1852 ga je odprl za javnost.

Danes tam hranijo več kot tri milijone umetniških del in predmetov svetovne kulturne dediščine, letno pa ga obišče približno pet milijonov ljudi.