Občina je v zadnjih letih v grad vložila okoli pol milijona evrov. Na fotografiji je stanje pred obnovo. Foto: Občina Preddvor/Janja Rehberger in Katja Pernuš
Občina je v zadnjih letih v grad vložila okoli pol milijona evrov. Na fotografiji je stanje pred obnovo. Foto: Občina Preddvor/Janja Rehberger in Katja Pernuš

Po natanko stotih letih se s pomočjo Zavoda Grof in Grofica ter Zavoda za turizem Preddvor grad vnovič vrača med zgodovinske in turistične znamenitosti.

Grad Dvor, katerega prve omembe segajo v 12. stoletje, je eden najstarejših srednjeveških gradov v Sloveniji. Po drugi svetovni vojni je bil dvorec preurejen v zavod za sirote, od leta 1974 do leta 1996 pa je deloval kot vzgojni zavod za mladino. Leta 2014 je opuščeni in propadajoči dvorec država prenesla v last preddvorske občine, ki ga je s strokovnjaki pregledala, pripravila dokumentacijo za njegovo prenovo in opravila nekatera nujna vzdrževalna dela.

Posebno pozornost je občina ob pripravi načrtov za prenovo namenila vsebini. Zato je na začetku tega leta sklenila najemno pogodbo z Zavodom za kulturo, turizem in kulturno dediščino Grof in Grofica oziroma s Tanjo Šubelj in Florjanom Sušnikom, ki sta prej kot grofica in grof delovala na dvorcu Štatenberg pri Makolah.

Obnova še ni končana
Zavezala sta se, da bosta grad Dvor opremila in mu vdihnila novo življenje do poletja. Kot je pojasnila Tanja Šubelj, je bil grad v zelo slabem stanju tudi zaradi sondiranja, s katerim so strokovnjaki ugotovili, da je objekt statično varen. Po obsežnem delu, pri katerem so pomagali tudi domačini, je zdaj urejeno pritličje in del prvega nadstropja, medtem ko bodo preostale prostore in podstrešje uredili pozneje.

Najemnika sta uredila tudi starinsko trgovino, v kateri so na ogled različni predmeti, ki so zaznamovali preteklost. Foto: visitpredvor.si
Najemnika sta uredila tudi starinsko trgovino, v kateri so na ogled različni predmeti, ki so zaznamovali preteklost. Foto: visitpredvor.si
"Ključnega pomena bo vsebina. Največja težava obnov gradov je pogosto namreč prav to, da se sicer obnovijo po zadnjih strokovnih in modnih trendih, pozabi pa se na vsebino, nato pa je treba namenjati veliko sredstev za to, da gradovi živijo," je na začetku letošnjega leta opozoril župan Roblek. Foto: visitpredvor.si

Neuspešna zgodba z dvorcem Štatenberg
Najemnika v gradu razstavljata svoje zbirke in razstavo, ki sta jo imela na dvorcu Štatenberg. Tam, kot je pojasnila Tanja Šubelj, nekatere stvari niso šle tako, kot sta želela. Zato sta iskala novo lokacijo, na kateri bi lahko dobro sodelovala z občino in tamkajšnjim zavodom za turizem in kulturo. V Preddvoru ju je prepričala prav velika pripravljenost vseh udeleženih.

V gradu Dvor sta uredila družabno sobo za krajane, v kateri lahko potekajo različni dogodki in druženja. Na voljo je posoda in pribor, prav tako pa tudi stara oblačila, ki jih lahko obiskovalci oblečejo za sprehod po gradu.

Najemnika sta uredila tudi starinsko trgovino, kjer so na ogled različni predmeti, ki so zaznamovali preteklost, ter staro lekarno.

Nekatere izdelke, kot so sladkarije, bo na gradu mogoče tudi kupiti. Delovale bodo še grajska kavarna, vinska klet in tiskarna. Vodil jo bo mojster Janez Rozman, ki skrbi tudi za grajsko tiskarno na Blejskem gradu.

Prvi grajski dan
Ob današnjem svečanem odprtju gradu bo potekal prvi grajski dan z vodenimi ogledi, prikazom življenja na gradu, predstavitvijo vitezov, grajskih kostumov, grajskega slikarja, tiskarne, vinske kleti in tržnice. Na odprtju bodo zbrane nagovorili preddvorski župan Rok Roblek, vodja kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Irena Vesel, evropski poslanec Milan Brglez in svetovalka predsednika republike Vlasta Nussdorfer.

V upanju na evropska sredstva
Ob odprtju gradu na občini že snujejo načrte za nadaljnjo prenovo, pri čemer župan računa na sofinanciranje države in EU-ja. Občina je v zadnjih letih v grad vložila okoli pol milijona evrov. Poskrbela je za zamenjavo kritine na polovici ostrešja in uredila nekatere zunanje elemente. Pripravila pa je tudi dokumentacijo za prenovo fasade in strehe ter zamenjavo stavbnega pohištva.