Nekateri verniki verjamejo, da je v cerkvi sv. Marije Sionske skrinja zaveze, največja relikvija stare zaveze Svetega pisma. Foto: AP
Nekateri verniki verjamejo, da je v cerkvi sv. Marije Sionske skrinja zaveze, največja relikvija stare zaveze Svetega pisma. Foto: AP

Številna poročila poleg dokazov o grozodejstvih navajajo, da so tarča tudi kulturne znamenitosti v Tigrayu, pri čemer mednarodni strokovnjaki opozarjajo, da gre za "kulturno čiščenje". Na pečini zgrajen samostan Debre Damo iz šestega stoletja so bombardirali in nato še oplenili eritrejski vojaki, ki so splezali na več kot 20 metrov visoko pečino in iz samostana odnesli dragocene rokopise. Uničili pa so tudi bližnja starodavna bivališča menihov, poroča The Times.

Del samostana Debre Damo, do katerega se je mogoče povzpeti le po vrvi, pred bombardiranjem. Foto: Wikipedia
Del samostana Debre Damo, do katerega se je mogoče povzpeti le po vrvi, pred bombardiranjem. Foto: Wikipedia

Dragocenosti bi lahko pristale na trgu
Strokovnjaki tudi opozarjajo, da bi lahko starodavni rokopisi in drugi dragoceni predmeti iz Tigraya, končali na trgu umetnin oziroma starin. "Obstajajo poročila o plenjenju rokopisov iz tigrayskih cerkva in samostanov ter opozorila, da jih bodo prej ali slej odpeljali iz Etiopije, da bi jih prodali na trgih starin v drugih državah. Nobenega dvoma ni, da konflikt povzroča veliko škodo kulturni dediščini, a ker je večina komunikacijskih kanalov prekinjena in so informacije iz regije skope, je težko oceniti dejanski obseg izgube," je v preteklem mesecu v javnem pozivu zapisala skupina strokovnjakov Centra za etiopske in eritrejske študije Hiob Ludolf s sedežem v Hamburgu.

Bivališča menihov ob samostanu Debre Damo, ki so jih prav tako uničili. Foto: Wikipedia
Bivališča menihov ob samostanu Debre Damo, ki so jih prav tako uničili. Foto: Wikipedia

Nadalje so opozorili, da boji potekajo v bližini pomembnih kulturnih znamenitosti, vključno s starim mestnim jedrom Axuma, pri čemer so nekatere znamenitosti že oropali in poškodovali. Axum, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine, je bil nekoč središče starodavne kraljevine Aksumite, najmočnejše države med Vzhodnim rimskim cesarstvom in Perzijo.

Sorodna novica Etiopija na pragu "nepričakovane vojne" v pokrajini Tigray

Od uvedbe krščanstva zgrajene številne cerkve
Aksumitski spomeniki vključujejo obeliske iz tretjega in četrtega stoletja, kraljeve grobnice ter ruševine palač iz šestega in sedmega stoletja. Po uvedbi krščanstva v četrtem stoletju so bile v Tigrayu zgrajene številne cerkve, vključno s sv. Marijo Sionsko, ki je bila v 17. stoletju deležna obnove. Gre za najsvetejšo etiopsko pravoslavno cerkev v državi. Tamkajšnji verniki verjamejo, da je v njej skrinja zaveze, največja relikvija stare zaveze Svetega pisma, piše The Art News.

Ko se je svet ukvarjal z volitvami v ZDA ...
Konflikt v Etiopiji je zahteval na tisoče žrtev, mnogi so morali zapustiti svoje domove in jim glede na poročila preti lakota. Spopadi so se razplamteli v začetku novembra lani, ko je bila pozornost svetovne javnosti usmerjena na ameriške predsedniške volitve. Takrat je etiopski premier Abiy Ahmed, sicer prejemnik Nobelove nagrade za mir leta 2019, poslal oborožene sile na borce Tigrayske ljudske osvobodilne fronte (TPLF), ki je državi vladala tri desetletja, dokler ni Abiy prevzel oblasti leta 2018. Eritrejske čete so se pridružile Abiyjevim vojakom v boju z borci TPLF-ja.