Zaradi spopadov je iz Etiopije pobegnilo že več kot 40.000 ljudi. Foto: Reuters
Zaradi spopadov je iz Etiopije pobegnilo že več kot 40.000 ljudi. Foto: Reuters

Kot je sporočil premier Etiopije Abij Ahmed, ki je ta teden napovedal tretjo in sklepno fazo svoje kampanje proti upornikom, je vojska prevzela nadzor nad Mekelejem, tako nad letališčem kot drugimi ključnimi mesti. Osvobodili naj bi več tisoč vojakov, ki jih je zajela v Mekeleju vladajoča stranka Tigrajska ljudska osvobodilna fronta (TPLF), poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vlada je to sporočila, potem ko je vojska sprva poročala o zavzetju več drugih krajev v regiji, iz njenega glavnega mesta pa so prihajala poročila o obstreljevanju.

TPLF je mednarodno skupnost pozval, naj obsodi "topniške in zračne napade ter pokole, ki se izvajajo".

TPLF naj bi pozno v petek proti glavnemu mestu sosednje Eritreje Asmara izstrelil najmanj eno raketo. Podrobnosti spopadov je na splošno težko potrditi, saj so v Tigraju vse telefonske in spletne komunikacije prekinjene.

Tiskovna predstavnica etiopskega premierja je sicer dejala, da vladne sile ne bodo obstreljevale območij s civilisti.

Premier je tudi mirovnim odposlancem Afriške unije v petek dejal, da bodo civilisti v regiji zaščiteni, ni pa bilo omembe morebitnih pogajanj za končanje spopadov, odposlanci pa niso smeli obiskati Tigraja.

ZN opozoril na možnost vojnih zločinov

TPLF je napovedal, da se bo še naprej bojeval. Medtem je ZN opozoril na mogoče vojne zločine, če bo etiopska vlada napadla Mekele, organizacija pa je izrazila tudi zaskrbljenost, ker humanitarni delavci ne morejo dostopati do regije.

Etiopska vojska je že več kot tri tedne v konfliktu s TPLF-jem. Vojska je napovedovala, da pri prevzemu nadzora nad Mekelejem ne bo poškodovala 500.000 prebivalcev mesta.

Iz Etiopije je od začetka spopadov pobegnilo že več kot 40.000 ljudi, umrlo pa naj bi jih več tisoč.

TPLF je desetletja dominiral tako v vojaškem kot političnem življenju Tigraja, nato pa je oblast v Etiopiji prevzel Abij Ahmed in začel uvajati obsežne reforme, ki TPLF-ju nikakor niso po volji. TPLF je vlada v Adis Abebi tudi označila za uporniško skupino.