Begunci pred nasiljem v regiji Tigraj. Foto: Reuters
Begunci pred nasiljem v regiji Tigraj. Foto: Reuters

Abij Ahmed je zagotovil, da si bo vojska prizadevala, da bi med ofenzivo zaščitila civiliste.

Napoved o ofenzivi je prišla kmalu po izteku 72-urnega ultimata, ki ga je etiopska vlada postavila Tigrajski ljudski osvobodilni fronti (TPLF) za vdajo. Po navedbah etiopskega premierja se je doslej vdalo več tisoč oboroženih pripadnikov TPLF-ja in drugih oboroženih ljudi, kar po poročanju nemške tiskovne agencije DPA nakazuje, da se bo ofenziva osredinila na tiste, ki tega doslej niso storili.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je etiopska vojska pred začetkom napada s tanki obkolila Mekele. Organizacije za človekove pravice že svarijo, da bi napad na mesto lahko pomenil kršitev mednarodnega prava.

Abij Ahmed je v sredo mednarodno skupnost pozval, naj se ne vmešava v spopade v Etiopiji. Etiopski premier, sicer lanski Nobelov nagrajenec za mir zaradi sprave s sosednjo Eritrejo, se od začetka meseca spoprijema z vedno večjim pritiskom, ko je v regijo Tigraj napotil vojsko, da bi zatrl TPLF.

TPLF je desetletja dominiral tako v vojaškem kot političnem življenju v Tigraju, nato pa je oblast v Etiopiji prevzel Abij Ahmed in začel uvajati obsežne reforme, ki TPLF-ju nikakor niso po volji. TPLF je vlada v Adis Abebi tudi označila za uporniško skupino.

Od začetka novembra je pred nasiljem več kot 40.000 beguncev zbežalo v sosednji Sudan, rakete so padale tako na eritrejsko glavno mesto Asmara kot tudi na sosednjo etiopsko pokrajino Amhara in druge kraje v državi. Ubitih je bilo več sto ljudi, natančno število ni znano. Obe strani se obtožujeta za številne vojne zločine.